Mikä on normaalia hyvinvointia?

”Vatsa turpoaa, mutta sehän on mulle ihan normaalia”, kuulin erään naisen kommentoivan oloaan uimahallin pukuhuoneessa. Ystäväni luuli lapsuusajan vatsanväänteiden olevan aivan normaalia, kunnes hänellä todettiin olevan keliakia.

Kun kysyn asiakkailtani, kuinka heidän suolensa toimii, vastaus on usein: normaalisti. Kun teen tarkentavia kysymyksiä, normaali on heidän mielestään kerran pari viikossa, kun pytylle pitäisi tarjota täytettä joka päivä.

Olemme kaikki yksilöitä. Toinen reagoi pienimpäänkin kolotukseen, toinen menee töihin vaikka pää kainalossa. Hyvin yleistä on, että tunnemme itsemme väsyneiksi ja voimattomiksi ja ponnistelemme päivästä toiseen voimavarojemme äärirajoilla ilman, että olemme varsinaisesti sairaita.

Tämä on yleistä, mutta onko se normaalia? Kun totumme elämään puoliterveyden tilassa, heikosta hapesta tulee normaalia.

Hyvinvointi on tasapainoa

Pienikin epätasapaino kehossa voi ajan mittaan johtaa vakaviin kroonisiin sairauksiin. Esimerkiksi korkea verenpaine on oire, ei sairaus, mutta saattaa hoitamattomana johtaa hyvinkin vakavaan sairastumiseen kuten aivoinfarktiin. Jatkuva ummetus voi johtaa hyvinkin divertikkeleihin, pieniin suolen pullistumiin, jotka ovat tulehtuessaan hyvin kivuliaita ja saattavat johtaa leikkauspöydälle. Tai niin kuin ystäväni kohdalla, jatkuvat vatsan väänteet saivat selityksen keliakiasta.

Kun pieniin oireisiin tartutaan ajoissa, voidaan suuremmat välttää. Miksi siis tyytyä toteamaan, että päivittäiset pierut ja aivosumu ovat normaalia?

Olemme yksilöitä

Ruisleipä on suomalaisessa ruokapöydässä terveellisen ruuan symboli. Hyvä niin. Mutta jos syöt päivästä toiseen ruisleipää ja vatsaasi vääntää, voisiko olla, ettei ruisleipä olekaan hyväksi juuri sinulle? Jos vatsasi on ruisleivän jälkeen aina kuin jalkapallo ja vierustoverit saavat laittaa pyykkipojan nenään, onko se normaalia vai olisiko gluteeniton vaihtoehto sittenkin parempi? Se mikä on toiselle hyväksi, voi olla toiselle myrkkyä.

Kuuntele kehoasi!

Jos vatsaa vääntää, niin silloin on myös yleensä kiristää korvien välissä. Suolistomme hyvinvointi on tutkitusti yhteydessä aivotoimintaamme. Suolistossa on samoja välittäjäaineita kuin aivoissamme ja ne keskustelevat keskenään. Kun vatsaa ei väännä, on pollakin yleensä kirkkaampi.

Miksi tyytyisit epänormaaliin puoliterveyden tilaan, kun voit itse elintavoillasi vaikuttaa siihen, että voit hyvin. Se jos mikä on normaalia!

Leipä paahtimessa, kahvi tippuu, voi kun ois saanu vielä hetken nukkuu.

Lounasta en ehdi kiireeltäni syödä, töiden jälkeen niin nälkä, et voisin hevosen mä syödä.

Ostoskärry täyttyy ilman ajatusta, hotkien syön ruuan, pian vatsassa on tuska.

Mikä siinä on , ettei malta ihminen rauhassa syödä? Antaa vatsalle vähemmän työtä.

Kiire on toiseen kiireeseen, no tottuuhan sitä oloon epäviereiseen.

 ____

Jos vatsaa vääntää ja kireä on polla, etkä oikein tiedä miten päin olla, mutta olet valmis muutokseen, voin auttaa tielläsi terveempään ja energisempään elämään. Aloitan helmikuussa henkilökohtaisen vastaanoton Rovaniemellä.

KickSirkeä on valmennuspaketti, jossa pureudutaan terveysongelmaasi syvällisesti. Tavoitteena on ei enempää eikä vähempää kuin sirkeämpi Sinä!

Ruokavaliokatsastus on sen kevyempi versio, jossa palautetta ja vinkkejä kuinka voit muuttaa ruokatottumuksiasi vastaamaan paremmin tavoitteitasi esimerkiksi painonhallintaa tai vireystilan ylläpitoa ajatellen.

Kiinnostuitko? Lue lisää ja varaa aika! 

 
Kirjoittaja Tuija Kauppinen, Google+
 

 

Jos tykkäsit, jaa myös kavereillesi!

    Ei vielä kommentteja

    Jätä kommenttisi

    Viesti