fbpx

Pitkän matkan suunnittelu

Kuinka suunnittelen pitkän matkan - toteuta oma unelmamatkasi

Oletko lähdössä pitkälle matkalle tai unelmoimassa siitä? Tämä artikkeli on sinulle, olipa kyseessä sitten reppureissu Aasiaan, moottoripyörämatka halki Etelä-Amerikan, matkailuauto- tai pakureissu pitkin Eurooppa, pyöräretki läpi mantereiden, bikepacking reissu Suomen halki, roadtrip Pohjoismaissa, maastoautoseikkailu Afrikan halki tai matka maailmanympäri.

Esimerkkinä artikkelissa olen käyttänyt 15 kuukautta kestänyttä pyörämatkaamme Etelä-Amerikassa. Tämän lisäksi olen ollut kahdella muulla yli vuoden kestäneellä matkalla vieraillen lähes sadassa eri maassa ja suunnitteilla on parhaillaan neljäs pitkä matka. Pitkällä matkalla tarkoitetaan tässä artikkelissa useita kuukausia tai vuosia kestävää matkaa, mutta myös lyhyemmille unelmamatkoille lähtijät löytävät tästä kattavasta artikkelista apua oman unelmamatkansa matkan suunnitteluun.

Kuten kliseinen sanonta kuuluu, aina on paras aika lähteä!

Tämä artikkeli pitkän matkan suunnittelusta on pitkä, joten voit halutessasi hypätä juuri sinua kiinnostavaan kohtaan alla olevasta sisällysluettelosta. Lisään aiheesta artikkeleita säännöllisesti, joten kannattaa tilata sivun uutiskirje.

atacaman autiomaa

Milloin ja miten kannattaa alkaa suunnittelemaan omaa unelmien pitkää matkaa?

Pitkän matkan toteuttaminen lienee yksi yleisimpiä unelmia. Lähes aivan yhtä yleistä on, että tuo unelma pitkästä matkasta jää toteuttamatta. Kaikki kliseiset sanonnat kuten, meillä on vain yksi lyhyt elämä, pitävät paikkaansa. Koskaan ei ole parempaa alkaa toteuttamaan omaa unelmaansa. Mitä pidempi ja haastavampi unelmamatkasi on sitä aiemmin sen suunnittelu kannattaa aloittaa. Meidän unelmamatkamme Etelä-Amerikan halki pyöräilystä toteuttaminen vei idean saamisesta toteuttamiseen kymmenen vuotta. Lähes jokaiselle meistä suomalaisista oman unelmareissun toteuttaminen on mahdollista, kunhan se suunnitteluun ja asioiden järjestelemiseen jättää riittävästi aikaa. Pitkälle matkalle on mahdollista lähteä luonnollisesti myös lyhyemmällä suunnitteluajalla. Kaikki riippuu sinusta ja elämäntilanteestasi. Jokainen tämän suunnitelman kohta ei myöskään koske kaikkia. Osan suunnitelman tehtävistä voi tehdä myös matkan jo alettua.

Riippuen siitä kuinka pitkä matkasi on, mikä on elämäntilanteesi, oletko lähdössä pitkälle matkalle ensimmäistä kertaa ja kuinka monimutkaisia elementtejä matkasi sisältää voi matkaa suunnitella muutamista kuukaudesta moniin vuosiin. Kannattaa myös jättää muutama kuukausi työsi lopettamisen ja matkalle lähdön väliin, sillä haluathan myös viettää aikaa myös läheistesi kanssa ennen matkaasi. Unelmatilanteessa olisit tehnyt jo kaikki matkavalmistelut viikkoa ennen matkaasi, jolloin voisit keskittyä ennen matkaa rauhoittumiseen ja pääsisit matkalle levänneenä. Tämä tosin ei yleensä onnistu vaan osa matkavalmisteluista jää viime tippaan.

Yleisimmät selitykset mikset voi toteuttaa unelmaasi pitkästä matkasta

Älä anna sisäisen höpöttäjäsi estää sinua unelmiesi toteuttamisessa. Älä anna muiden, älä anna mielikuvien siitä, miten pitäisi elää. Toteuta se. Oma pitkä pyörämatkamme oli tähänastisen aikuiselämäni parasta aikaa. Ehkä parempaa oli vain elämä kuusivuotiaana, milloin sai vain leikkiä eikä mitkään ulkoiset tekijät eivät rajoittaneet mielikuvitusta. Lapset, vammat omakotitalo tai koira eivät matkantekoa estä, korkeintaan hieman muuttavat sitä. Talon saa lähes aina myytyä tai vuokrattua, vammat eivät ole muitakaan estäneet ja lapset ja koiran voi ottaa matkaan. Kuten hyvä ystäväni toimittaja Jussi Konttinen sanoi muutettuaan Siperiaan pieneen jakutialaiskylään maailman kylmimmälle alueelle, että lapset sopeutuvat aina, aikuiset välttämättä eivät. On helppo keksiä loputtomia listoja miksi juuri sinä et voi lähteä, mutta on vielä helpompaa ja antoisampaa keksiä miksi juuri sinun kannattaa lähteä. Tämä artikkeli auttaa sinua myös ymmärtämään miten pääset lähtemään matkaan.

Matkoja on monenlaisia. Älä anna sosiaalisen median tai muiden mielipiteiden vaikuttaa omaan retkeesi. On aivan yhtä oikein majoittua joka yö hotellissa puhtaiden valkoisten lakanoiden välissä kuin kitkuttaa teltassa läpi tuulten ja tuiskujen.

perulainen retkipyörä
Matkaan lähtö ei ole varusteista kiinni!

Irtiotto arjesta, matka maailman ympäri, muutto pakuun tai pitkä road trip

On matkasi sitten matka maailman ympäri tai vakituinen muutto pakettiautoon muuttuu matkasi riittävän pitkään jatkuessaan uudeksi arjeksesi. Ensimmäistä pitkää matkaasi suunnitellessasi kannattaa täten unohtaa suuri osa asioista, mitkä olet oppinut lyhyemmillä pyrähdyksillä. Sinun ei siis kannata suunnitella tunkea jokainen päiväsi täyteen ohjelmaa, nähdä jokaista mahdollista nähtävyyttä eikä myöskään viettää päiviäsi muiden matkalaisten kanssa vaan tehdä sellaisia asioita, joiden tekeminen on mahdollista vain silloin kun aikaa on riittävästi. Pitkälle matkalle kannattaa jättää myös reilusti tyhjää tilaa suunnitelmien muutoksia ja lepäämistä varten. 

Se, että yrität nähdä matkallasi kaiken, on kenties pitkän matkan yleisin virhe. Varsinkin jos olet liikkeellä lihasvoimin, pitää aikaa jättää reilusti lepäämistä varten. Matkan aikana kannattaakin aika laskea viikoissa, eikä päivissä, eikä varsinkaan tunneissa tai minuuteissa, kuten olet ehkä oppinut arjessasi tekemään.

Kun tulet takaisin matkaltasi sinulle toivotetaan ”Tervetuloa takaisin arkeen” tai ”Tervetuloa oikeaan elämään”. Ne ovat outoja toivotuksi. Ikään kun et olisi elänyt matkallasi vaan olisit ollut jossain muussa todellisuudessa. Pitkällä matkalla matkallaolo muuttuu arjeksi iloineen, suruineen ja rutiineineen. On myös olemassa suuri mahdollisuus, että et halua enää palata vanhaan arkeesi matkasi jälkeen.

Tilaa Joutilaita kilometrejä suoraan kirjoittajalta.

Tilaa kirja nyt! Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki

Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on viihdyttävä, inspiroiva ja ajatuksia herättävä nojatuoliseikkailu, jonka kautta pääset seuraamaan eteläamerikkalaista elämänmenoa tangon takaa. Elämänmakuista tekstiä täydentävät upeat valokuvat.

Kirja tarjoaa runsaasti hyödyllisiä käytännön vinkkejä pyöräretkeilystä kiinnostuneille. Reittikartta, varusteluettelo, inspiroivat Instagram-tilit ja tilastot reitin varrelta auttavat oman pyöräretkesi suunnittelussa.

Lausu unelmasi pitkästä matkasta ääneen

Yksi tärkeimpiä vaiheita unelman toteuttamisessa on sanoa se ääneen. Ensin kenties vain läheisimmillesi ja matkan lähestyessä suunnitelmasi mukaan myös muille, kuten työnantajallesi. Näin matka muuttuu pikkuhiljaa unelmasta todellisuudeksi. Kun alat puhumaan ääneen unelmamatkastasi ehtivät myös läheisesi tottua ajatukseen siitä, että olet poissa pidemmän aikaa. Heidät on mukava ottaa myös mukaan suunnitteluun. Kenties he voivat osallistua matkaasi jossain vaiheessa tai tulla viettämään kanssasi vaikkapa joulun sinne missä ikinä sinä silloin oletkin?

Mikäli kohtaat läheisissäsi suurta vastarintaa, kannattaa kysyä itseltä kenen elämää elät, heidän vai omaasi. Yleensä tosin läheisesi ovat lähes yhtä innoissaan matkasi suunnittelusta kuin sinäkin.

Aivan yhtä tärkeä vaihe on asettaa itselleen päivämäärä, milloin matkalle lähtee. Näin et siirrä sitä mielessäsi aina vaan pidemmälle ja pidemmälle, sillä näin se jää luultavasti tekemättä. Ei myöskään välttämättä kannata odottaa sitä hetkeä, kun olet vihdoinkin eläkkeellä. Aina on nimittäin olemassa vaara, ettet edes elä siihen asti, tai terveytesi on pettänyt etkä enää pysty suunnitelmaasi toteuttamaan.

Miksi lähden matkalle eli matkan filosofinen puoli

Pitkällä matkallasi joudut usein vastaamaan kysymykseen: miksi olet lähtenyt matkalle. Usein paikallisille on täysin käsittämätön konsepti, että joku on voinut lähteä kuukausia tai vuosia kestävälle matkalle. Vaikka tilanteesta riippuen tähän kysymykseen hyvä vastaus on yleensä jokin ympäripyöreä vastaus kulttuurien oppimisesta tai itsensä voittamisesta, kannattaa miettiä itse, miksi olet matkallesi lähtenyt. On nimittäin mahdotonta saavuttaa oman matkansa tavoitteita, ellei niitä edes itse tiedä.

 

Olkoon matkasi tavoite sitten kunnia ja kuuluisuus, itsensä voittaminen, hyväntekeväisyys, itsestä ja muista oppiminen tai eri tavoitteiden sekoitus, on se aivan sama ellet myös suunnittele ja toteuta matkaasi omien tavoitteidesi mukaisesti. Muista myös, että ongelmiesi pakeneminen ei oikeastaan ole koskaan hyvä syy lähteä pitkälle matkalle vaan sisäiset demonit ja ongelmat kannattaa setviä ennen matkaa sillä muuten ne palaavat kahta kauheampana joko matkalla tai niiden jälkeen. Jos olet lähdössä matkalle yhdessä jonkun kanssa, kannattaa ennen matkaa keskustella omista ja muiden tavoitteista.

Näin laadin matkasuunnitelman unelmiesi matkasta

Matkasta kannattaa tehdä kirjallinen suunnitelma, joka paperille tai vaikkapa taulukkolaskentaohjelmaan, johon lisäät lisää välilehtiä kuten matkan varustelistan tai budjettilaskelman. Ja kuten tiedät, paraskin suunnitelma on täysin turha, ellei sitä seurata ja päivitetä. Kirjallisen matkasuunnitelman tekemisessä on myös hyvä puoli, että sitä voit hyödyntää myös seuraavan kerran lähtiessäsi. Tämän artikkeli auttaa sinua pitkän matkasi suunnittelussa, joten jatka lukemista.

Näin laadin matkabudjetin ja raha-asioiden hoito matkalla

Matkustaminen vie yleensä rahaa. Toisaalta sitä saattaa jopa mennä vähemmän kuin ollessasi kotona. Kun mietit, miten säästät rahaa ennen matkaa tai miten ansaitset rahaa matkan aikana, parhaat ideat löytyvät yleensä sieltä, missä olet jo valmiiksi paras.

Kuinka paljon pitkällä matkalla menee rahaa?

Paljon matkalla menee rahaa, on varsin yleinen kysymys erilaisilla sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Se on väärä kysymys, sillä oikea kysymys olisi millaisella budjetilla haluat matkaan lähteä. Matkalla voi kuluttaa tuhansia euroja kuukaudessa tai jopa elää ilman rahaa.

Yleensä asia menee myös niin, että mitä vähemmän käytät rahaa, sitä pidempään voit matkallasi olla. Tämä voi joskus tosin johtaa ylenmääräiseen pihistelyyn, missä ei sinänsä ole mitään väärää, mikäli et tee sitä toisten kustannuksella. Liika pihistäminen voi joskus olla myös liikaa ja johtaa pahaan matkaväsymykseen. Säästäessäsi rahaa matkallesi ja varsinkin sen aikana on aivan ok silloin tällöin antaa itselle lupa pieneen luksukseen oli se sitten jäätelö torin kulmassa tai upea huoneisto omalla uima-altaalla viikonlopun ajan.

Matkan budjettia voi alkaa hahmottelemaan omista vastaavanlaisista lyhyistä matkoista. Kannattaa muistaa, että pidemmällä matkalla on yleensä helppoa selvitä huomattavan paljon edullisimmin. Lienee paras keino matkabudjetin laskemiseksi on löytää joku, joka on vastaavalla matkalla samalla alueelle ollut ja edustaa suurin piirtein samanlaista matkailijaa kuin sinä kulutustottumuksiltaan ja kysyä häneltä.

Meidän 14 -kuukauden pyörämatkallamme Etelä-Amerikan halki rahaa meni noin 600 €/kk/hlö. Sillä pystyi nukkumaan helposti silloin tällöin hotellissa ja syömään myös ravintoloissa. Emme olleet ne piheimmät pyörämatkalaiset, emmekä pröystäilevimmät vaan jostain puolivälistä. Summaan ei ole laskettu Suomessa tulleita kustannuksia, kuten lentomatkoja, vakuutuksia tai rokotuksia. Uusia varusteita emme tarvinneet matkaa varten paljoakaan, sillä lähdimme matkaan etupäässä vanhoilla jo hyviksi havaituilla varusteilla, joita korjasimme matkan aikana tarvittaessa.

Miten säästää pitkälle matkalle?

