Passi ja hammasharja hoettiin 90-luvun visailuohjelmassa. Yleensä matkalle pitkälle matkalle lähtiessa on hieman muitakin asioita, mitä pitää miettiä. Näistä suuren osan muodostavat erilaiset viralliset maahantulosäännöt. Onneksi Suomen passi on yksi parhaita passeja, mitä maailmassa voi olla maahanpääsyn kannalta.
Kuinka hankin viisumin?
Tulet kuitenkin tarvitsemaan liudan muita dokumentteja matkallesi passin lisäksi. Näitä ovat mm. viisumit ja erilaiset terveystodistukset. Suureen osaan maailman maista et edes tarvitse viisumia, osan viisumeista voit hankkia rajalta ja osa täytyy anoa reilusti etukäteen. Kannattaa ennakkoon ottaa selvää, mihin maahan voit vain ilmestyä rajalle ja mihin maahan viisumia pitää hankkia ko. maan suurlähetystä tai konsulista. Osaan maista voit myös hankkia viisumin suoraan internetistä. Käytännöt ovat usein erilaisia, jopa riippuen lähetystöstä, mistä viisumin hankit ja säännöt muuttuvat useasti, joten ei kannata luottaa satunnaiseen verkkokirjoitukseen tai kuulemaasi huhuun. Varmimmin tiedon maan viisumeista löydät kyseisen maan lähetystöjen tai virallisilta verkkosivuilta.
Viisumit saattavat olla voimassa vain esim. kolme kuukautta niiden myöntämisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että et välttämättä pysty hankkimaan kaikki matkallasi tarvitsemiasi viisumeita Suomesta käsin. Suomessa ei myöskään ole kaikkia mahdollisia suurlähetystöjä. Vinkkinä mainittakoon, että Tukholmassa on yleensä isompi valikoima suurlähetystöjä kuin Suomessa. Toisilta matkailijoilta, verkkosivuilta tai vaikkapa matkailijoiden yhteisistä WhatsApp- tai Telegram-ryhmistä saatat myös saada vinkkejä siitä, mistä minkin maan viisumi on helpoin hankkia.
Valmistaudu lähetystövierailuun
Mikäli vierailet matkallasi jonkun maan lähetystössä kannattaa vierailuun valmistautua hiukan. Siistiydy ennen lähetystö vierailua ja osta itsellesi vaikkapa hieman siistimpi paita, niin yleensä vierailu sujuu sutjakkaammin. Ole valmis myös kertomaan matkareitistäsi. Mikäli sinulla on turvallisia kontakteja maista ja olet saanut luvan niiden käyttämiseen, niin ota yhteystiedot valmiiksi esille. Mikäli kohtaat ongelmia viisumien saannissa, löytyy netistä oikeastaan kaikkiin mahdollisiin maihin apuaan myyviä palveluita. Muista kuitenkin varmistaa, että kyseinen taho on luotettava ennen kuin lähetät tietojasi tai rahaa kenelläkään. Näillä tahoilla on yleensä omat keinonsa, mistä et joskus edes halua kuulla, hankkia sinulle himoitsemasi viisumi.
Varsin usein saatat tarvita myös virallisen kutsun tai ainakin todisteen lentolipuista, millä tulet ja varsinkin poistut maasta tai vielä useammin hotellivarauksesta. Hotellivarauksen todisteeksi saattaa riittää peruttava varausvahvistus vaikkapa netin hotellivaraussivulta sivulta tai joskus ei. Tästäkin kannattaa etsiä tietoa netistä ja erilaisista ryhmistä. Usein viimeistään rajalla sinulta saatetaan kysyä missä aioit yöpyä. Se on usein pelkkä muodollisuus, johon saattaa riittää pelkkä hotellin nimi ja paikkakunta. Usein omilla matkoillani olen katsonut etukäteen jonkun hotellin, jonka ilmoitan rajaviranomaisille heidän tätä kysyessä. Saatat myös joutua esittämään, että sinulla on riittävästi rahaa maassa selviytyäksesi. Jälleen kerran tässäkin auttaa siisti pukeutuminen, hyvä käytös ja valmistautuminen rajamuodollisuuksiin.
Milloin viisumi kannattaa hankkia?
Viisumeita kannattaa aina myös anoa mahdollisimman pitkälle ajalla. Ehkä rakastutkin maahan ja haluat olla siellä pidempään. Viisumin uusiminen matkan aikana on aina ylimääräinen rasti. Varsin usein helpoin keino pidentää viisumia on poistua maasta vaikkapa viereiseen valtioon ja palata sinne hetken kuluttua. Myös rajalla kysyttäessä kannattaa pyytää oleskelua mahdollisimman pitkään. Jos esimerkiksi viisumisi antaisi olla maassa kolme kuukautta, mutta rajalla sinulle merkitään ajaksi kaksi kuukautta, on passisi leima se merkitsevä. On varsin yleistä, että edelläsi olevalle henkilölle annetaan kaksi kuukautta ja sinulle, mikäli sitä nätisti pyydät kolme kuukautta. Viimeisenä keinona on tietysti jäädä maahan viisumisi loppumisen jälkeen ja koittaa selittää tilanne parhain päin rajalla. Tähän saattaa auttaa esim. lääkärin todistus sairastumisesta. Toisissa maissa saatat joutua maksamaan sakkoa erittäin pieniä summia, toisissa taas pääset vankilaan, mikäli ole ylittänyt maassaoloaikasi.
