Pitkällä matkalla on usein yksinäistä ja Suomeen jäävä perheesi ja ystäväsi kaipaavat sinua. Onkin tärkeää pitää yhteyttä matkan aikana omiin läheisiin. Onneksi nykyään internet mahdollistaa tämän helposti ja edullisesti. Kun ylläpidät ihmissuhteitasi kotimaahan, on sinne palaaminenkin paljon helpompaa.
Pitkälle matkalle lähtiessä mielikuva maailmalle karkaamisesta, ilman mitään siteitä ja velvollisuuksia kotimaahan elää usein ihanana ajatuksena mielessä. Tämä ei valitettavasti pidä täysin paikkaansa, sillä sinun pitää huolehtia velvollisuuksistasi, kuten verojen maksusta matkasi aikanakin. Pienellä ennakkovalmistelulla nämä velvollisuudet on helppo hoitaa mistä tahansa päin maailmaa.
Paperiton ja postiton elämä
Pikkuhiljaa ihmisten unelma paperittomasta elämästä alkaa tulemaan todellisuudeksi. Enkä tässä tarkoita paperittomien ihmisten elämään laittomasta eri maankolkissa vaan sitä, että lähes kaikki viralliset asiat voi hoitaa nykyään netin kautta.
Ennen matkaasi siirrä kenties matkalla tarvitsemasi dokumentit, kuten kansainväliset rokotus- ja vakuutustodistukset sähköisenä pilveen. Pilvipalveluita, kuten Googlen Drive tai iCloud on nykyään kymmeniä ja niiden hinnat vaihtelevat ilmaisesta kalliisiin. Kaikkein tärkeimmät todistukset, kuten rokotustodistus kannattaa luonnollisesti ottaa mukaan paperisenakin versiona. Kopioi matkan varrelle pilveen myös kuva mahdollisista viisumeista tai muista rajadokumenteista. Mikäli olet sopinut olevan matkasi hätäyhteyshenkilö, kannatta hänelle antaa pääsy näihin tärkeisiin dokumentteihin. Samaan pilvipalveluun kannattaa varmuuskopioida myös parhaat matkan aikana ottamasi valokuvat.
Postin OmaPosti-palvelu on hyvä avata ennakkoon ja määrittää kaikki mahdollinen posti tulemaan suoraan sinne. Tämä koskee luonnollisesti vain tahoja, jotka ovat tehneet tästä Postin kanssa sopimuksen. Onkin hyvä myös miettiä mikä on virallinen osoitteesi matkan aikana, jos vaikka esimerkiksi vuokraat asuntosi. Ellet ole muuttamassa pysyvästi Suomesta asioita helpottaa suunnattomasti, mikäli sinulla on käytössäsi Suomessa virallinen osoite. Ilman osoitetta esimerkiksi luottokortin saaminen voi olla vaikeaa. Voit myös menettää Suomessa Kela-kelpoituutesi ja samalla usein ainakaan suomalaiset matkavakuutukset eivät ole enää voimassa, etkä myöskään voi saada EU:n alueella ilmaista sairaanhoitoa. Tästä syystä voikin olla järkevää muuttaa virallisen osoitteesi esim. ystäväsi tai sukulaistesi luokse.
Siirrä myös kaikki mahdolliset laskusi, kuten puhelinlasku sähköiseen laskutukseen tai jos tämä ei ole mahdollista pyydä säännöllisistä laskuistasi lasku sähköpostiisi tai aseta ne toistuvaksi maksuiksi verkkopankissasi. Myös veroasiasi voit hoitaa kaikki sähköisenä OmaVerossa. Sekä OmaVeroon ja OmaPostiin kannattaa laittaa päälle sähköposti-ilmoitus, sinulle tulevista uusista viesteistä. On hyvä panna itselle muistiin myös esim. verotuksen kannalta tärkeät päivämäärät, jotta niitä ei matkan tiimellyksessä unohda.