Joillekin ihmisille säästäminen tulee luonnostaan ja toisille se on täysin uusi taito. Kannattaa matkaa suunnitellessa ensimmäiseksi hankkiutua eroon ajatuksesta: ”Saavutetusta elintasosta ei voi tinkiä”. Miksi ei voisi? Se on helppoa ja luultavasti tekee elämästäsi täydempää. Alla lueteltuna muutamia keinoja säästämiseen, jotta pääset unelmiesi matkalle.

  • Listaa omat säännölliset kuukausikulusi.
  • Seuraa kulujasi pidemmän aikaa esim. puolivuotta.
  • Seuraamalla kulujasi pidemmän aikaa huomaat mihin sinulla menee oikeasti rahaa. Mieti missä voisit säästää ja pidä säännöllisistä kuluista vain sinulle tärkeimmät. Ei elämän tarvitse säästäessäänkään olla kärsimystä.
  • Yksi suurimpia kulueriäsi asumisen lisäksi on oma auto. Mieti voisitko tulla toimeen ilman omaa autoa tai varsinkaan perheen kakkosautoa? Auton myynnistä saat mukavan pesämunan matkakassaasi. Yleinen mantra on myös, että varsinkaan syrjäseudulla ei ilman autoa tule toimeen. Sekin saattaa olla vain mielesi harhaa. Jos kuitenkin päätät pitää autosi myös matkan ajaksi, muista laittaa se matkan ajaksi seisontavakuutukseen ja hanki sille sopiva säilytystila. Mieti kuitenkin vielä kerran autosi myymistä, sillä matkasi aikana kenties huomaat, että et oikeasti tarvitse omistusautoa. Asiaa pohtiessasi on hyvä ottaa huomioon, että riippuen liikennevakuutuksestasi, saattavat vuosien kuluessa keräämäsi bonukset nollautua ja saatat joutua aloittamaan nollabonuksella matkasi jälkeen. Toisaalta tämähän on vain hyvä syy luopua autosta kokonaan.
  • Helpohkoja säästökohteita ovat myös säännölliset ravintolassa käynnit ja lounasruokalat. Voisitko kotona ruokaa tehdessäsi tehdä aina vähän isomman satsin ja ottaa siitä seuraavaksi päiväksi evääksi mukaan? Myös palveluiden kuluttaminen voi hidastaa säästämistäsi. Sillä rahalla millä käyt kerran syömässä paremmassa ravintolassa Suomessa voit selvitä matkallasi vähintään viikon.
  • Vähennä alkoholin ja tupakkatuotteiden kulutusta. Yhden villin illan baari-illlan aikana darrapitsoineen voit saada kulutettuja kuukauden matkabudjetin.
  • Älä osta mitään uutta ellet sitä todella tarvitse matkallasi. Uuden matkaan liittymättömän tavaran ostaminen kuluttaa matkakassaasi ja lisää varastotilan tarvetta. Voihan myös olla, että matkan jälkeen totuttuasi omistamaan vain mukanasi olevat tavarat, et enää tunne tarvitsemasi niin paljon tavaraa.
  • Irtisano kaikki säännölliset kuukausi- tai vuosimaksut. Tällaisia ovat mm. eri suoratoistopalvelut, metsästysseurat ja lehtitilaukset. Suosi sen sijaan vaikkapa kirjastosi tarjoamia palveluita tai mainioita Yle Areenan sisältöjä. Kirjastot tarjoavat myös sähköisinä suuren kasan sinulle ilmaisia lehtiä ja muuta materiaalia, joita voit hyödyntää myös matkasi aikana.
  • Vältä matkustamista lomillasi. Olet lähdössä pitkälle matkalle, joten pystyt kyllä olemaan tekemättä kaukomatkoja muutaman vuoden ennen sitä. Yleisesti ottaen muutenkaan pitkät lomalennot lyhyeksi aikaa kohteeseen eivät ole ympäristön kannalta kestäviä puhumattakaan pitkän viikonlopun New Yorkin shoppailureissusta

Kuinka tehdä matkabudjetti

Kuten kaikessa muussakin suunnittelussa taulukkolaskentaohjelma auttaa. Kannattaakin tehdä matkasi suunnitelman kaavioon yksi uusi välilehti: matkabudjetti. Siihen voit arvioida matkan kuluja kohta kohdalta, esim. lentoliput, vakuutukset, päiväbudjetti jne. ja korjata summia, kunhan ne tarkentuvat. Taulukkoon kannattaa laittaa myös toinen sarake, jossa ovat säästösi ja mahdolliset säännölliset tulosi, kuten vuokra- tai muut pääomatulot.

Varsin erinomainen on myös Takuusäätiön ilmainen Penno-sovellus, jonka avulla voit pitää kirjaa kuluistasi ja tuloistasi. Olisi hyvin tärkeää, että aloittaisit tämän palvelun käytön jo säästämisvaiheessa. Kun tiedossasi on kulusi ja tulosi pitkältä ajalta, näet helposti kauan kestää säästää unelmiesi matkaan.

Muista budjettia tehdessäsi hieman yliarvioida kulusi ja aliarvioida tulosi. Näin rahaa jää hieman myös yllättäville menoille.

Miten ansaita rahaa matkalla?

Kuinka tehdä töitä matkalla?

Myös matkan aikana voi tehdä työtä. Helpoiten tämä onnistuu, jos voit jatkaa omaa työtäsi tietokoneellasi matkan varrella. Tällöin tosin kannattaa sopia huomattavan pienemmästä tuntimäärästä kuin täysiaikaisesta, sillä muuten sinulle ei jää aikaa matkasta nauttimiseen. Tilanne on tietysti toinen, jos päätät muuttaa ulkomaille ja tehdä siellä vakituisesta paikasta töitä. Näin yleensä myös hankkii paljon paremmin, kuin etsimällä työtä kohteessa, eikä sinun tarvitse miettiä työlupaan liittyvää byrokratiaa. On olemassa paljon erilaisia verkkopalveluita ja sovelluksia,  joiden kautta voit etsiä liikkuvaan elämäntapaan sopivia töitä joko etänä tai itse kohteessa.

On hyvä miettiä, missä sinulla on jo osaamista, eli jos vaikka olet ammattimainen valokuvaaja niin kuvaaminen ja niiden hyödyntäminen on helpoin tapa ansaita rahaa matkalla. Jos taas olet ammatiltasi opettaja, on opetustyö luonnollinen valinta matkan aikana. Toki matkalla voi rohkeasti kokeilla myös jotain aivan uutta, jolloin työnteosta tulee osa matkan elämyksiä.

Kannattaa myös miettiä kannattaako sinun tehdä työtä matkan aikana? Useille meistä tästä tulee yllättävän kova henkinen painolasti ja itse matkaan pystyy keskittymään paljon huonommin. Voikin kenties olla, että kannattaakin tehdä kotimaassasi työtä pari kuukautta pidempään, jolloin saat lisää säästettyä ja voit nauttia matkastasi täysin rinnoin. Mikäli uskot, että matkasi kestää ikuisesti, voi kuitenkin auttaa, mikäli työskentelet välillä.

Saatat myös haluta tehdä matkallasi vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä voit etsiä ennen matkaasi netistä tai sopia asiasta vasta paikan päällä. Huomioithan kuitenkin, että vapaaehtoistyössä on paljon ns. vapaaehtoistyöbusinesta, jossa lopulta työntekijä maksaa työstään työpaikalle tai hämärille välittäjille tehden samalla työtä ilmaiseksi. Usein parhaassakin tapauksessa viet työpaikan paikalliselta ja lopulta alueelle jättämäsi hyöty on minimaalinen. Toki näihin asioihin voi vaikuttaa työtä valitessa. Kannattaa pitäytyä sellaisia töissä, missä voit oikeasti tuoda lisäarvoa paikallisten osaamiseen.

Pääomatulot

Kenties helpoin tapa ansaita pääomatuloja matkasi aikana on vuokrata asuntosi, mikäli sellaisen omistat. Tästä lisää myöhemmin osiossa Asunto.

Mikäli olet onnistunut hankkimaan itsellesi kunnon osakesalkun tai muita sijoituksia taputa itseäsi selkään, nyt on vihdoinkin aika nauttia pääomatuloistasi. Kannattaakin kenties päivittää hieman sijoitustrategiaansa ja katsoa minkä verran matkan aikana voisi syödä sijoituksiaan, jotta matkalla ei tarvitsisi huolehtia muista tuloista. Koska matkalla rahaa menee yleensä vähemmän kuin olet kotimaassa tottunut, voi olla, että selviät pelkillä osinko tai korkotuloilla eikä sinun näin tarvitse pienentää sijoituskakkuasi yhtään. Mikäli olet lähdössä unelmiesi matkalle jo hieman varttuneempana niin voisiko olla, että nyt olisi vihdoinkin aika alkaa realisoimaan omistustasi? Ainakin se on paljon parempi käyttökohde kuin jättää se perinnönjakoon riideltäväksi. Tarkista, ennen matkaa että voit kuitenkin seurata ja tehdä sijoituksiasi koskevia toimeksiantoja myös matkaltasi turvallisesti vaikkapa mobiilisovelluksen kautta.

Eläke

Varsin onnellisessa asemassa matkan rahoittamisen suhteen olet myös mikäli olet jo eläkkeellä tai pääsemässä eläkkeelle ennen matkallesi lähtöä. Suomalaisten keskieläke vuonna 2023 on 1845 €. Tällä summalla matkustaa varsin mukavasti varsinkin kaikissa Suomea selvästi edullisimmassa maissa.

Sponsoroinnit

Yrityksiini on tullut paljon sponsorointipyyntöjä, niistä suurin osa oli huonosti laadittuja. Niissä oli yleensä kerrottu paljon siitä mitä hakija haluaa, jonkin verran siitä kuka hakija on eikä yhtään siitä mitä hyötyä hakijasta on yritykselle.

Mikäli lähetät sponsorointipyynnön yritykselle, muista että kilpailu on kova ja hakijoita piisaa. Tee siis hakemuksestasi mahdollisimman hyvä ja selvitä siinä ennen kaikkea mitä hyötyä sinusta on yritykselle ja miksi juuri sinua kannattaisi sponsoroida. Samalla kannattaa kertoa ketkä ovat matkasi aikana mahdollisesti saatavan näkyvyyden kohderyhmäsi, jotta yritys voi tietää onko teillä yhteinen yleisö.

Nykyään moni yritys on siirtynyt rahallisista pitkäaikaisista panostuksista ilmaisten varusteiden lähettämiseen. Sosiaalisen median tuoma hyöty on ainakin yritysten mielestä näin parempi. Mikäli onnistut saamaan tukea matkallesi muista myös toteuttaa se mitä hakiessasi lupasit ja raportoida matkasi jälkeen yritykselle sen saamat hyödyt.

Ansaitse sosiaalisella medialla

Usein ehdotettu keino saada tuloja matkan aikana on ansaita sosiaalisella mediallasi, kuten Instagramilla, Facebookilla, TikTokilla tai YouTube-videoilla. Se on mahdollinen keino ansaita rahaa ja varsinkin saada ilmaisia varusteita matkalle, mutta muista, että tämä on kovaa työtä. Vain erittäin suosituilla some-tileillä ja videoilla voi ansaita, eikä niiden perustamista kannata jättää matkan varrelle. Mikäli naamasi on tuttu jostain muusta mediasta eli olet jo valmiiksi ns. julkkis, voi tiesi olla hieman helpompi kuin jos lähdet liikkeelle täysin nollista tai varsinkaan jos et omaa jo valmiiksi sosiaalisen median tai videon tekemisen taitoja.

Matkan aikana voit myös perustaa oman matkasi podcastin. Kuten muissakin nettijulkaisuissa sen kautta ansaitseminen onnnistuu helpoiten, sitten se on riittävän suosittu.

Mikäli otat matkasi aikana runsaasti videoita, on myös mahdollista koostaa tästä materiaalista dokumentti ja myydä se suoratoistopalveluille tai tv-kanaville. Sama koskee myös valokuvia, joilla voit ansaita myymällä niitä kuvapankeissa, paikallisille tai kotimaisille yrityksille tai kokoamalla niistä valokuvakuvakirjan.

Mikäli haluat ansaita sosiaalisen median tileilläsi, blogisi mainoksilla tai YouTube-kanavilla pitää tilaus- ja kävijämäärien olla nykyään erittäin suuria tai sitten sinulla pitää olla erityisen kiinnostava yleisö yrityksille. Mahdollista, vaikkakaan helppoa se ei kuitenkaan ole. Usein matkan aikana tulevat tulot kerätäänkin monesta eri lähteestä eli vaikkapa vuokratuloistasi kotimaastasi, mainoksista videoissasi ja säästöistäsi.

Mediatiedotteet matkastasi

Mikäli unelmoit ansaitsevasi matkasi aikana sosiaalisella medialla tai vain muuten vain haluat matkallesi huomiota, on hyvä idea lähettää ennen matkaasi ja sen suurimman tavoitteen täytyttyä mediatiedote ainakin paikallismediaan, jota varmasti kiinnostaa oman kylän maailmanmatkaaja. Onhan se sitten mukava esittää hetki sankarimatkailijaa.

Luennot ja muut esiintymistilaisuudet matkan jälkeen

Matkan jälkeen voi olla mahdollista järjestää ilmaisia tai maksullisia luentoja ja muita esiintymisiä matkastasi. Samalla voit esimerkiksi myydä matkastasi tehtyä kirjaa, näyttää valokuvia tai esittää matkastasi tehdyn elokuvan tai videon. Älä kuitenkaan odota, että puhujakeikkakutsuja tulee automaattisesti vaan ne pitää joko itse järjestää tai myydä erikseen järjestäjätaholle. Yleensä yrityksille järjestetyt esiintymiset, joiden aiheena on enemmänkin se miten yritys voi hyötyä jostain matkalla oppimistasi asioista ovat taloudellisesti kannattavampia kuin yksityishenkilöille järjestetetyt tilaisuudet, missä kerrot pelkästään matkastasi. Tämäkin tietysti riippuu matkastasi ja omista taidoistasi ja kontakteistasi.

Miten ansaita rahaa omalla verkkosivulla?

Kun vielä kymmenen vuotta sitten lähdettiin matkalla, kirjoitettiin matkan aikana blogia. Tänä päivänä sosiaalinen media, etenkin Instagram ja TikTok on korvannut kirjoitettuja blogeja. On kuitenkin mahdollista ansaita omilla kotisivuilla vaikkapa näyttämällä sivuilla alla olevan kaltaisia Google Adsensen mainoksia. Kun klikkaat mainosta, tämän sivun omistaja saa muutaman sentin. Täten onkin selvää, että varsinkaan suomenkielisille sivuille on melko haastavaa saada riittävästi kävijöitä, jotta ansaitsisit näillä mainoksilla kovinkaan paljon. Erilaiset affiliate- eli kumppanuusmarkkinointiohjelmat ovat usein tuottoisampia.

