Miksi kalori ei ole kalori?

Minulla on kaloriähky. Olen laskenut elämäni aikana kaloreita vähintään pitkän matematiikan oppimäärän verran. Suurin oppi on ollut se, että kaloreita ei kannata laskea. Mitäkö tarkoitan?

Kalori on mittayksikkö sille energialle, jota kaikki syömämme ruoka ja juoma sisältävät. Elimistömme kuitenkin käsittelee kaloreita eri tavoin. Alla muutama perustelu sille, miksi kaikki kalorit eivät ole samanlaisia ja miksi kaloreiden määrää tärkeämpi kysymys on se millaisia kaloreita suuhumme lapamme.

1. Proteiini teettää aineenvaihdunnalle eniten töitä

Ruuansulatus kuluttaa energiaa. Eri ravintoaineiden kuluu kuitenkin energiaa erilainen määrä. Proteiinien sulattaminen kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa kuin hiilihydraattien, joiden sulattaminen puolestaan kuluttaa enemmän energiaa kuin rasvan.

Puhutaan termisestä efektistä, jolla tarkoitetaan sitä kuinka paljon ruuasta saatavasta energiasta kuluu itse aineenvaihduntaan eli siihen prosessiin, jossa ravintoaineita muokataan sellaiseen muotoon, että niistä saadaan energiaa ja rakennusaineita elimistömme käyttöön.

Proteiini teettää siis aineenvaihdunnalle eniten töitä eli proteiinista saaduista kaloreista suurin osa menee energiaksi eikä näin ollen varastoidu kehoon. Proteiini luo myös parhaiten kylläisyyttä.

2. Rasvalla on väliä

Etsitkö kaupan hyllyltä aina vähärasvattomimman vaihtoehdon? Oletko koskaan katsonut mitä muuta tuote sisältää? Todennäköisesti valtavan määrän sokeria ja lisäaineita.

Jokaista soluamme ympäröi solukalvo, joka koostuu pääasiallisesti rasvasta. Aivoista yli puolet on rasvaa. Olisiko loogista ajatella, että ne tarvitsevat myös ravinnokseen rasvaa? Rasvaa, jonka elimistö tunnistaa ja osaa hyödyntää, kuten voi sekä kylmäpuristettu kookos-, oliivi- ja rypsiöljy, pähkinät, siemenet ja suuri rakkauteni avokado.

Margariini, munkkirasva ja kekseihin piilotetut osittain kovetetut kasvirasvat ovat elimistöllemme hepreaa. Syö siis rasvaa monipuolisesti ja kavahda kevyttuotteita.

Rasva ei myöskään nosta verensokeria eikä siis herätä elimistön varastopäällikkönä toimivaa insuliinia, toisin kuin sokeri.

3. Kuituja kehiin

Kuidut lisäävät kylläisyyttä ja tekevät päivättäisen vessavierailun sutjakkaammaksi. Ne eivät siis tuo kaloreita, mutta vievät nälän, ylläpitävät suoliston kuntoa, estävät ummetusta ja tasapainottavat verensokerin nousua.

On siis aivan eri asia syökö valkoista vai täysjyväriisiä, vehnäsämpylän vai ruisleipää, sipsejä vai manteleita tai appelsiinimehua vai kokonaisen hedelmän.

4. Vähäkalorisuuden ansa

Ehkä suurin huoleni kalorihysteriassa on se, että kaloreita saadaan aivan liian vähän. Joka kerta kun syömme, aineenvaihduntamme kiihtyy 10-15 prosenttia. Mitä vähemmän kaloreita syöt, sitä vähemmän niitä kulutat. Elimistö menee säästöliekille luullessaan, että nyt tuli katovuodet tai vähintään vuosisadan kovin talvi. Tästä seuraa monenlaisia ongelmia, joista vähäisin ei suinkaan ole kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kalorihysteriaa tärkeämpää on mielestäni olla kaloritietoinen eli ymmärtää mitä kalorit sisältävät – tai mitä ne eivät sisällä. Näennäisesti vähäkalorinen tuote, kuten rasvaton jogurtti, saattaa sisältää kourallisen sokeria ja liudan lisäaineita, kun taas runsaskaloriseksi väitetty, kuten pähkinät tai avocado, ovat ravintoa, jonka elimistö pystyy käyttämään täysimääräisesti hyväkseen ja saa kehon kehräämään kuin Sheballa ruokittu rotukissa.

Joko tutustuit 8 vinkkiini, joiden avulla laitat ruokavaliosi rokkaamaan? Samalla näytät keskisormea kaloreille. Se on vapauttava tunne.

Ainiin, olihan mulla tähän runokin:

Ei, ei rasvaa! Sillä vain kasvaa mulle vatsaa!

Kyllä sen on oltava kevyttä ja laittia tai vähintäänkin vähäkalorista.

Ai rasvattomassa on lisättyä sokeria, joka nostaa nopeasti insuliinia?

Että insuliini estää rasvan palamisen, siis käytännössä multa laihtumisen?

Ja että leipäkin muuttuu sokeriksi, ilman kulutusta rasvaksi?

Miks kukaan ei ole mulle tätä kertonut, vaan kaikki nää vuoden salannut?

 Nyt vaihtuu ylenmääräinen leipä vihanneksiin ja proteiiniin, kevyttuotteet rasvoihin luontaisiin.

 
Kirjoittaja Tuija Kauppinen, Google+
 

Jos tykkäsit, jaa myös kavereillesi!

    Ei kommentteja to “Miksi kalori ei ole kalori?”

    1. […] ole kiinnostunut kaloreista, enkä varsinkaan tyhjistä kaloreista, joita einesruuat ovat täynnä. Koska eineksissä ei ole […]

    Jätä kommenttisi

    Viesti