Suomi.fi pystyt viestimään useiden eri viranomaisten kanssa ja hoitamaan virallisia asioitasi etänä.
Yhteydenpito kotiin matkan aikana
Nykyään lähes jokaisella matkalaisella on mukana puhelin. Se helpottaakin matkan aikana suunnistamista ja esimerkiksi majapaikkojen varaamista. Vielä kymmenisen vuotta suosittuja nettikahviloita ei enää kovinkaan paljon maailmalta löydy, joten puhelin toimii usein myös käytännön asioiden hoitamisessa. Puhelimeen voi ottaa Suomesta mahdollisimman edullisen liittymän, jolla voi hätätilanteissa hoitaa soittamisen ja tunnistautumisen palveluihin, jotka vaativat tekstiviestitunnistautumista, mutta paikan päällä kannattaa usein hankkia kännykkään paikallinen SIM-kortti ellet ole Euroopassa, missä soittaminen ja netin käyttäminen on liittymästä riippuen melko edullista. Myös ilman paikallista SIM-korttia pärjäät, sillä lähes kaikkialta on nykyään mahdollista löytää avoimia verkkoja esimerkiksi kahviloista tai kirjastoista. Varsin käteviä ovat myös ns. eSim-kortit, jotka voit muuttaa toimimaan eri verkoissa ja niiden käyttäminen on melko edullista. Tällaisia ovat mm. Airalo.
Huolehdi matkan aikana myös yhteydenpidosta läheisiisi. Suomeen soittaminen hoituu yleensä edullisimmin esimerkiksi WhatsApp-puhelulla, jolla hoituvat helposti myös videopuhelut. Muista tällöin opettaa WhatsApp-puhelun käyttö esimerkiksi iäkkäämmille läheisillesi ennen matkaa. Netistä löytyy myös erilaisia palveluita, joiden kautta soittaminen Suomen lanka- ja kännykkänumeroihin on melko edullista erillisen sovelluksen kautta. Avaa iäkkäille läheisillesi myös tarvittaessa sometilit, kuten Instagram heidän puhelimiinsa ja opeta heille näiden palveluiden käyttö. Näin he pysyvät kärryillä kuulumisistasi soittojen välillä.
Tallenna puhelimiseesi ennen matkaa tärkeimmät hätänumerot, kuten vakuutusyhtiön palvelunumerot ja lähetystöjen numerot sekä tarkista viimeistään uuteen maahan tullessasi ko. maan hätänumerot
Useissa eri maissa ja maanosissa on myös paljon erilaisia, kuten retkipyöräilijöille tai moottoripyörälle liikkuville suunnattuja WhatsApp- ja Telegram-ryhmiä, joista saat paljon tietoa matkallasi ja apua nopeastikin tilanteen vaatiessa. Nämä ryhmät ovat usein parhaita lähteitä ajankohtaisesta tiedosta. Usein et löydä tietoa näistä ryhmistä muuten kuin kysymällä muilta tapaamiltasi matkailijoilta.
Somen käyttö ennen pitkää matkaa
Somea voi käyttää pitkällä matkalla kolmesta eri syystä itsensä viihdyttämisen lisäksi.
1. Ystäville ja sukulaisille matkan kuulumisesta kertomiseen
Mikäli aiot päivittää kuulumisiasi matkan aikana esim. Instagramilla, muista asentaa ja opettaa sovelluksen käyttö myös niille läheisille, jotka eivät sitä itse saisi asennettua. Sen lisäksi, että eri sometyökalujen kautta voit kertoa mitä sinulle kuuluu matkasi varrella, on hyvä myös seurata mitään ystävillesi kuuluu ja olla heihin erikseen henkilökohtaisesti yhteydessä vaikkapa pikaviestimillä, kuten WhatsAppilla tai Instagramin viestin kautta. On itsestään selvää, että vaikka sinusta heidän elämänsä kotimaassa saattaa näyttää puuduttavalta, niin muista silti olla kiinnostunut myös heidän asioistaan.