 

Sivuille voi asentaa myös vaikkapa Buy me a cup of coffee tyyppisiä lahjoitusnappeja. Tämä tietysti tarkoittaa, että sivun kävijät tykkäävät sisällöstäsi ja ovat valmiita auttamaan sinua jatkamaan matkaasi.

Voit myös myydä verkkosivuillasi jotain, kuten kirjaa matkastasi. Toki kirja täytyy ensin kirjoittaa. Varsin suosittua on myös erilaisten aineettomien palveluiden, kuten sähköisten oppaiden myynti verkkosivuillasi.

Miten hoidan käytännön raha-asiat matkallasi?

Helpoin ohje matkan valuutta- ja muihin maksuongelmiin on, että kanna mukanasi aina hätätilanteita varten Yhdysvaltain dollareita. Ei ole olemassa niin pientä kylää maailmassa, ettei sieltä löytyisi henkilöä, joka olisi valmis vaihtamaan dollareitasi paikalliseen valuuttaan. Tämä saattaa tapahtua usein hieman normaalia halvemmalla, mutta tilanne on sillä pelastettu ja voit hankkia paikallista valuuttaa paremmalla kurssilla myöhemmin. Älä siis luota pelkkään maksukorttiisi eli luotto- ja pankkIkorttiisi, sillä syrjäisissä kylissä käy usein niin, että raha-automaatista on raha loppunut tai siihen ei käykään ulkomainen kortti. Olen tavannut matkoillani lukemattomia matkalaisia, jotka ovat lähtenee matkaan luottaen pelkkään Visa- tai Mastercard-korttiinsa ja ajautuneet ongelmiin, kun kaupungissa ei löydy paikkaa missä niillä voisi nostaa rahaa tai edes maksaa. Hyvä idea on kantaa mukana kahta erimerkkistä maksukorttia vaikkapa niin, että itselläsi on perinteinen pankkikortti ja kumppanillasi jokin moderni edullisempi maksukortti, kuten Revolut.

Maksukortit eli luotto- ja pankkikorttisi matkalla

Uusi maksukorttisi ajoissa, niin että niiden voimassaolo kestää reilusti yli matkasi. On erittäin vaikeaa saada uutta korttia postitettua matkan varrelle. Ota mukaan myös perinteinen avaintunnistuskorttisi, sillä silloin tällöin pankkien omien tunnistussovellusten kanssa on ulkomailla ongelmia. On myös varsin hyvä idea, että mikäli matkustat jonkun kanssa, niin teillä olisi eri merkkiset maksukortit. Näin todennäköisyys, että edes toinen toimii nousee. Mikäli matkustat yksin voi olla hyvä idea ottaa kaksi erilaista maksukorttia mukaan sekä vielä kolmas ei enää voimassa oleva valelompakkoosi mahdollisten ryöstöjen varalta. Valelompakossa on tämän kortin lisäksi hyvä pitää jonkun verran käteistä ja muuta sälää, jotta se näyttää aidolta.

Miten käytän verkkopankkiani matkalla?

Asenna pankin sovellukset kännykkääsi jo ennen matkalle lähtöä, sillä usein niiden asentaminen ulkomailta käsin ei onnistu. Päivitä myös maksukorttisi ja samalla verkkopankkisi turvaominaisuudet kuntoon. Kannattaa ainakin kenties vähentää päivänostorajaa ja määritellä ne maat mistä käsin maksukortteja ja verkkopankkia voi käyttää.

Laskujen maksaminen matkan aikana

Aseta kaikki laskusi e-laskuiksi. Tämän voit tehdä verkkopankistasi. Näin saat hoidettua ne helposti matkan varrelta. Mikäli jokin säännöllisesti sinua laskuttava taho ei lähetä sähköisiä laskuja, pyydä heitä lähettämään lasku sähköpostina. Pahin mahdollinen skenaario on, että laskusi lähetetään postitse osoitteeseesi, missä et enää asu ja saatat näin joutua maksamaan laskusta perintäkuluja.

Miten siirrän rahaa itselleni matkan aikana omalta pankkitililtäni?

Matkan aikana yleensä edullisin tapa saada lisää rahaa on yleensä käyttää rahansiirtopalveluita, sillä pankkiautomaateista rahan nostaminen on yllättävän kallista. Pankkiautomaattien hinnoittelu on erittäin epäselvää ja siinä rahaa saa ainakin oma pankkisi, maksukorttiyhtiö ja maksuautomaatin ylläpitäjä. Iso osa kuluista on piilotettu maksukorttiesi käyttämään valuutan vaihtokurssiin, joka on yleensä paljon huonompi kuin mitä voisit saada käteistä vaihtaessasi tai eri rahansiirtopalveluista. Monelle tämä tulee yllätyksenä ja tällä on huomattavasti merkitystä pitkällä matkallasi.

Rahansiirtopalveluiden yleisin käyttötapa on lähettää rahaa ulkomailta kotimaassa olevalle perheelle. Niiden toimistoja ja agentteja löytyy siis mitä kummallisimmista paikoista. Voit lähettää näillä palveluilla aivan hyvin myös rahaa kotimaiselta tililtäsi itsellesi sen hetkiseen sijaintiisi. Muista ennen rahan lähettämistä käydä tarkistamassa, että kylän rahansiirtopalvelu on auki ja heillä todellakin on sillä hetkellä riittävästi rahaa siirtosi maksamiseen. Usein summa mitä heillä on kassassaan voi olla yllättävän pieni.

Maailman suurimpia rahanlähettämispalveluita ovat www.westernunion.com ja www.moneygram.com Ne ovat yleensä hieman kalliimpia kuin monet pienemmät palvelut, kuten WorldRemit, mutta yleensä myös näiden suurimpien palveluiden kanssa tulee vähemmän ongelmia ja ne ovat 100% luotettavia. Myös rahansiirtopalvelut ja niiden kännykkäsovellukset kannattaa avata ja asentaa jo ennen matkaasi, sillä näin se on helpompaa.

Kännykkäliittymä matkan aikana

Peru suomalainen kännykkäliittymäsi kokonaan tai vaihda se sellaiseen, jossa on mahdollisimman pienen kuukausikulut. Suomalaisella liittymällä soittaminen ja varsinkin netin käyttäminen Euroopan ulkopuolella on erittäin kallista. Joillakin operaattoreilla on mahdollisuus laittaa numero hetkeksi hyllylle, jolloin voi palata käyttämään omaa numeroasi matkan jälkeen. Valitettavasti myös osaan nettipalveluista on tullut vuosien varrella lisättyä oma puhelinnumero, joilla palvelun kaksivaiheisessa todennuksessa varmistavat, että minä olen todellakin käyttämässä palvelua. Tämä varmistus on varsin yleinen varsinkin, jos kirjaudut sisään jostain aivan muualta päin maailmaan kuin yleensä. Myös mobiilitunnistus vaatii omaa numeroasi. Täten onkin kätevää, jos matkapuhelimessasi on mahdollista käyttää kahta eri SIM-korttia. Suomalaista hädän tullen ja erilaisissa varmistuksissa ja paikallista muuhun käyttöön. 

Myös erilaiset eSIM-palvelut, kuten Airalo ovat matkalla käteviä.eSIM-tarkoittaa sirua, joka on asennettu kännykkääsi jo tehtaalla ja voit vaihtaa käyttämääsi operaattoria ilman, että vaihdat SIM-korttia. Näin siirtyminen edullisempaan liittymään käyttämällä esim. Airaloa tai muuta ahkeralla matkustajalle suunniteltua mobiilipalvelua maata vaihdettaessasi on helppoa ja säästät sievän summan rahaa.  Toisaalta nykyään lähes kaikkialta (kahvilat, kirjastot, puistot, hotellit jne.) löytyy langattomia verkkoja, joten aina varsinkaan lyhyellä matkalla paikallisen SIM-kortin hankkiminen ei ole välttämätöntä. Mikäli puhelimessasi ei ole eSIMiä voit mahdollisesti hyödyntää esim.me -palvelua saadaksesi esimmit toimimaan.

Nautitko tästä artikkelista? Tilaa sivumme uutiskirje niin saat tiedon sähköpostiisi uusista sisällöistä ja tarjouksista.

pyöräilyä ecuadorilaisessa kylässä
Pitäisikö matkalla muka työskennellä?

Miten teen työni matkan aikana?

Miten järjestän työni pitkälle matkalle?

Vaikka vuorotteluvapaa ilmeisesti poistuukin elokuussa 2024,  on monia muitakin keinoja päästä pitkällä vapaalle. Ja jos et onnistu neuvottelemaan työnantajasi kanssa pidemmästä palkattomasta vapaasta, niin aina on mahdollisuus nauttia irtisanoutumisen ihanuudesta. Älä pelkää irtisanoutumista, sillä hyville tyypeille kuten sinä, uusia töitä löytyy aina. Vuosi tai pari matkalla ei osaamistasi tai CV:täsi alenna. Voipa jopa olla, että arvosi työntekijänä nousee vain entisestään. On myös mahdollista, että et matkan jälkeen edes halua palata entiseen työhösi vaan on aika etsiä jotain aivan muuta tai kouluttautua uudelleen.

Miten hoitaa yritys matkan aikana?

Mikäli olet asiantuntijaroolissa toimiva yksinyrittäjä on tilanne helpoin. Lopetat vain jossain vaiheessa uusien toimeksiantojen ottamisen ja teet jo sovitut loppuun. Kannattaa viestiä asiakkaillesi asiasta mahdollisimman ajoissa ja samalla kertoa missä vaiheessa olet taas käytettävissä, mikäli suunnittelet jatkavasi yrityksesi parissa matkan jälkeen. Muista tarvittaessa ilmoittaa yrityksesi väliaikaisesti pois ennakkoperintä- ja alv-rekisteristä OmaVerossa  sekä laittaa YEL- ja muut käyttämäsi vakuutukset hyllylle. Tietynlaisia asiantuntijatöitä voit myös hoitaa matkan aikana. Tämä voi parhaimmillaan olla hyvä keino rahoittaa matkaasi, pahimmillaan viedä matkastasi puoli iloa. Tärkeintä lienee on malttaa tehdä riittävän vähän matkan aikana.

Mikäli olet yrittäjänä ja työskentelet aktiivisesti suuremmassa yrityksessäsi, on sinulla oikeastaan kaksi eri vaihtoehtoa: myydä yrityksesi tai antaa jonkun muun hoitaa tehtäväsi matkan aikana. Matkan aikana pystyt kyllä hoitamaan esim. hallituksen puheenjohtajan roolisi, mutta aktiivisempi päivittäinen osallistuminen yrityksen toimintaa luultavasti voi myös viedä ison osan matkan ilosta eikä ole välttämättä yrityksellekään hyvästä. Tosin tästäkin on olemassa hyviä esimerkkejä. Tärkeintä onkin antaa ja jakaa vastuuta työntekijöille ja yhtiökumppaneille ja luottaa heihin. Muista, että et ole korvaamaton.

On erittäin tärkeää, että aloitat matkasi järjestelyt yrityksessä hyvissä ajoin hyvässä yhteistyössä mahdollisten yhtiökumppaniesi kanssa, joiden kanssa asiasta keskustelu kaikilta eri kanteilta, kuten mahdollisten erilaisten palkkioiden osalta on erittäin tärkeää. Näin estetään parhaiten erilaiset riitatilanteet.

Yrityksen myynti ennen matkaa

Jos olet myymässä yritystäsi, laita yritys kuntoon ja aloita sen myymisen suunnittelu ajoissa. Yksi tärkeimmistä vaiheista yrityksen myynnissä on yrityksen kuntoon laittaminen ennen myynnin aloittamista. On paljon helpompaa myydä yritystä, joka tuottaa tulosta ja sen liiketoiminta, kirjanpito ja toimitilat on siistitty kaikesta vanhasta turhasta painolastista. Yritystä myydessäsi voit käyttää välittäjää tai hoitaa myynnin itse.

Kannattaako yritys myydä itse vai käyttää välittäjää? Ensimmäinen vaihtoehto on yleensä helpompi ja jälkimmäinen taloudellisesti kannattavampi. Yrityksen myymiseen liittyvät seikat riippuvat vahvasti yritykseksesi toimialasta, yhtiömuodosta ja koosta. Myynti voi olla oletettua hitaampaa, sen toteutuminen voi kestää jopa vuosia, jonka aikana yrityksen liiketoiminnasta kannattaa pitää huolta, että mahdollinen myyntihinta ei pääse laskemaan. Vaikka hinta on yleensä päällimmäinen asia mikä mietityttää myyjää, kannattaa miettiä myös muita kauppaan liittyviä ehtoja, kuten työntekijöiden jatkoa, asiakkaiden etua, maksuehtoja, yrityksen vastuiden siirtymistä ja patenttien tai muiden aineettoman omaisuuden mahdollista siirtymistä. Hinta on silloin oikea, kun sekä myyjä että ostaja ovat hiukan tyytymättömiä.

Työn lopettamisen ja matkaan lähdön välille kannattaa jättää reilusti eli ainakin useita kuukausia aikaa. Ennen pitkän matkan alkua on yllättävän paljon asioita tehtävänä, lisäksi kannattaa viettää aikaa läheisten kanssa.

Mitä tehdä asunnolleni ja tavaroilleni pitkän matkan aikana?

Seuraava kohta pitkää matkaa suunnitellessasi on kysymys siitä, mitä tehdä asunnollesi matkan aikana.  

Vuokraa asuntosi matkan ajaksi tai myy se

Jos asut vuokra-asunnosta hanki siihen ajoissa alivuokralainen tai irtisano vuokrasopimus. Muista tarkistaa vuokrasopimuksestasi alivuokraukseen liittyvät ehdot ja vuokrasopimuksen irtisanomisajat. Mikäli alivuokralaisen ottaminen ei ole sallittu vuokrasopimuksessasi ja haluaisit silti pitää asuntosi, kannattaa asiaa kysyä vuokraisännältäsi. Varsinkin, jos sinulla on olemassa asunnollesi jo valmiina hyvä alivuokralainen, olet ollut hyvä vuokralainen ja olisit palaamassa asuntoon matkasi jälkeen, niin luultavasti ainakin yksityinen vuokranantaja suostuu pyyntöösi. Muista tehdä tästä tällöin lisäys tai muutos vuokrasopimukseen tai ainakin sopia asiasta sähköpostitse. Usein on mahdollista päästä lähtemään myös määräaikaisesta vuokrasopimuksesta, mikäli hankit itse siihen sopivan korvaavan vuokralaisen.

