fbpx

Millainen retkipyörä pyöräretkelle?

retkipyörä

Polkupyörä pyöräretkelle – millainen retkipyörä sopii pyörämatkailuun?

Mikä on paras retkipyörä pyöräretkelle? Vastaus kysymykseen riippuu siitä, millainen pyöräretkeilijä olet. Yksinkertaisin vastaus tähän kysymykseen on: se pyörä minkä satut jo omistamaan.

Koska kuitenkin olet tullut lukemaan artikkelia retkipyörän valinnasta pyöräretkelle, olet ilmeisesti päättänyt hankkia uuden menopelin allesi. Kannattaa vielä kuitenkin pysähtyä miettimään voisiko nykyisestä pyörästäsi pienillä muutoksilla muokata hyvän pyörän pyöräretkellesi. Voit vaihtaa siihen vaikkapa uudet kapeammat ja sileämmät renkaat, muokata asentoa paremmaksi hankkimalla lyhyemmän stemmin eli ohjainkannattimen tai vaihtamalla satulan paremmin pyöräretkeilyyn sopivaksi. 

Jos nyt kuitenkin päätät hankkia uuden pyörän, niin tärkein vinkkimme on, että hanki sellainen retkipyörä, jolla on käyttöä pyöräretken jälkeenkin esimerkiksi työmatkapyöränä. Alla olevat vinkit on tarkoitettu varsinkin kaikille niille, jotka suunnittelevat mantereiden halki vieviä pitkiä useita kuukausia tai vuosia kestäviä pyöräretkiä. 

Jutun lopussa esittelemme omat Etelä-Amerikan halki matkaa tekevät polkupyörämme.re

Tärkeimmät huomioon otettavat seikat retkipyörää valitessasi

  1. Pyörän koko
  2. Polkupyörän käyttötarkoitus
  3. Pyörän hinta
 

Mikä on oikeankokoinen retkipyörä?

Oikeankokoinen pyörä on sellainen, joka tuntuu hyvältä sellaisenaan. Vaikka pyöräilyasentoa voi muokata säätämällä tai hankkimalla uusia osia pyörään, parhaaseen lopputulokseen pääsee ostamalla pyörä, jonka runkokoko on oikea.
 
Helpoin tapa lähteä puntaroimaan oikeaa runkokokoa kotona on tarkistaa nykyisen pyöräsi koko. Se on yleensä ilmoitettu rungossa tarralla. Voit myös itse mitata rungon koon. Pyörät ovat aina erilaisia, vaikka nykyisen pyöräsi runkokoko olisi 52”(tuumaa), ei toisen valmistajan pyörän oikea koko sinulle välttämättä ole sama.
 
Mikäli havittelemaasi pyörää ei ole mahdollista ennakkoon testata, kannattaa valmistajan kokotaulukko tihrustaa tarkkaan ja kysellä pyöräilyfoorumeilta, josko jollain olisi vinkata samasta pyörästä kokemuksia tai mahdollisuutta testiajoon.
On myös tärkeää, että hankit pyörän hyvissä ajoin ennen Suurta Pyöräretkeäsi, jotta ehdit testata pyörää riittävästi ja tehdä siihen tarvittaessa muutoksia.
 

Millaisen pyöräretken aiot tehdä eli mikä on pyörän käyttötarkoitus?

Mikäli haluat ajaa ne kaikkein vaikeimmat Bikepacking.com -reitit ja ajat 90 % matkastasi pieniä hiekkateitä ja julmia ylämäkiä, tarvitset erilaisen pyörän kuin silloin jos pysyttelet kiltisti asfalttiteillä. Pitkillä matkoilla nälkä kasvaa syödessä eli haluat alkaa pyöräilemään haastavimpia reittejä eli valitse mieluummin hieman liian maastopyörämäinen pyörä kuin liian vähän. Toki matkan varrella voit pyörään vaihtaa vaikkapa paksummat renkaat, jos soratiet alkavat houkuttelemaan enemmän. Tämä tietysti vaatii sen, että pyörääsi sopii hieman paksummat renkaat. 

Pitkään pyöräretkiskenessä vaikutti totuus, että pitkälle pyöräretkelle ainoa oikea vaihtoehto on mahdollisimman yksinkertainen, teräsrunkoinen pyörä, jossa on 26 tuuman renkaat ja V-jarrut. Itsekin meinasimme mennä tähän lankaan ja hankkia pyörän, joka olisi mahdollisesti ollut helpompi korjata tien päällä, mutta samalla olisimme menettäneet viime vuosikymmenen kehityksen ja suuren osan sen tuomasta pyöräilyn ilosta. Nykyään lähes kaikkialla, ainakin isommissa kaupungeissa, on mahdollista korjauttaa hydraulisia levyjarruja ja litkuttaa (eli asentaa) tubeless- eli sisäkumittomia renkaita. Jos ei ole, tuovat kuriirit uudet osat suhteellisen nopeasti. Länsimaiden ulkopuolella ollaan erittäin taitavia korjaamaan mitä tahansa ilman asianmukaisia varaosia ja työkaluja. Toki tien päällä näkee edelleenkin sitkeitä sotureita klassikkopyörillään, mutta kukin taaplaa tyylillään.
 