3. Some-näkyvyydellä ansaitsemiseen
Mikäli suunnittelet somenäkyvyydellä ansaitsemista matkan aikana, on tilit ja niiden käyttötaidot hyvä olla avattu jo reilusti ennen matkaa. Jo valmiiksi suositulla tilillä on paljon helpompi saada potentiaaliset yhteystyökumppanit kiinnostumaan, kuin pelkällä epämääräisellä lupauksella tulevasta. Ennen matkaa on myös paljon helpompaa rakentaa itselle verkkosivu tai blogi, jolloin käytössäsi on yleensä myös nopea internetyhteys.
3. Muiden matkailijoiden löytämiseen ja tiedon hankintaan
Somesta on myös huomattavan paljon hyötyä retkesi suunnittelussa, sillä saat somesta tietoa siitä mitä muut ovat matkallaan tehneet tai millaista reittiä käyttäneet. Eli jos esimerkiksi olet lähdössä vuoden mittaiselle pyöräretkellä Aasiaan, kannattaa seurata henkilöitä, jotka ovat parhaillaan siellä pyöräretkellä. Näin opit valtavasti uutta tietoa ja samalla myös opit tuntemaan muita pyöräilijöitä, joiden kanssa voit vaihtaa ajatuksia matkasi aikana. Saatatpa myös törmätä heihin matkasi varrella.
Myös erilaiset Facebook-ryhmät, jotka keskittyvät esimerkiksi reppureissaamiseen Patagoniassa, moottoripyöräilyyn Afrikassa tai millaiselle matkalle nyt oletkaan lähdössä ovat yleensä oivia tietolähteitä matkaasi suunnitellessasi.
Kuinka hankin tietoa somesta?
Älä myöskään unohda erilaisia matkablogeja, TikTokia tai Youtube-kanavia. Pienellä googlailulla löydät myös matkatapaasi liittyviä verkkosivuja, kuten pyöräilijöille suunnatu www.bikepacking.com tai www.caravanistan.com. Niistä ja niillä mahdollisesti olevilta keskustelufoorumeilta saat yleensä todella paljon tietoa matkasi suunnitteluun. Tarkista kuitenkin, että tieto on ajantasaista ja oikeaa. Tämä kannattaa tehdä tärkeimpien asioiden suhteen useaan otteeseen ja koittaa tarkastaa tieto sen alkuperäisestä lähteestä, kuten maan omilta virallisilta verkkosivuilta.
Nettisivuja, blojeja, ryhmiä ja palstoja selatessasi huomioi, että usein tieto on siellä vanhentunutta. Joskus tuntuukin hieman typerältä, kun joku kommentoi kysymystäsi esimerkiksi jonkun maan rajamuodollisuuksista kertomalla, miten vuonna 2005 rajan pystyi ylittämään moottoripyörällä ongelmitta.
Ennen lähtöä pyydä tärkeimmiltä kontakteiltasi myös heidän postiosoitteensa, sillä mikään ei lämmitä niin kuin saada oikea kirje tai postikortti maailmalta.
Mikään ei avaa ovia paikallisen kulttuuriin tuntemiseen kuin kielitaito. Myös vähempi kielitaito riittää usein matkalla helpottamaan asioiden hoitoa ja saadaksesi ystävällisempää palvelua. Lisäksi olen huomannut, että puhumalla matkallasi vain englantia yhteytesi paikalliseen vääristyvät, sillä yleensä vain korkeammin koulutetut puhuvat englantia. Kielitaitohan ei ole sama kuin englannin taito vaan tarkoitan tässä matkustamasi maan oman kielen osaamista. Ennen pitkää matkaa kannattaakin opiskella ainakin sitä kieltä, mitä kieltä useimmissa vierailemissasi maissa käytetään. Tämän kielen valinta on sangen helppoa, mikäli matkustat esimerkiksi läntiseen Etelä-Amerikkaan, mutta pidemmällä Aasian tai Afrikan kierroksella jo hieman haastavampaa. Vaikka tuletkin oppimaan kieltä matkasi varrella sitä puhuessasi, olisi hyvä idea aloittaa tai jatkaa kielen opiskelu jo ennen matkaa. Voit opiskella kieliä Suomessa mm. kansalaisopistoissa ja erilaisilla yksityisillä kursseilla. Mikäli sinulla on jo opiskeluoikeus yliopistoon, voit opiskella kieliä yliopistossa yleensä ilmaiseksi. Kieliä voi opiskella myös itsenäisesti vaikkapa lukemalla kyseisen maan uutisia tai kuuntelemalla podcasteja. Varsin hyvä on myös Duolingo-niminen kännykkäsovellus.