Mikäli vuokraat omistusasuntosi kannattaa miettiä, vuokraatko sen kalustettuna vai tyhjänä. Alueesta riippuen saatat saada kalustetusta asunnosta jopa paremman hinnan kuin tyhjästä. Tällöin et myöskään tarvitse niin paljon varastotilaa tavaroillesi. Myös matkaan lähtö ja takaisin muuttaminen on tällöin helpompaa. Vaarana on tietysti kalusteiden rikkoutuminen tai ainakin kuluminen. Mikäli asuntoosi kuuluu poikkeuksellisen paljon säilytystilaa esim. kellarissa tai autotallissa voit myös jättää ne vuokrasopimuksen ulkopuolella ja käyttää niitä omien tavaroidesi säilytykseen. Nämä ovat kaikki niitä asioita mitä sovitaan kirjallisessa vuokrasopimuksessa, minkä teko on välttämätöntä

Mikäli matkasi suuntautuu paikkoihin, missä olet pitkään tavoittamattomissa voi olla hyvä idea sopia joku luotettu henkilö, joka hoitaa nopeata toimintaa vaativat ongelmat asunnossasi ja hänellä on myös avaimet asuntoosi. On hyvä idea miettiä, miten löydät asuntoosi uudet vuokralaiset matkaltasi käsin. Tällöin erilaiset vuokravälitystoimistot ovat käteviä

Asunnon tai mökin myynti ennen matkaa

Mikäli omistat erilaisia vapaa-ajan kiinteistöjä kannattaa nekin vuokrata tai myydä ennen matkaa. Esimerkiksi mökkisi vuokratuloilla elät monta kuukautta matkallasi. Mikäli et kuitenkaan myy tai vuokraa asuntoasi tai vapaa-ajan kiinteistöä niin kannattaa sopia jonkun kanssa jonkinlainen huoltosopimus paikasta.

Mikäli olet valmis laittamaan kaiken peliin ja saada matkakassasi kerralla kuntoon niin myös asuntosi myynti voi olla hyvä ratkaisu. Voihan myös olla, että ikinä halua enää entiseen asuinpaikkaasi tai elämääsi palata. Mikäli päädyt myymään asuntosi niin suosittelen kuitenkin sijoittamaan ainakin osan rahoistasi heti asunnon myytyäsi. Tilillä rahojen makuuttaminen ei ole ikinä kovinkaan tuottava ratkaisu.

Mitä teen tavaroilleni matkan aikana?

Tavaroiden säilytys Suomessa matkan aikana

Kun valmistaudut lähtemään pitkälle matkalle huomaat viimeistään kuinka paljon omistat tavaroita. Esimerkiksi vuonna 2014 jokaisessa yhdysvaltalaisessa kodissa oli 300 000 tavaraa. Nykyään luultavasti vielä enemmän. Yksi kauneimpia asioita matkalla onkin huomata miten vähällä tavaramäärällä voit tulla toimeen. Hankkiudu siis roinastasi eroon! Näin myös vähennät matkasi ajaksi tarvitsemasi varastotilan määrää.

Myy ja lahjoita turhat tavarasi

Aloita siis käymällä läpi kaikki tavarasi. Mieti oletko käyttänyt niitä edellisen vuoden aikana, mikäli et luovu siitä. Samalla, kun tavaroitasi läpi lajittele ne myytäviin, lahjoitettaviin ja hävitettäviin.

Kuten kaikki nettikirppareita ja roskalavapalstoja harrastaneet tietävät voi niissä myynti tai tavaroiden luovuttaminen olla kurainen ja pitkä tie. Asiaa auttaa, kun olet ensin tutustunut palstojen kulttuuriin ja oppinut tehokkaimmat kikat nettikirppareilla myyntiin. Nettikirppareilla on myös valitettavan paljon huijareita liikenteessä, tosin enemmän myyjien puolella. Myydessäkin kannattaa noudattaa varovaisuutta. Jos nettikirpparit tuntuvat vaikealta niin ainahan voit lähteä myymään tavaroitasi myös oikeille kirppareille! Tavaroiden myynnillä kasvatat samalla myös matkakassaasi, vaikka rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että myyntitulot tavarasta saattavat olla pienemmät kuin aluksi uskot.

Hyvien vielä käyttökunnossa olevien tavaroiden ja vaatteiden lahjoittaminen tuntuu mukavalta ja tekee hyvää. Nettipalstojen lisäksi voit lahjoittaa tavaroita erilaisille hyväntekeväisyystarkoituksiin. Muistathan, että peset vaatteet aina ennen lahjoitusta ja rikkinäiset viet kierrätykseen. Hyvä idea on myös lahjoittaa tavaroita myös jollekin tarpeessa olevalle tutulle tai naapurin lapselle.

Kun olet saanut myytyä ja lahjoitettua halutun määrän omaisuuttasi on aika viedä myyntiin ja lahjoituksiin kelpaamattomat tavarat kotipaikkakuntasi kierrätyspisteisiin. Suurin osa yksityisten kierrätyspisteisiin viemistä tavaroista on ilmaista ja muukin erittäin edullista, joten ei ole mitään syytä heittää tavaroita sekaroskiin tai varsinkaan aution tien laitaan. Tämä on erityisen tärkeää erilaisissa ongelmajätteissä, kuten akuissa, liottimissa ja vaikkapa vanhoissa maaleissa.

Miten säilöt tavarat matkan ajaksi?

Mikäli sinulla on arvotavaraa, kuten taidetta tai aseita joiden säilyttäminen tavallisessa varastossa ei ole suotavaa yksi hyvä tapa säilyttää ne on lainata ne kaverille. Kaverisi saa tällöin arvotaidetta kotiansa piristämään ja mahdollisuuden käyttää aseitasi. Muista tällöin tehdä lainasta edes jonkinlainen kirjallinen sopimus ja hakea tarvittaessa rinnakkaislupa aseille.

Myös tärkeät dokumentit ja mahdolliset arvokorut pitää säilyttää turvallisesti matkan aikana. Kaikkein varmin lienee pankilta tai muulta luotettavalta taholta vuokrattu tallelokero.

Varaston pitää olla kuiva, jottei kosteus pääse pilaamaan omaisuuttasi. Tavarat kannattaa suojata myös huolellisesti pölyltä ja esimerkiksi koilta. Kannattaa muutenkin huomioida, että tavarasi säilytyspaikka olisi jotenkin vakuutettu esim. kotivakuutuksessasi. Sama koskee myös muita lainaamiasi tavaroita, kuten myös luonnollisesti vuokraamaasi asuntoa.

Omistamiesi tai tuttujesi omistamien tilojen lisäksi (esim. autotalli tai osakehuoneiston varasto) voit myös vuokrata varastotilaa. Ennen vuokravaraston koon varaamista kannattaa miettiä vielä kerran tarvitsetko todella matkasi jälkeen kaikkea säilytykseen valitsemaasi tavaraa? Pakkaa tavarat hyvin ja pölyltä suojaten ja muista merkitä tarkkaan missä on mitäkin! Matkan jälkeen et tule enää muistamaan, mikä logiikka sinulla oli ollut tavaroita pakatessa. Ehkä nimittäin jäät ulkomaille tai muutat muualle Suomeen tai elät muuten vaan pidempään matkalaukkuelämää, missä tavaroita on useassa eri paikassa.

Ennen säilytystä pese, huolla ja putsaa tavarasi, rasvaa nahkakenkäsi ja muut nahkavaatteet, ota patterit pois laitteista, rasvaa Suomeen jäävät pyöräsi ja laita suksiesi pohjiin säilytysvaha. Kiität itseäsi matkan jälkeen. Tyhjennä myös ruohonleikkuri bensakanisteri, äläkä muutenkaan säilö palonarkoja nesteitä tavaroidesi kanssa.

Mitä pakata mukaan pitkälle matkalle?

Matkan varusteet – älä aloita kuluttamalla

Aivan liian usein näkee erilaisilla matkaforumeilla kysymyksiä, jotka alkavat: ”Olen lähdössä pitkälle matkalle, minkälainen pyörä/gps/teltta/repun sadesuoja/matkamekko on matkalla paras. Paras olisi, jos et ostaisi mitään uutta. Käytä mahdollisimman paljon jo olemassa olevia varusteitasi, korjaa kuluneet varusteesi ennen matkaasi tai muokkaa ne paremmin matkalle sopiviksi. Se, että on olemassa erilaisia lajikohtaisia vaatteita, kuten hiihtoon, polkupyöräilyyn, metsästykseen ja polkujuoksuun soveltuvia vaatteita on suurimmalta osaksi markkinoinnilla meihin iskostettuja tarpeita. Ei ole esimerkiksi mitään syytä, miksei hiihtäessäsi käyttämä vanha vaaleanvihreä tuulipusakka sopisi matkallesi mukaan. Itse asiassa uskallan väittää, että perinteinen tuulipusakka on yksi kätevämpiä matkailuvaatteita. Se on kevyt, se kuivuu nopeasti ja siinä on yleensä useita eri taskuja. Lisäksi se näyttää aina yhtä hyvältä.

pyöräretkeilijät

Toinen yhtä tärkeä oppi on markkinoinnin mestarin Timo Ropea mukaillen: ota niin vähän mukaan, että hirvittää ja karsi siitä vielä puolet pois. Matkalle on helppo keksiä vaikka kuinka paljon mukaan otettavaa ja suurin osa näistä tavaroista on matkalla mukavia, mutta ovatko ne välttämättömiä? Toisiko sittenkin se, että kantamuksesi olisivat keveämmät tai sinulla enemmän tilaa matkailuautossasi enemmän iloa matkaasi? Varsinkin kaurapuuromoottorilla toimiville matkoille tämä on tärkeä sääntö.

Miten teen varusteluettelon pitkälle matkalle?

Varusteluettelo kannattaa tehdä samaan taulukkoon uudelle välilehdelle kuin muukin matkasi suunnittelu ja merkitä siihen mitä varusteelle pitää ennen matkaa tehdä eli vaikkapa korjata tai ostaa. Pyörämatkan varusteet artikkelistani löydät ladattavan ilmaisen taulukon, missä esimerkkinä 14 kuukautta kestäneen pyörämatkan varusteet.

Samalla kun myyt tavaroitasi kirppiksillä voit katsella näin mahdollisesti tarvitsemiasi varusteita käytettynä. Tuotteet kannattaa ostaa silloin kun ne ovat edullisimmillaan eli yleensä, kun kotimaassasi niiden käyttökausi on ohi. Mikäli päädyt ostamaan uusia varusteita, tarjotaan niiden oston yhteydessä rekisteröintejä, jotka pidentävät takuuaikaa. Yleensä nämä rekisteröinnit tulee tehdä pian oston jälkeen.

Voit ostaa käytettyjä ja uusia varusteita myös matkan varrelta. On esimerkiksi täysin turhaa kantaa untuvatakkia vuosi tropiikissa, jos olet siirtymässä kylmään ilmastoon vasta matkasi toisena vuotena. Sama pätee myös toisinpäin. Voit lähettää untuvatakkisi ja muut kylmän ilman varusteet kotimaahasi, kun et niitä enää tarvitse etkä halua niitä myydä tai lahjoittaa kohteesta lähtiessäsi. On myös mahdollista sopia jonkun kanssa, että hän lähettää sinulle vuoden päästä valmiiksi ennen matkaasi valmistelemasi paketin myöhemmin ilmoittamaasi osoitteeseen, kuten hostelliin missä tulet paketin saapuessa tai sen jälkeen majailemaan. Ota ennen lähetystäsi selviä kyseisen maan tullikäytännöistä, jotta arvokas varustepakettisi ei juutu tulliin. Ostamalla varusteet vasta perillä saatat myös säästää tai ainakin säästät myös lentokoneessa matkatavaratilaa ja varusteesta riippuen saatat tukea paikallista elinkeinoa. Tosin kaikkea ei aina kaikkialta saa, mutta tarvitseeko saadakaan?

Matkalle lähtiessäsi sinulla on hyvä olla vähintään ¼ tai enemmän tyhjää tilaa laukuissasi. Tulet nimittäin tarvitsemaan yleensä tilaa ruoalla, vedelle ja mahdollisesti muille matkallasi hankkimille erikoistarvikkeille, joita et osannut matkasi alussa ajatella. Käy myös useasti niin, että lähdet Suomesta puolityhjän repun kanssa ja lämpimät vaatteet päällä, mutta kun vaihdat määränpäässä shortseihin, on reppusi jo täynnä. Kun vihdoinkin pääset matkaan, pidä huolta, että et ala haalimaan uusia varusteita ja kivoja pikkujuttuja. Näin täytät nopeasti laukkusi.

Huolla ja korjaa varusteesi ennen matkaa

Ennen matkaa on tärkeää huoltaa varusteesi, varsinkin kulkupelisi kuten pyörä, auto, paku tai moottoripyörä. Opettele huoltamaan pyöräsi tai muu kulkupelisi ja myös tärkeimpien varusteidesi perusasiat itse ja ota mukaan tarvittava määrä tärkeimpiä matkalla tarvittavia työkaluja ja varaosia ja opettele niiden käyttö.

Tässä ei kannata kuitenkaan liioitella, sillä matkasi varrella löytyy yleensä osaavia korjaajia, jotka saavat ongelmat ratkeamaan ainakin väliaikaisesti, kunnes pääset seuraavaan suurempaan kaupunkiin, vaikkei heillä juuri oikeaa työkalua tai varaosaa olisikaan. Pitkällä matkalla on myös se etu, että sinulla on aikaa odotella varaosan saapumista paikallisesta tai kansainvälisestä verkkokaupasta. Pese myös mahdollisesti matkaan lähtevät makuupussit ja untuvatakit sekä huolla ja puhdista telttasi.

Mikäli matkustat muualla kuin ns. läntisessä maailmassa on matkan varrella helppo löytää paikkoja missä varusteita voi korjata. Kannattaa huoltaa ja korjauttaa varusteet ja vaatteet mieluummin hyvissä ajoin kuin silloin kun ne ovat jo täysin rikki. On aina hyvä idea olla neula ja vähän lankaa mukana ja opetella sitä käyttämään, jollet ole sitä aiemmin oppinut. On ihmeellistä mitä kaikkea saa itse korjattua neulalla ja langalla, pikaliimalla, parilla nippusiteellä ja hyvällä teipillä.

