Miksi dieetit eivät toimi?

Vuotta 2014 ei ole kulunut kuin muutaman päivä, ja sormeni eivät enää riitä laskemaan kuinka monta laihdutusmainosta olen lehdistä bongannut. En aio ottaa varpaita mukaan, vaan puran nyt ajatukseni dieeteistä tähän bloggaukseen.

Pääviestini on: dieetit eivät toimi. Piste. Punkt. Period.

Seuraavassa muutama perustelu miksi.

En kiistä, etteikö pussikeitoilla, kaalisopalla, kaloreita rajoittamalla tai millä tahansa muotidieetillä voisi laihtua, mutta kysymykseni kuuluu:

 • Onko painonpudotus pysyvää vai tulevatko kilot takaisin?
 • Onko lopputuloksena terveempi sinä vai aiheutuiko painonpudotuksesta terveysongelmia, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta?
 • Ovatko ylimääräiset kilot seurausta, jostakin muusta kehon epätasapainotilasta?

Tarkastellaanpa ensin kohtaa a.

Onko painonpudotus pysyvää?

Jo sana laihdutuskuuri kertoo sen miksi homma ei toimi. Kyse on tietyn aikavälin toiminnasta, jolla on alku ja loppu. Tahdonvoimalla kuka tahansa meistä pystyy hetkellisesti tekemään uskomattomia asioita. Eri asia on tuleeko noista teoista pysyviä.

Kukaan meistä ei varmasti halua lopun elämäänsä syödä ateriankorvikkeita, kaalisoppaa tai punnita jokaisen ruoka-annoksen tai laskea sen kalorit. Jos paino on kuitenkin pudonnut pussikeitolla ja kalorilaskennalla, mitä se on opettanut meille suhtautumisesta normaaliin ruokaan? Mistä tiedämme mitä ja miten syödä, kun dieetti jonain päivänä loppuu?

Kyseessä on vähän sama asia kuin lainaisi rahaa Pekalta, että saa maksettua velat Matille. Kierre on valmis.

Sitten kohtaan b.

Onko lopputuloksena sirkeämpi vai sairaampi sinä?

Monet ovat valmiita pääsemään kiloistaan hinnalla millä hyvänsä. Raha on vain materiaa, mutta jos hintana on oma terveys, onko painonpudotus sen arvoista?

Dieettien ongelma on se, että usein se, että niissä syödään aivan liian vähän tai suositaan kevyttuotteita. Edellisessä postauksessani kerroin tarkemmin miksi ei kannata tuijottaa kaloreihin. Kertauksen vuoksi tiivistän sen vielä tähän.

Aineenvaihduntamme tarvitsee polttoainetta pysyäkseen käynnissä. Jos polttoainetta on liian vähän, kone alkaa yskiä. Kone yskii myös silloin, jos polttoaine on vääränlaista, niin kuin sokerilla, lisäaineilla ja/tai huonoilla rasvoilla pitkälle prosessoidut kevyttuotteet ovat.

Seurauksena voi pahimmillaan olla se, että elimistö ei laihtumisen jälkeen enää toimi normaalisti. Ääriesimerkki tästä ovat urheilijat, joiden lajeissa tavoitellaan tiettyä kisapainoa. Tiukan, vähänenergisen ja sisällöltään ehkä ei niin laadukkaan ruokavalion seurauksena näennäisesti hyvässä kunnossa olevat ihmiset sairastuvat kilpirauhasen vajaatoimintaan, jatkuviin tulehduskierteisiin tai masentuvat. Ei kovin hyvä yhtälö suorituskyvyn kannalta.

Ja sitten vielä c.

Ovatko ylimääräiset kilot seurausta, jostakin muusta kehon epätasapainotilasta?

Kilot eivät yleensä kerry “itsestään” vaan taustalla on usein jokin tai useampikin tekijä, joka on aiheuttanut painonkertymisen.

Laihdutuskuuri ilman, että tartutaan kilojen kertymistä aiheuttavaan perimmäiseen syyhyn, on pään pensaaseen laittamista. Elimistömme on siitä viisas, että se pyrkii koko ajan tasapainoon. Kääntäen, kun epätasapainotilat kuten esimerkiksi stressi ja siitä johtuva unen puute, toimimaton vatsa ja makeanhimo tasoitetaan, alkaa painokin pudota kuin itsestään.

Dieeteistä pysyviin elämäntapamuutoksiin

Painonpudotuksessa ei sinänsä ole mitään pahaa. Päinvastoin, ylipaino voi olla monella tavalla tervettä elämää rajoittava tekijä. Mitä siis tehdä?

Tässä pari vinkkiä:

1. Älä kiellä vaan korvaa

Korvien väli asettuu aivan eri asentoon, jos kiellämme itseltämme jotain kuin jos korvaamme sen jollain toisella, paremmalla vaihtoehdolla. Jollekin sen on paahtoleivän vaihtaminen ruisleipään, toiselle marjarahka jäätelöannoksen sijaan. Tai entäpä niinkin villi ajatus, että et aluksi muuta mitään, vaan lisäät ruokavalioosi yhden uuden asian? Aloitat esimerkiksi päiväsi lasillisella vettä ennen kuin juot pannullisen kahvia.  Tai jos oikein villiksi heittäydyt, surautat itsellesi pirtelön, jossa on marjoja, avocadoa ja manteleita?

2. Laatu korvaa määrän

On parempi omaksua yksi tapa pysyvästi kuin kymmenen tapaa pariksi kuukaudeksi. Yhdelle se on yksinkertaisesti se, että alkaa syödä aamiaisen, toiselle salaatinlehden lisääminen nakkien ja perunamuusin joukkoon, kolmannelle paremmat yöunet. Näin teet pitkäkestoisia elämäntapamuutoksia.

Painoa hallitaan syömällä, ei syömättömyydellä.

Jos kaipaat tukea elämäntapamuutokseesi, autan sinua mielelläni energisempään elämään! Ota yhteyttä!

 

Runoilujen sijasta en malta tämän postauksen päätteeksi olla mukailematta Jukka Poikaa:

Kuin sä tollalailla diettaat, kerro miks sä välttelet ruokaa?

Etsä tiedä et niin huijaat vaan, elimistösi sisäpihaa?  

Kuin sä tollalailla safkaat, kerro miks sä punnitset ruokaa?

Etsä nää ei se aikaan saa mitään pysyvää?

 
Voit myös seurata blogiani Bloglovinin avulla

Kirjoittaja Tuija Kauppinen, Google+

 

Jos tykkäsit, jaa myös kavereillesi!

  Ei kommentteja to “Miksi dieetit eivät toimi?”

  1. […] ajatellaan usein kuurina. Itse vierastan sitä yhtä paljon kuin laihdutuskuureja. Kuuri on epänormaali ja väliaikainen tila, jonka aikana usein vain lasketaan päiviä, että […]

  2. […] usko dieetteihin vaan pysyviin elämäntapamuutoksiin. Muutoksiin, joista tulee tapoja loppuelämäksi, ei vain x […]

  Jätä kommenttisi

  Viesti