Sujuvan kielitaidon oppiminen ottaa yleensä oman aikansa. Tärkeintä on usein kuitenkin näyttää paikallisille, että ainakin yrität. Ota tavoitteeksesi, että pystyt ainakin aina aloittamaan kontaktit paikallisella kielellä, vaikka myöhemmin muuhun yhteiseen kieleen vaihtaisittekin sinun tai yleensä kanssapuhujasi aloitteesta.
Mistä seuraa pitkälle matkalle?
Kannattaako pitkälle matkalle lähteä yksin vai yhdessä? Vastaus riippuu täysin itsestäsi. Älä kuitenkaan lähde pitkälle matkalle useamman kuin kahden ihmisen kanssa. Isommissa joukoissa päätöksenteko alkaa olemaan tuskallista ja mahdollisuudet erilaisiin konflikteihin kasvavat. Tähän voi tehdä poikkeuksen, mikäli matkaseurasi on puolisosi ja lapsenne.
Voiko nainen matkustaa yksin, on myös varsin yleinen kysymys eri matkailun keskusteluryhmissä. Vastaus tähänkin riippuu täysin itsestäsi ja myös matkakohteestasi. Mikä ikinä kohteesi onkin, on siellä ollut aikaisemminkin yksinäisiä naisia matkustamassa täysin turvallisesti. Toiset eivät taas ole aina olleet niin onnekkaita. Eli mikäli olet lähtemässä yksin, varsinkin naisena, matkaan mieti tarkemmin, minne kannattaa mennä ja ole valmis muuttamaan matkasuunnitelmaasi. Yksi vaihtoehto on lähteä matkaan yksin ja hankkia matkan varrelta seuraa alueille, missä turvallisuustilanne on heikompi. Yksin matkustaessasi joudut luonnollisesti olemaan vieläkin tarkempana matkasi aikana. Olet sitten matkalla yksin tai yhdessä, ei turhat riskit ole vaaran arvoisia.
Matkakumppaneita voi ennen matkaa löytää lähipiirisi lisäksi esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Mikäli suunnittelet lähteväsi pitkälle matkalle jonkun uuden henkilön kanssa, suosittelen käymään ensin lyhyellä testiretkellä ja tutustumaan toisiinne. On myös hyvä sopia matkan periaatteista, tavoitteesta ja katsoa onko kummallakin suurinpiirtein samanlaiset rahankäyttötavat. Matkan varrelta on myös kohtuullisen helppo suurimmassa osassa maapalloa löytää matkaseuraa sosiaalisen median kautta tai vierailemalla alueella olevissa suosituissa hostelleissa. Hyvä kikka paikanpäällä matkaseuran löytämisen jälkeen on sopia matkustavansa yhdessä joku kohtuullisen lyhyt aika, kuten yksi viikko, näin seuralaisesta pääsee helpommin eroon, mikäli näin toivot. Mikäli taas uusi matkakumppanisi tuntuu mukavalta, niin on aina helpompi jatkaa matkaa yhdessä kuin lähteä eri teille yllättäen. Muista kuitenkin aina koittaa tutustua myös paikallisiin. Matkan varrella on aivan liian helppoa tutustua vain muihin matkailijoihin.