Ennen Suomesta lähtöäsi on mahtava tilaisuus sopia jonkun kanssa, että hän toimisi sinun huoltotukihenkilönä. On helpottavaa tietää, että joku joka osaa varmasti auttaa pyörän, moottoripyörän tai pakusi huollossa on aina vain yhden WhatsApp-puhelun päässä.

Ennen matkaan lähtöä ota mukaan myös jotain kivaa ja pientä suomesta lahjaksi. Tulet nauttimaan matkasi varrella usein uskomattomasta vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä ja on silloin hienoa, jos sinulla on antaa jotain pientä muistoa Suomesta. Tallaisia ovat muun muassa kotikaupunkisi tarrat, pienet suomalaiset kolikot tai joulupukin muotoiset avaimenperät.

Turvallisuus, terveys ja vakuutukset matkalla

Yleensä, kun lähdet pitkälle matkalla ihmiset kysyvät, kuinka uskallat lähteä ja eikö pelota, että sinut ryöstetään? Hyvin valmistautuneena matkalla ei ole sen vaarallisempaa kuin kotonakaan. Luultavasti sinua ei myöskään ryöstetä ja jos ryöstetäänkin, menetät siinä korkeintaan osan rahoistasi ja kännykkäsi. Ylivoimaisesti vaarallisin asia matkoilla on yleensä liikenne, matkustat sitten autolla, pyörällä tai moottoripyörällä.

Terveys pitkällä matkalla

Tulet aivan varmasti sairastumaan matkasi aikana. Suurin osa taudeista on normaalia flunssaa tai vielä yleisimmin vatsatauteja. Mikäli taudit eivät hellitä viidessä päivässä tai ne ovat poikkeuksellisen rajua kannattaa hakeutua lääkäriin. Mikäli haluat olla yhteydessä lääkäriin suomeksi niin useat toimivat tarjoavat etälääkäripalveluita. Yleensä myös vakuutusyhtiölläsi on palvelu, mistä saat ainakin ohjeita sairastapauksissa lääkäriltä tai terveydenhoitajalta. Riippuen maasta missä matkustat voivat lääkäripalvelut olla paikan päällä erittäin kalliita tai halpoja. Niiden taso vaihtelee myös suunnattomasti. On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikkialla lääkärit haluvat parastasi, eikä alkukantainen vastaanottotila kieli lääkärin osaamattomuudesta, itse asiassa paikalliset lääkärit ovat yleensä parempia diagnosoimaan ja hoitamaan paikallisia tauteja, joita lääkärit ja hoitajat Suomessa eivät yleensä kohtaa.

Mitä rokotteita matkalle pitää ottaa?

Tämä on oikeastaan väärä kysymys, sillä oikea lienee on, että mitä rokotteita haluat matkalle ottaa. Tiettyihin maihin ei tosin ole tulemista, ellei sinulla ole rokotuksia joihinkin sairauksiin. Tämä kannattaa selvittää samalla kun selvität muut maahantulon edellytykset, kuten tarvittavat viisumit tai paluuliput. Kun mietit rokotteiden ottamista on hyvä muistaa, että useat rokotteella suojattavat taudin ovat oikeasti vaarallisia ja saattavat keskeyttää matkasi tai vahingoittaa terveyttäsi loppuelämäksesi.

Mikäli päätät hankkia matkalle tarvittavat rokotteet on ensimmäinen askel siihen kartoittaa rokotustarpeesi. Rokotustarpeesi voi kartoittaa varaamalla ajan kuntasi terveydenhoitoon. Mikäli haluat käyttää yksityistä toimijaa niin olen poikkeuksetta saanut erittäin hyvää palvelua ja asiantuntevia neuvoja Suomen Rokotepalvelusta.

Ennen rokotuskartoitusta etsi kansainvälinen rokotekorttisi tai muut tiedot saamistasi rokotuksista. Mikäli sinulla ei ole kansainvälistä rokotuskorttia pyydä sellainen rokotuskartoitusta tehdessäsi ja muista ottaa se mukaan matkallesi päivitettynä ja virallisin leimoin varustettuna.

Rokotteiden ottaminen voi kestää jopa puoli vuotta, sillä kaikkia rokotteita ei voi ottaa samaan aikaan ja joihinkin rokotteisiin kuuluu useamman pistoksen sarja. Mikäli päätät ottaa useita eri rokotteita ne saattavat maksaa useita satoja euroja, sillä ne eivät kuulu KELA:n korvauksen piiriin elleivät ne kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Varo aurinkoa matkallasi!

Kun suomalainen lähtee ulkomaille, niin valitettavan usein tärkein asia on, että ruskettuu. Pitkällä matkalla ei ole varaa tehdä tätä virhettä, sillä liian UV-säteilyn saaminen on vaarallista. Monella pitkän matkan reissaajien suosimilla alueilla, kuten Uudessa Seelannissa tai Australiassa UV-indeksit ovat niin korkeat, että kannattaa suojata itsensä aina pitkillä vaatteista ja lierillisellä hatulla pelkän aurinkovoiteen asemesta. Sama koskee monia vuoristoisia alueita, kuten Andeja. Ota tämä vaara tosissasi, sillä me emme aina ole sitä ottaneet vaan saaneet kärsiä auringon säteilystä. Moni luulee, että kaikkein kuumimmilla keleillä kannattaa pitää shortseja ja kulkea paidatta. Todellisuudessa kaikkein viileimmät ja samalla myös turvallisimmat ovat löydät luonnonkuituiset pitkät vaaleat vaatteet. Lyhyissä vaatteissa kulkiessasi myös menetät nesteitä enemmän kuin kokopitkissä vaatteeissa.

Kuinka annan ensiapua matkalla?

Ennen matkaa on hyvä kerrata tärkeimmät ensiaputaidot tai hakeutua vaikka ensiapukurssille. Tarkista myös ensiapulaukkusi ja korvaa vanhentuneet lääkkeet ja ensiaputarvikkeet uusilla. Opettele käyttämään kaikkea mitä ensiapulaukussasi on, ensiaputilanteen ollessa päällä, ei ole aikaa alkaa katsomaan opetusvideoita tai lukemaan käyttöohjeita. Normaalin ensiapulaukun sisällön lisäksi huolehdi, että ensiapulaukussasi on myös elotrolyyttijauhetta dehydralisaatiota vastaan esimerkiksi kovassa ripulissa ja kertakäyttöiset kumihansikkaat veristen haavojen kanssa puljaamiseen.

Sovi huolto- ja hätähenkilöt Suomesta

Ihannetilanteessa sinulla olisi sovittuna joku tai joitakin, joille voisit soittaa, kun kroppa tekee matkalla tenät. On ongelmat sitten selkä- tai lihasongelmia tai sitten jotain muita terveysongelmia. Paras olisikin, jos sinulla olisi kännykässäsi ainakin fysioterapeutin ja lääkärin/sairaanhoitajan numerot. Sovi tästä ja mahdollisesta palkkiosta kuitenkin etukäteen.

Mikäli käytät jotain säännöllistä lääkettä, varmista sen saatavuus matkan varrelta tai ota mukaan riittävä satsi Suomesta. Muistathan, että lääkkeen ei tarvitse aina olla samaa merkkiä vaan riittää, että siinä on saman verran vaikuttavaa ainetta. Jokaiselle reseptilääkkeelle on hyvä olla mielellään englanninkielinen resepti olemassa esimerkiksi pilvessä kopiona. Näitä saatat tarvita esimerkiksi tulleissa tai sairaaloissa.

Mikäli sinulla on silmälasit tallenna pilveen myös omien silmälasiesi reseptit, sillä saatat joutua tai haluta ostaa matkalla uudet lasit.

Käy myös hammastarkastuksessa ennen matkaa ja laita hampaat kuntoon. Suurin osa matkavakuutuksista ei korvaa matkan aikana hammaslääkärikuluja, ellei vaiva ole todella akuutti. Sama koskee myös muita ennemmin tai myöhemmin edessä olevia leikkauksia tai muita toimenpiteitä, joiden hoitamattomuus voi johtaa matkan keskeytymiseen tai muihin ongelmiin. Hoida ne siis kuntoon. Minä kävin mm. ennen matkaani ranteen luudutusleikkauksessa, sillä ranteeni ei olisi pitkää pyörämatkaa ilman leikkausta kestänyt.

Käy myös vielä ennen matkaa terveystarkastuksessa, sillä on aivan yhtä tärkeää tai oikeastaan tärkeämpää, että myös sinä olet kunnossa ennen matkaa. Liian usein kiinnitetään huomiota esim. vain kulkupelin, kuten maastoauton tai pakun kuntoon.

Mikä on paras vakuutus pitkälle matkalle?

Vakuutukset pitkälle matkalle

Pitääkö pitkälle matkalla ottaa vakuutus on varsin yleinen kysymys erilaisilla keskustelupalstoilla. Vastaus on, että se riippuu. Esimerkiksi EU:n sisällä matkustaessa pärjää usein tilaamalla maksuttoman eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Erityisesti ns. kolmannen maailman maissa sairaanhoito on yleensä edullista mikäli pitäydyt paikallisten suosimissa lääkäreissä. Mikäli taas haluat mennä yksityisiin lääkäriasemiin, voivat ne olla hyvinkin kalliita.

Suomalaiset melko edulliset jatkuvat matkavakuutukset ovat yleensä voimassa vain alle 90 päivää kestävillä matkoilla ja tämähän ei yleensä pitkällä matkalla riitä. Tällöin sinun pitää hankkia matkavakuutus joka on voimassa koko matkasi ajan. Tällöin voit olettaa maksavasi ainakin noin 60 € kuukaudessa pelkästä sairaskuluvakuutuksesta. Tämän päälle tulevat erilliset lisävakuutukset eli mm. matkatavaravakuutus. Kannattaa kysyä tarjousta juuri sinun matkallesi usealta eri vakuutusyhtiöltä ja ottaa tarkasti selvää mitä kyseinen vakuutus sisältää ja mitä matkavakuutus eri sisällä. Useat vakuutukset mm. poissulkevat korvausvelvollisuuden erilaisissa vaarallisiksi luokiteltavissa aktiviteeteissa. Mikäli jatkat yrityksesi toimintaa myös matkasi aikana voi yrittäjän tapaturmavakuutus olla myös hyvä vaihtoehto matkallesi, sillä näissä lajirajoitukset eivät ole niin tiukat, vaikka ne eivät sairastumista korvaakaan. On myös mahdollista hankkia matkavakuutus ulkomaiselta toimijalta. Niitä löytyy mm. googlaamalla ”global travel insurance” tms. sekä kyselemällä erilaisilla matkafoorumeilla.

Mikäli lähdet matkalle autolla, pakulla tai moottoripyörillä pitää sinulla on lisäksi liikennevakuutus. Osissa maissa pärjää kotimaisella vakuutuksella, toisissa taas pitää ottaa liikennevakuutus paikan päällä esim. rajan ylityksen yhteydessä

Tämän lisäksi saatat haluta vakuuttaa matkatavarasi ja muun omaisuutesi, kuten polkupyörän ja elektroniikan kuten kamerasi matkasi ajaksi. Mikäli olet lähdössä reppureissulle ilman kalliita varusteita, saattaa olla, että et matkatavaravakuutusta edes tarvitse.

luomen poisto

Turvallisuus matkan aikana

Kun suunnittelet matkaasi, ota selvää reittisi turvallisuustilanne. Vaikka matka keskelle konfliktialuetta saattaa kuulostaa jännältä on se turha riski, joka kannattaa jättää väliin. Oikeastaan päätös lähteä konfliktialueelle on itsekäs päätös, joka saattaa muita vaaraan. Mikäli joudut matkallasi todellisiin ongelmiin, saatat lopulta joutua pyytämään apua Suomen viranomaisilta esimerkiksi lähetystöjen kautta, jotka joutuvat hankkimaan sinulle evakointiapua. Tämä on taas pois jostain muusta resurssista, kuten paikalla jostain oikeasta syystä eli vaikkapa avustustyöntekijöiden evakoinnista.

Ennen matkaasi on hyvä tehdä Ulkoministeriön matkustusilmoitus  ja lukea maakohtaiset varoitukset. Muista myös päivittää matkustusilmoitustasi matkan aikana. Hyvä tietolähde eri maiden turvallisuustilanteista on http://smartraveller.gov.au/ Vaikka palvelu on Australian voi siihen ilmoittautua kuka vain ja saada ilmoituksia sähköpostiinsa, mikäli jonkun maan turvallisuustilanne muuttuu olennaisesti. Seuraamansa maat pystyy luonnollisesti valitsemaan.

Usein ihmiset ovat peloissaan villieläimien kohtaamisesta, vaikka oikeasti kannattaisi pelätä enemmän hyttystä. Hyttynen on nimittäin maailman vaarallisin eläin.

Samalla kun kartoitat reittisi turvallisuustilannetta, on hyvä kartoittaa, onko alueilla kohonnut vaara erilaisille taudeille. Mikäli esimerkiksi matkustat runsaasti malarialueella on hyvä hankkia malarialääkkeet jo Suomesta tai välttää aluetta kokonaan. Paras tapa suojautua malarialta on kuitenkin suojata itsensä hyttysen pistoilta alueilla, joissa malariaa esiintyy. Käytä siis varsinkin iltaisin pitkiä suojaavia vaatteita ja nuku hyttysverkon alla. Myös voimakas tuuletin ajaa hyttyset usein nurkkiinsa.

Myös erilaiset pistävät ja purevat eläimet, kuten käärmeet ja skorpionit voivat olla matkalla kohtalokkaita tai ainakin erittäin kivuliaita. Purevista eläimistä vaarallisin lienee kuitenkin koira, joita tulet kohtaamaan matkallasi, varsinkin jos matkustat polkupyörällä, runsaasti. Tätä vaaraa vähentämään voi ottaa rabies- eli raivotautirokotuksen. Raivotautirokotus ei tosin estä tautia kokonaan, mutta tuo lisäaikaa hoitoon hakeutumisessa ja vähentää taudin tarttumisen mahdollisuutta.

Maailmassa on olemassa myös kymmeniä sotilaallisia selkkauksia, mistä emme ole Suomessa tietoisia ollenkaan. Nämä vaikuttavat turvallisuustilanteen lisäksi myös esimerkiksi rajoihin niin, että kaikki tai osa rajanylityspisteistä kahden valtion välillä voi olla kiinni. Tilanteet muuttuvat myös nopeasti, joten on hyvä myös matkan aikana seurata maailman tilannetta ja kysellä muilta matkailijoilta eri alueiden tilannetta. Jos tilanne vaikuttaa jossain osaa reittiäsi vaaralliselta, ole valmis muuttamaan suunnitelmiasi. Rajojen aukiolo kannattaa matkan aikana selvittää ennen rajalle siirtymistä useasta eri lähteestä, ettei käy kuten meille kävi Chilen rajalla, jossa raja oli kyllä auki, mutta vain rahdille.