Tarkasta hyvissä ajoin ennen matkaa passisi voimassaolo. Sen pitää olla reilusti yli matkasi keston, sillä matkan varrella uuden passin hankkiminen on erittäin hankalaa. Viisumeita hankittaessa passin pitää olla voimassa yleensä ainakin puolivuotta viisumin viimeisestä voimassaolopäivästä.
Tarvitseeko maahan tullessa esittää paluulippu?
Useisiin maihin mennessäsi sinulta saatetaan lisäksi vaatia todistusta paluu- tai jatkolennosta. Tämä voi tuntua hieman hassulta, mikäli olet matkalla esimerkiksi pyörällä. Kysyjä on itse asiassa usein lentokenttävirkailija, jonka täytyy olla varma, että sinut päästetään maihin. Lentoyhtiöt joutuvat itse asiassa maksamaan sangen suuret sakot, mikäli sinut käännytetään rajalta ja lennättämään sinut takaisin omalla kustannuksellaan. Joskus tähän riittää esim. viittaus pyörälaatikkoosi. Voit myös ostaa ilmaiseksi tai edullisesti peruttavan lennon ja perua sen rajan jälkeen tai jopa ostaa edullisen bussilipun pois maasta ennakkoon. Samat kikat toimivat usein myös viisumia anoessasi. On olemassa myös palveluita, jotka myyvät sinulle aidolta vaikuttavia tai täysin aitoja lippuja ennen matkaasi. Näitä löydät googlaamalla ”Onward tickets” Käytä näitä palveluita omalla vastuullasi.
Mitä muita dokumentteja pitää matkalle ottaa mukaan?
Ota mukaan myös ajokorttisi ja tarvittaessa kansainvälinen ajokortti, vaikket autolla ajoa suunnittelekaan. Jossain vaiheessa saatat haluta esimerkiksi vuokrata matkallasi auton, eikä se ilman ajokorttia onnistu. Luonnollisesti mikäli matkustat autolla, pakulla tai moottoripyörällä pitää mukana olla myös kaikki mahdolliset kulkuvälineen dokumentit, kuten suomalainen rekisteriote.
Suosituskirjeet
Mikäli haluat tutustua esim. eri maiden koulutusjärjestelmään tai historiallisiin paikkoihin normaalia turistia tarkemmin, useissa maissa toimivat edelleen suosituskirjeet, jossa esimerkiksi professorisi tai jollain muulla hienolla tittelillä varustettu henkilö suosittaa sinua ja kertoo kiinnostuksestasi asiaan.
Ota mukaan myös kattava kontaktilista niin Suomessa kuin retkesi varrella olevista tuttavistasi ja tallenna tämä lista muualle kuin pelkkään puhelimiseesi.
Itsesi valmistaminen matkalle
Monta kertaa me ihmiset keskitymme matkalle lähtiessämme varusteisiimme ja kulkupelimme kuten maastoautomme, pakettiautomme tai polkupyörän kuntoon laittamiseen. Oikeastaan tärkeämpää olisi laittaa itsensä kuntoon.
Laita itsesi kuntoon matkalle
Pitkä matka on aina fyysisesti ja psyykkisesti kova urakka. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että olet pollasi ja kollasi on kunnossa matkalle lähtiessä, jotta se kestää matkan rasitukset. Mikäli sinulla on sairauksia huolehdi sen hoidosta ja tarvittaessa sopivasta lääkityksestä, paranne fyysistä kuntoasi, olet lähdössä matkalle sitten jollain kulkupelillä tai reppureissaajana. Varsinkin lihasvoimin tehtävillä matkoilla kunto kyllä kasvaa, mutta hyvin treenattuna säästyt kenties ylirasitukselta ja muilta vammoilta. Myös selkäsi joutuu koville, mikäli istut pitkiä aikoja kuoppailla teillä.
Laita myös parisuhteesi kuntoon, sillä matkalle sitä ei kannata lähteä parantamaan. Matkan mutkat ja mäet altistavat kriiseille. Leikkisästi sanotaankin, että sinkkuna pitkälle matkalle lähtevä on vaarassa joutua parisuhteeseen ja parisuhteessa lähtevät vaarassa joutua sinkuiksi. Parisuhteen hoitamainen matkan aikana onkin erittäin tärkeää ja vielä tärkeämpää mikäli kumppanisi jää Suomeen ja sinä lähdet yksin matkalle.
Matkalla tapaa myös erittäin usein ihmisiä, jotka ovat lähteneet jotain ongelmaansa karkuun. Se ei kannata, sillä matkan rasitukset yleensä helposti vain pahentavat pahaa oloa. Paras tilanne olisikin, jos sinulla olisi jo valmiiksi jotain mitä odottaa kotiinpaluussa, näin matkasi loppu ei ala pelottamaan.
Matkan harjoittelu
Ennen matkan alkua olisi hyvä tehdä muutama vaikkapa muutaman viikon kestävä harjoitusretki. Näin saat testattua varusteita ja itseäsi. Joskus on käynyt myös niin, että huomaat, että et oikeasti edes halua lähteä sitä pidemmille matkoille. Sekin on arvokas oivallus. Harjoitusretkellä kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa mukaan samat varusteet, kuin olit ajatellut ottaa mukaan itse matkalle. Näin huomaat mm. ajoissa, onko sinulla täysin vääränkokoinen polkupyörä ja esimerkiksi vaelluskenkäsi muokkautuvat jalkaasi kunnolla. Saatat muutenkin huomata, että osa varusteistasi on täysin vääränlaisia tai turhia itse matkalla.
Tämä artikkeli jatkuu pian.