Mitä jos minut ryöstetään matkalla?

Parhaiten matkalla selviää ryöstöittä ja ilman suurempia ongelmia, kun välttää yletöntä päihteiden käyttöä. Tilanne on helposti sama, kuin jos sinä menisit heiluttelemaan 10 000 € kolmen aikaan aamuyöstä Pieksämäen nakkikioskille tuhannen päissäsi. Nimittäin jossain maissa sinusta pieneltä tuntuva summa voi olla paikallisten puolen vuoden palkka. Yksi tärkeimpiä ohjeita matkalle onkin kolumbialaista sanonta mukaillen: “Älä jakele papaijoita!

Ryöstöjä ei kuitenkaan kannata pelätä liikaa. Ne ovat onneksi usein melko kohteliaita tilanteita, jossa kummankin etu on päästä eroon mahdollisimman nopeasti ilman vaurioita. Tilanteet saattavat olla enemmänkin aggressiivisempaa kerjäystä, jonka tavoitteena on vain saada sinulta edes jonkun verran käteistä eli tilanteesta riippuen joskus on parempi tarjota jo tilanteen alkuvaiheessa vähän kuin menettää tilanteen eskaloituessasi kaikki ja lisäksi vielä terveytensä. Itseasiassa useimmat varkaudet matkalla tapahtuvat muiden turistien suosimissa hostelleissa ja muissa majoituksissa, joten muista huolehtia omaisuudestasi ja ottaa mukaan pieni munalukko kaappien oviin, mikäli suunnittelet yöpyväsi usein hostelleissa.

Täysin eri asia on seksuaalisen koskemattomuuteen liittyvät rikokset, joiden vaara erityisesti naisille, mutta myös jossain maissa miehille on joskus todellinen ja tilanteita missä voit joutua rikoksen kannattaa yrittää välttää kaikin mahdollisin keinoin, kuten liikkumalla mieluummin vaarallisilla alueilla ryhmissä.

Säilö kännykkääsi ennen matkaa Suomen lähetystöjen numerot ja viimeistään paikan päällä paikalliset hätänumerot. Mikäli joudut rikoksen uhriksi matkalla, mutta tilanne vaadi sairaalakäyntiä niin tee siitä silti rikosilmoitus paikalliselle poliisiile. Vain näin voit saada korvauksia mahdollisesta matkavakuutuksestasi. Useissa suosituissa turistien kansoittamissa kohteissa on omat turistipoliisinsa, missä asioiden hoitaminen on usein helpompaa.

Mikäli joudut vakavan rikoksen uhriksi matkalla muista hoitaa myös henkiset haavasi kuntoon. Matkan keskeyttäminen saattaa joskus olla myös paras vaihtoehto. Voit aina jatkaa matkaasi myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Jossain maissa kannattaa suhtautua myös virkavaltaan terveellä epäilyksellä, vaikka usein he enemmänkin ovat valmiita auttamaan matkailijaa kuin hankaloittamaan hänen matkaansa. Laittomista päihteistä kiinni jääminen voi jossain maissa johtaa erittäin vakaviin seurauksiin, vaikka paikalliset varsin avoimista niitä käyttäisivätkin. Mikäli jäät jostain vakavasta kiinni poliisille on maasta tietysti riippuen ensimmäinen ja kenties vielä viimeinen mahdollinen mahdollisuus päästä vapaaksi on koittaa ostaa vapautesi mahdollisimman nopeasti kaikella mahdollisella omaisuudellasi, mitä sillä hetkellä kannat, ennen kuin asia menee pidemmälle. Tämä koskee myös tilannetta, missä et ole omasta mielestäsi syyllinen. On takuuvarmaa, että se on parempi kuin joutua paikalliseen vankilaan. Mieluummin tietysti yrität olla joutumatta kyseiseen tilanteeseen ollenkaan.

Yleensä pienemmät paikkakunnat ovat turvallisempia kuin suuret kaupungit pois lukien joitain poikkeuksia, kuten Singaporea, jota sanotaan maailman turvallisimmaksi kaupungiksi. On myös hyvä muistaa, että suurissakin kaupungeissa on alueita, jotka ovat erittäin turvallisia ja alueita, jotka eivät ole. Nämä saa helposti tietoonsa kysymällä paikallisilta.

Mikäli matkustat jollain kulkuvälineellä kuten autolla, pakulla, matkailuautolla, moottoripyörällä tai pyörällä kannattaa kulkuvälinen turvattomilla alueilla parkkeerata vain valvottuihin parkkipaikkoihin, vaikka kävisit vain kahvilassa kahvilla. On hyvä idea myös miettiä tai rakentaa jokin mahdollisimman turvallinen piilopaikka kulkuvälineessäsi arvotavaroille. Pyörät kannattaa pyörämatkan aikana luonnollisesti aina lukita johonkin kiinni eikä edes silloin jättää niitä vartioimatta. Muistathan lukita ja kiinnittää johonkin pyöräsi myös, mikäli jätät pyöräsi hotellin autotalliin ja nukkuessasi teltassa. Ylipäätään pääset helpommalla, kun lukitset pyöräisi aina, kun et itse ole sen välittömässä läheisyydessä.

Ennen matkaa saattaa kannattaa myös vaihtaa kalliilta näyttävä kello edullisempaan ja vaihtaa suuren timantin sisältävä timanttisormus Suomeen ja korvata se edullisemmalla. Matkalla ei kannata yleensäkään monesta eri syystä näyttää rikkaalta, paitsi silloin kun se on tärkeää. Yleensä valkoista länsimaalaista pidetään aina rikkaana, mikä oikeastaan yleensä pitääkin paikkansa.

Mene naimisiin

Mikäli lähdet pitkälle matkalle avo- tai tyttö- tai poikaystäväsi kanssa niin jossain vanhoillisissa maissa on hyötyä ja vähemmän kummastusta herättävää, jos esitätte avioparia. Eri sukunimet on kyllä helppo selittää maamma kulttuurina. Ovatpa jotkut silti jopa menneet naimisiin ennen matkaan tätä varten. Asia toimii myös toisinpäin. Jos matkustat samaa sukupuolta olevan kumppanisi kanssa, on joissain maissa helpompaa ja turvallisempaa esittää olevansa matkalla ystävänsä kanssa.

lääkärissä

Mitä jos kuolen matkalla?

Mikäli sinulla on varallisuutta ja varsinkin jos sinulla ei ole lapsia kannattaa ennen matkaa tehdä myös testamentti. Oikeastaan testamentti olisi hyvä olla, vaikket matkalle lähtisikään. Jos et keksi kenelle voisit omaisuutesi testamentata, on aina mahtava idea testamentata omaisuutesi hyväntekeväisyyteen.

Samassa yhteydessä voi hoitaa kuntoon myös hoitotahdon ja edunvalvonta-asiakirjat. Hoitotahdon ja mahdollisen elinluovutustahdon voi tehdä Omakannassa  ja edunvalvonnan valtuutuksen Digi- ja väestötietovirastossa.


Red tape eli raja- ja muut muodollisuudet

Passi ja hammasharja hoettiin 90-luvun visailuohjelmassa. Yleensä matkalle pitkälle matkalle lähtiessa on hieman muitakin asioita, mitä pitää miettiä. Näistä suuren osan muodostavat erilaiset viralliset maahantulosäännöt. Onneksi Suomen passi on yksi parhaita passeja, mitä maailmassa voi olla maahanpääsyn kannalta.

Kuinka hankin viisumin?

Tulet kuitenkin tarvitsemaan liudan muita dokumentteja matkallesi passin lisäksi. Näitä ovat mm. viisumit ja erilaiset terveystodistukset. Suureen osaan maailman maista et edes tarvitse viisumia, osan viisumeista voit hankkia rajalta ja osa täytyy anoa reilusti etukäteen. Kannattaa ennakkoon ottaa selvää, mihin maahan voit vain ilmestyä rajalle ja mihin maahan viisumia pitää hankkia ko. maan suurlähetystä tai konsulista. Osaan maista voit myös hankkia viisumin suoraan internetistä. Käytännöt ovat usein erilaisia, jopa riippuen lähetystöstä, mistä viisumin hankit ja säännöt muuttuvat useasti, joten ei kannata luottaa satunnaiseen verkkokirjoitukseen tai kuulemaasi huhuun. Varmimmin tiedon maan viisumeista löydät kyseisen maan lähetystöjen tai virallisilta verkkosivuilta.

Viisumit saattavat olla voimassa vain esim. kolme kuukautta niiden myöntämisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että et välttämättä pysty hankkimaan kaikki matkallasi tarvitsemiasi viisumeita Suomesta käsin. Suomessa ei myöskään ole kaikkia mahdollisia suurlähetystöjä. Vinkkinä mainittakoon, että Tukholmassa on yleensä isompi valikoima suurlähetystöjä kuin Suomessa. Toisilta matkailijoilta, verkkosivuilta tai vaikkapa matkailijoiden yhteisistä WhatsApp- tai Telegram-ryhmistä saatat myös saada vinkkejä siitä, mistä minkin maan viisumi on helpoin hankkia.

Valmistaudu lähetystövierailuun

Mikäli vierailet matkallasi jonkun maan lähetystössä kannattaa vierailuun valmistautua hiukan. Siistiydy ennen lähetystö vierailua ja osta itsellesi vaikkapa hieman siistimpi paita, niin yleensä vierailu sujuu sutjakkaammin. Ole valmis myös kertomaan matkareitistäsi. Mikäli sinulla on turvallisia kontakteja maista ja olet saanut luvan niiden käyttämiseen, niin ota yhteystiedot valmiiksi esille. Mikäli kohtaat ongelmia viisumien saannissa, löytyy netistä oikeastaan kaikkiin mahdollisiin maihin apuaan myyviä palveluita. Muista kuitenkin varmistaa, että kyseinen taho on luotettava ennen kuin lähetät tietojasi tai rahaa kenelläkään. Näillä tahoilla on yleensä omat keinonsa, mistä et joskus edes halua kuulla, hankkia sinulle himoitsemasi viisumi.

Varsin usein saatat tarvita myös virallisen kutsun tai ainakin todisteen lentolipuista, millä tulet ja varsinkin poistut maasta tai vielä useammin hotellivarauksesta. Hotellivarauksen todisteeksi saattaa riittää peruttava varausvahvistus vaikkapa netin hotellivaraussivulta sivulta tai joskus ei. Tästäkin kannattaa etsiä tietoa netistä ja erilaisista ryhmistä. Usein viimeistään rajalla sinulta saatetaan kysyä missä aioit yöpyä. Se on usein pelkkä muodollisuus, johon saattaa riittää pelkkä hotellin nimi ja paikkakunta. Usein omilla matkoillani olen katsonut etukäteen jonkun hotellin, jonka ilmoitan rajaviranomaisille heidän tätä kysyessä. Saatat myös joutua esittämään, että sinulla on riittävästi rahaa maassa selviytyäksesi. Jälleen kerran tässäkin auttaa siisti pukeutuminen, hyvä käytös ja valmistautuminen rajamuodollisuuksiin.

Milloin viisumi kannattaa hankkia?

Viisumeita kannattaa aina myös anoa mahdollisimman pitkälle ajalla. Ehkä rakastutkin maahan ja haluat olla siellä pidempään. Viisumin uusiminen matkan aikana on aina ylimääräinen rasti. Varsin usein helpoin keino pidentää viisumia on poistua maasta vaikkapa viereiseen valtioon ja palata sinne hetken kuluttua. Myös rajalla kysyttäessä kannattaa pyytää oleskelua mahdollisimman pitkään. Jos esimerkiksi viisumisi antaisi olla maassa kolme kuukautta, mutta rajalla sinulle merkitään ajaksi kaksi kuukautta, on passisi leima se merkitsevä. On varsin yleistä, että edelläsi olevalle henkilölle annetaan kaksi kuukautta ja sinulle, mikäli sitä nätisti pyydät kolme kuukautta. Viimeisenä keinona on tietysti jäädä maahan viisumisi loppumisen jälkeen ja koittaa selittää tilanne parhain päin rajalla. Tähän saattaa auttaa esim. lääkärin todistus sairastumisesta. Toisissa maissa saatat joutua maksamaan sakkoa erittäin pieniä summia, toisissa taas pääset vankilaan, mikäli ole ylittänyt maassaoloaikasi.

Tarkasta hyvissä ajoin ennen matkaa passisi voimassaolo. Sen pitää olla reilusti yli matkasi keston, sillä matkan varrella uuden passin hankkiminen on erittäin hankalaa. Viisumeita hankittaessa passin pitää olla voimassa yleensä ainakin puolivuotta viisumin viimeisestä voimassaolopäivästä.

Tarvitseeko maahan tullessa esittää paluulippu?

Useisiin maihin mennessäsi sinulta saatetaan lisäksi vaatia todistusta paluu- tai jatkolennosta. Tämä voi tuntua hieman hassulta, mikäli olet matkalla esimerkiksi pyörällä. Kysyjä on itse asiassa usein lentokenttävirkailija, jonka täytyy olla varma, että sinut päästetään maihin. Lentoyhtiöt joutuvat itse asiassa maksamaan sangen suuret sakot, mikäli sinut käännytetään rajalta ja lennättämään sinut takaisin omalla kustannuksellaan. Joskus tähän riittää esim. viittaus pyörälaatikkoosi. Voit myös ostaa ilmaiseksi tai edullisesti peruttavan lennon ja perua sen rajan jälkeen tai jopa ostaa edullisen bussilipun pois maasta ennakkoon. Samat kikat toimivat usein myös viisumia anoessasi. On olemassa myös palveluita, jotka myyvät sinulle aidolta vaikuttavia tai täysin aitoja lippuja ennen matkaasi. Näitä löydät googlaamalla ”Onward tickets” Käytä näitä palveluita omalla vastuullasi.

Mitä muita dokumentteja pitää matkalle ottaa mukaan?

Ota mukaan myös ajokorttisi ja tarvittaessa kansainvälinen ajokortti, vaikket autolla ajoa suunnittelekaan. Jossain vaiheessa saatat haluta esimerkiksi vuokrata matkallasi auton, eikä se ilman ajokorttia onnistu. Luonnollisesti mikäli matkustat autolla, pakulla tai moottoripyörällä pitää mukana olla myös kaikki mahdolliset kulkuvälineen dokumentit, kuten suomalainen rekisteriote.

Suosituskirjeet

Mikäli haluat tutustua esim. eri maiden koulutusjärjestelmään tai historiallisiin paikkoihin normaalia turistia tarkemmin, useissa maissa toimivat edelleen suosituskirjeet, jossa esimerkiksi professorisi tai jollain muulla hienolla tittelillä varustettu henkilö suosittaa sinua ja kertoo kiinnostuksestasi asiaan.

Ota mukaan myös kattava kontaktilista niin Suomessa kuin retkesi varrella olevista tuttavistasi ja tallenna tämä lista muualle kuin pelkkään puhelimiseesi. 

Itsesi valmistaminen matkalle

Monta kertaa me ihmiset keskitymme matkalle lähtiessämme varusteisiimme ja kulkupelimme kuten maastoautomme, pakettiautomme tai polkupyörän kuntoon laittamiseen. Oikeastaan tärkeämpää olisi laittaa itsensä kuntoon.  

Laita itsesi kuntoon matkalle

Pitkä matka on aina fyysisesti ja psyykkisesti kova urakka. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että olet pollasi ja kollasi on kunnossa matkalle lähtiessä, jotta se kestää matkan rasitukset. Mikäli sinulla on sairauksia huolehdi sen hoidosta ja tarvittaessa sopivasta lääkityksestä, paranne fyysistä kuntoasi, olet lähdössä matkalle sitten jollain kulkupelillä tai reppureissaajana. Varsinkin lihasvoimin tehtävillä matkoilla kunto kyllä kasvaa, mutta hyvin treenattuna säästyt kenties ylirasitukselta ja muilta vammoilta. Myös selkäsi joutuu koville, mikäli istut pitkiä aikoja kuoppailla teillä.

Laita myös parisuhteesi kuntoon, sillä matkalle sitä ei kannata lähteä parantamaan. Matkan mutkat ja mäet altistavat kriiseille. Leikkisästi sanotaankin, että sinkkuna pitkälle matkalle lähtevä on vaarassa joutua parisuhteeseen ja parisuhteessa lähtevät vaarassa joutua sinkuiksi. Parisuhteen hoitamainen matkan aikana onkin erittäin tärkeää ja vielä tärkeämpää mikäli kumppanisi jää Suomeen ja sinä lähdet yksin matkalle.

Matkalla tapaa myös erittäin usein ihmisiä, jotka ovat lähteneet jotain ongelmaansa karkuun. Se ei kannata, sillä matkan rasitukset yleensä helposti vain pahentavat pahaa oloa. Paras tilanne olisikin, jos sinulla olisi jo valmiiksi jotain mitä odottaa kotiinpaluussa, näin matkasi loppu ei ala pelottamaan.

Matkan harjoittelu

Ennen matkan alkua olisi hyvä tehdä muutama vaikkapa muutaman viikon kestävä harjoitusretki. Näin saat testattua varusteita ja itseäsi. Joskus on käynyt myös niin, että huomaat, että et oikeasti edes halua lähteä sitä pidemmille matkoille. Sekin on arvokas oivallus. Harjoitusretkellä kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa mukaan samat varusteet, kuin olit ajatellut ottaa mukaan itse matkalle. Näin huomaat mm. ajoissa, onko sinulla täysin vääränkokoinen polkupyörä ja esimerkiksi vaelluskenkäsi muokkautuvat jalkaasi kunnolla. Saatat muutenkin huomata, että osa varusteistasi on täysin vääränlaisia tai turhia itse matkalla.

 

casa de ciclistas trujillo

Yhteydenpito, sosiaalisuus ja matkaseura pitkällä matkalla

Pitkällä matkalla on usein yksinäistä ja Suomeen jäävä perheesi ja ystäväsi kaipaavat sinua. Onkin tärkeää pitää yhteyttä matkan aikana omiin läheisiin. Onneksi nykyään internet mahdollistaa tämän helposti ja edullisesti. Kun ylläpidät ihmissuhteitasi kotimaahan, on sinne palaaminenkin paljon helpompaa.

Pitkälle matkalle lähtiessä mielikuva maailmalle karkaamisesta, ilman mitään siteitä ja velvollisuuksia kotimaahan elää usein ihanana ajatuksena mielessä. Tämä ei valitettavasti pidä täysin paikkaansa, sillä sinun pitää huolehtia velvollisuuksistasi, kuten verojen maksusta matkasi aikanakin. Pienellä ennakkovalmistelulla nämä velvollisuudet on helppo hoitaa mistä tahansa päin maailmaa.

Paperiton ja postiton elämä

Pikkuhiljaa ihmisten unelma paperittomasta elämästä alkaa tulemaan todellisuudeksi. Enkä tässä tarkoita paperittomien ihmisten elämään laittomasta eri maankolkissa vaan sitä, että lähes kaikki viralliset asiat voi hoitaa nykyään netin kautta.

Ennen matkaasi siirrä kenties matkalla tarvitsemasi dokumentit, kuten kansainväliset rokotus- ja vakuutustodistukset sähköisenä pilveen. Pilvipalveluita, kuten Googlen Drive tai iCloud on nykyään kymmeniä ja niiden hinnat vaihtelevat ilmaisesta kalliisiin. Kaikkein tärkeimmät todistukset, kuten rokotustodistus kannattaa luonnollisesti ottaa mukaan paperisenakin versiona. Kopioi matkan varrelle pilveen myös kuva mahdollisista viisumeista tai muista rajadokumenteista. Mikäli olet sopinut olevan matkasi hätäyhteyshenkilö, kannatta hänelle antaa pääsy näihin tärkeisiin dokumentteihin. Samaan pilvipalveluun kannattaa varmuuskopioida myös parhaat matkan aikana ottamasi valokuvat.

Postin OmaPosti-palvelu on hyvä avata ennakkoon ja määrittää kaikki mahdollinen posti tulemaan suoraan sinne. Tämä koskee luonnollisesti vain tahoja, jotka ovat tehneet tästä Postin kanssa sopimuksen. Onkin hyvä myös miettiä mikä on virallinen osoitteesi matkan aikana, jos vaikka esimerkiksi vuokraat asuntosi. Ellet ole muuttamassa pysyvästi Suomesta asioita helpottaa suunnattomasti, mikäli sinulla on käytössäsi Suomessa virallinen osoite. Ilman osoitetta esimerkiksi luottokortin saaminen voi olla vaikeaa. Voit myös menettää Suomessa Kela-kelpoituutesi  ja samalla usein ainakaan suomalaiset matkavakuutukset eivät ole enää voimassa, etkä myöskään voi saada EU:n alueella ilmaista sairaanhoitoa. Tästä syystä voikin olla järkevää muuttaa virallisen osoitteesi esim. ystäväsi tai sukulaistesi luokse.

Siirrä myös kaikki mahdolliset laskusi, kuten puhelinlasku sähköiseen laskutukseen tai jos tämä ei ole mahdollista pyydä säännöllisistä laskuistasi lasku sähköpostiisi tai aseta ne toistuvaksi maksuiksi verkkopankissasi. Myös veroasiasi voit hoitaa kaikki sähköisenä OmaVerossa. Sekä OmaVeroon ja OmaPostiin kannattaa laittaa päälle sähköposti-ilmoitus, sinulle tulevista uusista viesteistä. On hyvä panna itselle muistiin myös esim. verotuksen kannalta tärkeät päivämäärät, jotta niitä ei matkan tiimellyksessä unohda.

Suomi.fi pystyt viestimään useiden eri viranomaisten kanssa ja hoitamaan virallisia asioitasi etänä.

Yhteydenpito kotiin matkan aikana

Nykyään lähes jokaisella matkalaisella on mukana puhelin. Se helpottaakin matkan aikana suunnistamista ja esimerkiksi majapaikkojen varaamista. Vielä kymmenisen vuotta suosittuja nettikahviloita ei enää kovinkaan paljon maailmalta löydy, joten puhelin toimii usein myös käytännön asioiden hoitamisessa. Puhelimeen voi ottaa Suomesta mahdollisimman edullisen liittymän, jolla voi hätätilanteissa hoitaa soittamisen ja tunnistautumisen palveluihin, jotka vaativat tekstiviestitunnistautumista, mutta paikan päällä kannattaa usein hankkia kännykkään paikallinen SIM-kortti ellet ole Euroopassa, missä soittaminen ja netin käyttäminen on liittymästä riippuen melko edullista. Myös ilman paikallista SIM-korttia pärjäät, sillä lähes kaikkialta on nykyään mahdollista löytää avoimia verkkoja esimerkiksi kahviloista tai kirjastoista. Varsin käteviä ovat myös ns. eSim-kortit, jotka voit muuttaa toimimaan eri verkoissa ja niiden käyttäminen on melko edullista. Tällaisia ovat mm. Airalo.

Huolehdi matkan aikana myös yhteydenpidosta läheisiisi. Suomeen soittaminen hoituu yleensä edullisimmin esimerkiksi WhatsApp-puhelulla, jolla hoituvat helposti myös videopuhelut. Muista tällöin opettaa WhatsApp-puhelun käyttö esimerkiksi iäkkäämmille läheisillesi ennen matkaa. Netistä löytyy myös erilaisia palveluita, joiden kautta soittaminen Suomen lanka- ja kännykkänumeroihin on melko edullista erillisen sovelluksen kautta. Avaa iäkkäille läheisillesi myös tarvittaessa sometilit, kuten Instagram heidän puhelimiinsa ja opeta heille näiden palveluiden käyttö. Näin he pysyvät kärryillä kuulumisistasi soittojen välillä.

Tallenna puhelimiseesi ennen matkaa tärkeimmät hätänumerot, kuten vakuutusyhtiön palvelunumerot ja lähetystöjen numerot sekä tarkista viimeistään uuteen maahan tullessasi ko. maan hätänumerot

Useissa eri maissa ja maanosissa on myös paljon erilaisia, kuten retkipyöräilijöille tai moottoripyörälle liikkuville suunnattuja WhatsApp- ja Telegram-ryhmiä, joista saat paljon tietoa matkallasi ja apua nopeastikin tilanteen vaatiessa. Nämä ryhmät ovat usein parhaita lähteitä ajankohtaisesta tiedosta. Usein et löydä tietoa näistä ryhmistä muuten kuin kysymällä muilta tapaamiltasi matkailijoilta.

Somen käyttö ennen pitkää matkaa

Somea voi käyttää pitkällä matkalla kolmesta eri syystä itsensä viihdyttämisen lisäksi.

1. Ystäville ja sukulaisille matkan kuulumisesta kertomiseen

Mikäli aiot päivittää kuulumisiasi matkan aikana esim. Instagramilla, muista asentaa ja opettaa sovelluksen käyttö myös niille läheisille, jotka eivät sitä itse saisi asennettua. Sen lisäksi, että eri sometyökalujen kautta voit kertoa mitä sinulle kuuluu matkasi varrella, on hyvä myös seurata mitään ystävillesi kuuluu ja olla heihin erikseen henkilökohtaisesti yhteydessä vaikkapa pikaviestimillä, kuten WhatsAppilla tai Instagramin viestin kautta. On itsestään selvää, että vaikka sinusta heidän elämänsä kotimaassa saattaa näyttää puuduttavalta, niin muista silti olla kiinnostunut myös heidän asioistaan.

3. Some-näkyvyydellä ansaitsemiseen

Mikäli suunnittelet somenäkyvyydellä ansaitsemista matkan aikana, on tilit ja niiden käyttötaidot hyvä olla avattu jo reilusti ennen matkaa. Jo valmiiksi suositulla tilillä on paljon helpompi saada potentiaaliset yhteystyökumppanit kiinnostumaan, kuin pelkällä epämääräisellä lupauksella tulevasta. Ennen matkaa on myös paljon helpompaa rakentaa itselle verkkosivu tai blogi, jolloin käytössäsi on yleensä myös nopea internetyhteys.

3. Muiden matkailijoiden löytämiseen ja tiedon hankintaan

Somesta on myös huomattavan paljon hyötyä retkesi suunnittelussa, sillä saat somesta tietoa siitä mitä muut ovat matkallaan tehneet tai millaista reittiä käyttäneet. Eli jos esimerkiksi olet lähdössä vuoden mittaiselle pyöräretkellä Aasiaan, kannattaa seurata henkilöitä, jotka ovat parhaillaan siellä pyöräretkellä. Näin opit valtavasti uutta tietoa ja samalla myös opit tuntemaan muita pyöräilijöitä, joiden kanssa voit vaihtaa ajatuksia matkasi aikana. Saatatpa myös törmätä heihin matkasi varrella.

Myös erilaiset Facebook-ryhmät, jotka keskittyvät esimerkiksi reppureissaamiseen Patagoniassa, moottoripyöräilyyn Afrikassa tai millaiselle matkalle nyt oletkaan lähdössä ovat yleensä oivia tietolähteitä matkaasi suunnitellessasi.

Kuinka hankin tietoa somesta?

Älä myöskään unohda erilaisia matkablogeja, TikTokia tai Youtube-kanavia. Pienellä googlailulla löydät myös matkatapaasi liittyviä verkkosivuja, kuten pyöräilijöille suunnatu www.bikepacking.com tai www.caravanistan.com. Niistä ja niillä mahdollisesti olevilta keskustelufoorumeilta saat yleensä todella paljon tietoa matkasi suunnitteluun. Tarkista kuitenkin, että tieto on ajantasaista ja oikeaa. Tämä kannattaa tehdä tärkeimpien asioiden suhteen useaan otteeseen ja koittaa tarkastaa tieto sen alkuperäisestä lähteestä, kuten maan omilta virallisilta verkkosivuilta.

Nettisivuja, blojeja, ryhmiä ja palstoja selatessasi huomioi, että usein tieto on siellä vanhentunutta. Joskus tuntuukin hieman typerältä, kun joku kommentoi kysymystäsi esimerkiksi jonkun maan rajamuodollisuuksista kertomalla, miten vuonna 2005 rajan pystyi ylittämään moottoripyörällä ongelmitta.

Ennen lähtöä pyydä tärkeimmiltä kontakteiltasi myös heidän postiosoitteensa, sillä mikään ei lämmitä niin kuin saada oikea kirje tai postikortti maailmalta.

Mikään ei avaa ovia paikallisen kulttuuriin tuntemiseen kuin kielitaito. Myös vähempi kielitaito riittää usein matkalla helpottamaan asioiden hoitoa ja saadaksesi ystävällisempää palvelua. Lisäksi olen huomannut, että puhumalla matkallasi vain englantia yhteytesi paikalliseen vääristyvät, sillä yleensä vain korkeammin koulutetut puhuvat englantia. Kielitaitohan ei ole sama kuin englannin taito vaan tarkoitan tässä matkustamasi maan oman kielen osaamista. Ennen pitkää matkaa kannattaakin opiskella ainakin sitä kieltä, mitä kieltä useimmissa vierailemissasi maissa käytetään. Tämän kielen valinta on sangen helppoa, mikäli matkustat esimerkiksi läntiseen Etelä-Amerikkaan, mutta pidemmällä Aasian tai Afrikan kierroksella jo hieman haastavampaa. Vaikka tuletkin oppimaan kieltä matkasi varrella sitä puhuessasi, olisi hyvä idea aloittaa tai jatkaa kielen opiskelu jo ennen matkaa. Voit opiskella kieliä Suomessa mm. kansalaisopistoissa ja erilaisilla yksityisillä kursseilla. Mikäli sinulla on jo opiskeluoikeus yliopistoon, voit opiskella kieliä yliopistossa yleensä ilmaiseksi. Kieliä voi opiskella myös itsenäisesti vaikkapa lukemalla kyseisen maan uutisia tai kuuntelemalla podcasteja. Varsin hyvä on myös Duolingo-niminen kännykkäsovellus.

Sujuvan kielitaidon oppiminen ottaa yleensä oman aikansa. Tärkeintä on usein kuitenkin näyttää paikallisille, että ainakin yrität. Ota tavoitteeksesi, että pystyt ainakin aina aloittamaan kontaktit paikallisella kielellä, vaikka myöhemmin muuhun yhteiseen kieleen vaihtaisittekin sinun tai yleensä kanssapuhujasi aloitteesta.

Mistä seuraa pitkälle matkalle?

Kannattaako pitkälle matkalle lähteä yksin vai yhdessä? Vastaus riippuu täysin itsestäsi. Älä kuitenkaan lähde pitkälle matkalle useamman kuin kahden ihmisen kanssa. Isommissa joukoissa päätöksenteko alkaa olemaan tuskallista ja mahdollisuudet erilaisiin konflikteihin kasvavat. Tähän voi tehdä poikkeuksen, mikäli matkaseurasi on puolisosi ja lapsenne.

Voiko nainen matkustaa yksin, on myös varsin yleinen kysymys eri matkailun keskusteluryhmissä. Vastaus tähänkin riippuu täysin itsestäsi ja myös matkakohteestasi. Mikä ikinä kohteesi onkin, on siellä ollut aikaisemminkin yksinäisiä naisia matkustamassa täysin turvallisesti. Toiset eivät taas ole aina olleet niin onnekkaita. Eli mikäli olet lähtemässä yksin, varsinkin naisena, matkaan mieti tarkemmin, minne kannattaa mennä ja ole valmis muuttamaan matkasuunnitelmaasi. Yksi vaihtoehto on lähteä matkaan yksin ja hankkia matkan varrelta seuraa alueille, missä turvallisuustilanne on heikompi. Yksin matkustaessasi joudut luonnollisesti olemaan vieläkin tarkempana matkasi aikana. Olet sitten matkalla yksin tai yhdessä, ei turhat riskit ole vaaran arvoisia.

Matkakumppaneita voi ennen matkaa löytää lähipiirisi lisäksi esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Mikäli suunnittelet lähteväsi pitkälle matkalle jonkun uuden henkilön kanssa, suosittelen käymään ensin lyhyellä testiretkellä ja tutustumaan toisiinne. On myös hyvä sopia matkan periaatteista, tavoitteesta ja katsoa onko kummallakin suurinpiirtein samanlaiset rahankäyttötavat. Matkan varrelta on myös kohtuullisen helppo suurimmassa osassa maapalloa löytää matkaseuraa sosiaalisen median kautta tai vierailemalla alueella olevissa suosituissa hostelleissa. Hyvä kikka paikanpäällä matkaseuran löytämisen jälkeen on sopia matkustavansa yhdessä joku kohtuullisen lyhyt aika, kuten yksi viikko, näin seuralaisesta pääsee helpommin eroon, mikäli näin toivot. Mikäli taas uusi matkakumppanisi tuntuu mukavalta, niin on aina helpompi jatkaa matkaa yhdessä kuin lähteä eri teille yllättäen. Muista kuitenkin aina koittaa tutustua myös paikallisiin. Matkan varrella on aivan liian helppoa tutustua vain muihin matkailijoihin.

Miten suunnittelen pitkän matkan reitin?

Kuljetpa sitten reppuselässä, polkupyörällä, moottoripyörällä tai maastoautolla niin tärkein ohjeeni tähän on: älä valitse liian pitkää reittiä! Mikäli haluat nähdä kaiken, et lopulta näe mitään.

Matkan edetessä tekee helposti mieli kulkea seikkailullisempia reittejä, jotka yleensä kestävät paljon suunniteltua pidempään. Ja kun paikan päälle on vihdoin päässyt, kannattaa siellä myös hetki nauttia ja ihmetellä. Ne ovat usein myös niitä kaikkein hienoimpia hetkiä.

Kun mukaan laskee lisäksi väistämättä eksoottisempiin maihin edetessänne eteen tulevat sairastelut, mahdolliset rajaongelmat ja esim. kriisien vuoksi pakolliset reitin muutokset johtaa liian suuri vauhti helposti kilometrien tuijotteluun ja kropan ja kopan liialliseen väsymiseen. Tämän jälkeen matka muuttuu täysin sumuksi, päiviksi päivien jälkeen ilman muistikuvia.

 

Reitti Etelä-Amerikka pyöräretki
Kollaa meidän pyörämatkamme reitti klikkaamalla karttaa.

Muista levätä matkan aikana!

Ainakin itsellemme usein parhaat päivät ovat lepopäivät yllättävissä paikoissa, jolloin ehtii tutustua paikkaan ja sen ihmisiin. Lepopäiviä pidämme usein liian aikaisin, kun ei vielä väsytä, yritämme pitää putkeen ainakin pari päivää ilman matkustamista, jotta koko lepopäivä ei mene kulkupeliä ja muita varusteita huoltaessa ja pyrimme pitämään kuukauden välein pidemmän eli ainakin viikon paussin. Fysiikan lisäksi nimittäin myös pää vaatii sitä, muuten alkaa koko touhu helposti tympiä ja taival sujua kinastelun merkeissä.

Lepopäivien viettäminen toisten nurkissa ei yleensä myöskään ole lepäämistä. Kannattaakin silloin tällöin panostaa yöhön hotellissa ja levätä siellä kunnolla.

Toiseksi tärkein ohje matkareitin suunnitteluun on ottaa selvää sesongeista. On ilmeistä, että esimerkiksi Alaskassa on kylmä ja luminen talvi tammikuussa, mutta tiedätkö esimerkiksi, milloin on sadekausi Perun viidakoissa, jolloin mutaiset tiet ja mutavyöryt saattavat estää matkustamisen. Sesongit muuttavat myös pakkauslistaasi. Ei nimittäin ole mikään järkeä kantaa mukana talvivaatteita, jos matkasi varrelle sattuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä lämpimiä kelejä. Mikäli matkustat lihasvoimin, on hyvä ottaa selväa mistä päin ovat alueen vallitsevat tuulet ja milloin ne ovat kovimmillaan, kuten vaikkapa Patagoniassa kesällä. Tällöin kannattaakin miettiä olisiko matkasuunnan muuttaminen mahdollista.

Myös reitin korkeuserot ja sen vaikutus valitsemaasi kulkutapaan kannattaa huomioida. Lisäksi muista, että liian nopea siirtyminen korkealle voi pahimmillaan olla jopa tappavaa. Korkeuden vaikutukset ovat yksilöllisiä ja saattavat vahvistua ikääntyessäsi, joten jätä reilusti aikaa akklimatisoitumiseen vuorille matkustaessasi. Myös lämpötilat vaihtelevat suuresti riippuen siitä kuinka korkealla merenpinnasta olet.

Varsinkin maailman ympäri ja mantereiden läpi matkaajilla on usein unelmana, että koko matka pitää suorittaa ilman lentokonetta tai jopa ilman moottorikäyttöisiä kulkupelejä. Tämä sinänsä kaunis ajatus voi pahimmillaan johtaa suureen matkastressiin, omien voimien ylittämiseen ja ajautumiseen vaarallisille alueille. Tässäkin kannattaa olla armollinen itselleen. Joskus on täysin järkevää ottaa lentokone, kuten esimerkiksi matkustettaessa läpi Aasian lännestä itään tai toisinpäin, jonka matkan varrella ainakin vuonna 2023 on useita vaarallisia alueita tai suljettuja rajoja. Myös Afrikan läpi matkustaessasi saatat ajautua samanlaisin ongelmiin reitistäsi riippuen. Vaikka oikeastaan kaikkien maailman rajojen yli on mahdollista päästä ainakin salakuljettajien avulla, en tätä suosittele missään nimessä.

Kaikkein ihaninta pitkää matkaa suunnitellessasi on, jos matkan kestoa ei tarvitse valmiiksi päättää. Tämä antaa pitkän matkan matkalaiselle mahtavan mahdollisuuden muuttaa reittiä mielensä mukaan ja myös hyvän tilaisuuden antautua matkasta nauttimiseen ilman stressiä edettävästä matkasta. Pitkällä matkalla tapahtuu aina yllättäviä sattumuksia. Osa niistä on hienoja välittömästi ja osa vasta vuosien jälkeen. Valmistaudu siis olemaan joustava.

Tekniikka, sovellukset ja appsit matkustettaessa

Matkan suunnittelussa auttaa onneksi myös erilaiset nettisivut ja palvelut. Moni näistä palveluista on mainittu ja aiemmin tässä palvelussa, mutta alla vielä muutama tärkeä huomia matkan tekniikasta. Lue lisää matkailijoiden käyttämistä sovelluksista, verkkosivuista ja karttapalveluista.

Ennen matkaa kannattaa tämän lisäksi liittyä tarvittaviin sovelluksiin, kuten Warmshowersiin tai  Couchsurfingiin  Saattaappa olla hyödyllistä tai ainakin idean kannalta oikein olla näissä palveluissa ennen omaa matkaasi isännän roolissa.

Jos otat mukaan tekniikkaa, kuten kannettavan tietokoneen, kameran tai iPadin, niin hanki niille kunnollinen ja kestävä suojakotelo. Sama pätee kännykkääsi. Mitä yleisempi mukaasi ottama väline on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat siihen varaosia ja korjausta matkasi aikana. Lisäksi erillisen virtapankin mukaan ottaminen saattaa olla järkevää. Huomaathan kuitenkin lentoyhtiöiden ohjeet virtapankkien ja muiden teknisten laitteiden kuljettamisessa.

Opettele myös käyttämään mukaan ottamiasi välineitä ja tarvittaessa kanna mukana helpoiten särkyvät varaosat. Myös tekniikan kanssa pätee sääntö, että usein rekisteröimällä laitteen oston jälkeen, saatat saada sille pidemmän takuun. Mikäli aiot ottaa mukaan dronen, ota selvää reittisi maiden dronen käyttöön liittyvistä säännöistä. Ota myös huomioon, että joihinkin maihin droneja ei edes saa laillisesti viedä.

Matkustus kohteeseen

Varsin usein pitkällekin matkalle lähtiessä ensimmäinen matka tapahtuu lentokoneella. Myös junalla, laivalla tai bussilla lähtiessä kannattaa ensimmäiset matkaliput ostaa mahdollisimman hyvissä ajoin. Lentokoneissa, junissa, laivoissa ja busseissa on käytössä yleensä ns. dynaaminen hinnoittelu eli usein lähes jokainen lentokoneessa istuva on maksanut lentolipusta eri hinnan riippuen siitä milloin ja mistä hän on lipun ostanut. Kannattaakin ostaa matkan ensimmäiset matkaliput niin aikaisin kuin mahdollista. Samalla kannattaa tarkistaa esimerkiksi polkupyörän kuljettamiseen liittyvät säännöt ja ostaa tarvittaessa lisälippu pyörällesi. Mikäli aiot lähettää autosi tai moottoripyöräsi laivarahdilla kohteeseen etukäteen, kannattaa tämäkin tehdä hyvissä ajoin.

Ennen matkaasi selvitä myös millaisia sääntöjä matkatavaroitasi koskee ja miten esimerkiksi pyöräsi pitää olla pakattuna. Varsin usein on hyvä idea varata etukäteen muutaman päivän majoitus ensimmäisestä kohteestasi. Tämä parantaa tunnelmaa juuri ennen matkaa ja mahdollistaa kohteeseen tutustumisen, ilmastoon tottumisen ja pienen levon ennen kuin jatkat matkaasi eteenpäin ilman mitään kiirettä.

Mitä tehdä juuri ennen pitkälle matkalle lähtöä?

On vihdoinkin koittanut lähdön hetki. Unelmatilanteessa
olisit valmis kaikista matkavalmisteluistasi noin viikkoa ennen matkaan lähtöä. Näin pääsisit lähtemään levänneenä ja mieli kirkkaana. Tämä ei luultavasti tule onnistumaan, mutta se on hyvä tavoite.

Järjestä ennen lähtöäsi ystävillesi läksiäiset ja vietä runsaasti
aikaa perheesi kanssa. Tämän jälkeen lähde ja nauti! Tätä hetkeä olet odottanut, nauti siitä, olet sen ansainnut. Hyvää pitkää matkaa.

Mikäli pidit tästä artikkelista pitkän matkan suunnittelusta, tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi  ja seuraa pyöräretkeämme myös InstagramissaFacebookissa ja Tiktokissa!

Tilaa Joutilaita kilometrejä suoraan kirjoittajalta.

Lue meidän matkastamme. Tilaa nyt Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki -kirja

Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on viihdyttävä, inspiroiva ja ajatuksia herättävä nojatuoliseikkailu, jonka kautta pääset seuraamaan eteläamerikkalaista elämänmenoa tangon takaa. Elämänmakuista tekstiä täydentävät upeat valokuvat.

Kirja tarjoaa runsaasti hyödyllisiä käytännön vinkkejä pyöräretkeilystä kiinnostuneille. Reittikartta, varusteluettelo, inspiroivat Instagram-tilit ja tilastot reitin varrelta auttavat oman pyöräretkesi suunnittelussa.

ilkka kauppinen
Tämän jutun kirjoittaja

Ilkka Kauppinen

Ilkka on utelias löytöretkeilijä, joka valitsee yleensä pusikoituneen polun viitoitetun tien sijasta. Ilkassa elää yhä se kuusivuotias pikkupoika, jonka päivät täyttyivät leikkimisestä ja seikkailuista.