Minkä hintainen pyöräretken pyörä on?(varaudu muuten vastaamaan tähän kysymykseen usein matkasi varrella)

Pyöräily on hipostelulaji. Pyörään saa tuhlattua niin paljon rahaa kuin haluaa. Ei kannata siis suunnitteluvaiheessa uskoa kaikkea mitä internetistä lukee, vaan pitää pää kylmänä ja miettiä, tarvitsenko todellakin tuon (painavan) lisävarusteen tai onko 27 gramman säästäminen todellakin 500 euron arvoista. Hyvän pitkän pyörämatkan kestävän pyörän saa uutena noin kahdella tuhannella eurolla, erinomaisen kolmella tuhannella, käytettynä paljon edullisemmin. Hyvin paljon halvemman uuden pyörän kanssa tulee olemaan matkan varrella paljon teknisiä ongelmia ja hyvin paljon kalliimman pyörän ostaminen on tuhlausta.
 
Yksi ympäristöä ja lompakkoa säästävä mahdollisuus on vaihtaa nykyiseen tai käytettynä ostettuun pyörään uusia paremmin retkipyöräilyyn soveltuvia osia, kuten vaihtaa kulunut voimansiirto eli vaihteet, ketjut, rattaat ja keskiö tai hankkia pyörään paremmin peffaan sopiva satula. Etelä-Amerikassa opimme, että pitkänkään pyöräretken pyörän ei aina tarvitse olla sitä uusinta mallia. Oikeastaan tärkeintä on, että pyörä on ajajalleen mukava ajaa.
Tilaa Joutilaita kilometrejä suoraan kirjoittajalta.

Tilaa kirja nyt! Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki.

Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on viihdyttävä, inspiroiva ja ajatuksia herättävä nojatuoliseikkailu, jonka kautta pääset seuraamaan eteläamerikkalaista elämänmenoa tangon takaa. Elämänmakuista tekstiä täydentävät upeat valokuvat.

Kirja tarjoaa runsaasti hyödyllisiä käytännön vinkkejä pyöräretkeilystä kiinnostuneille. Reittikartta, varusteluettelo, inspiroivat Instagram-tilit ja tilastot reitin varrelta auttavat oman pyöräretkesi suunnittelussa.

Arviot 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Tärkeitä asioita pyöräretken pyörää valitessa

Retkipyörien päätyypit

1. Perinteiset retkipyörät

Tämän mallin pyörät on suunniteltu valmiiksi retkipyöräilyyn ja niissä saattaa olla valmiina kaikki mitä pyöräretkellesi tarvitset, kuten tarakat ja lokasuojat, ne ovat vakaita ja ajoasento on valmiiksi hyvä pitkiä taipaleita varten. Haittana näissä retkipyörissä on usein se, että ne ovat usein erittäin painavia kaikkine varusteineen ja ne on suunniteltu eniten silmällä pitäen asfalttipätkiä ja perinteistä etulaukut- ja takalaukut pakkaustapaa varten. Kannattaa myös miettiä onko tämä kategorian pyörät parhaita mahdollisia pyöriä reissun jälkeen. Esimerkki tällaisesta pyörästä on Koga World Traveler.

2. Maastopyörät

Pyöräilyreittien saadessa lisää haastetta ja erityisesti muodikas ns. bikepacking-pakkaustapa on johtanut siihen, että pitkiä pyöräreissua tehdään yhä useammin maastopyöränkaltaisilla pyörillä. Usein renkaina käytetään tällöin melko leveitä, jopa 2,35 tuumaisia hyvin rullaavia renkaita, mutta pyöristä puuttuu kuitenkin etu- ja takajousto. Reissun jälkeen voit halutessasi hankkia ratsuusi joustokeulan ja käyttää sitä maastopyöränä. Esimerkkinä tällaisesta pyörästä on Surlyn Karate Monkey 

3. Gravel-pyörät

Meidän valintamme pitkälle pyöräretkelle, jossa yhdistyvät retkipyörän ja maastopyörän parhaat edut: vakaa ja kestävä pyörä, jolla on nautittavaa polkea niin tasaisia pinnoitettuja teitä kuin hiekkaisia loputtomia ylämäkiä. Pyöräretken gravel-pyörään kannattaa valita leveämmät renkaat kuin mitä käyttäisit suomalaisia metsäautoteitä kolutessasi, sillä harvassa muussa maassa hiekkatiet ovat yhtä tasaisia kuin Suomessa. Pyöriemme esittelyn löydät hieman alempaa tältä sivulta. Esimerkkinä tällaisesta pyörästä on meidän valitsemamme Kona Sutra Ltd.

Millaiset renkaat pyöräretkelle?

Suurelle osalle paras vannekoko pyörämatkalle on 29 tuumaa sen hyvän rullaavuuden takia. Vauhtiin päästyään rengas puskee hyvin eteenpäin ja ylittää tien pienet töyssyt suuremmitta vaivoitta. Miinuksena on hieman huonompi saatavuus tien päällä 26 tuumaiseen verrattuna. Vaikeinta ainakin Etelä-Amerikassa olisi yrittää hankkia 27,5 tuuman renkaita. 

Mikä on sopiva rengasleveys pyöräretkelle? Tämä taas riippuu täysin pyörämatkastasi. Nyrkkisääntönä on, että asfaltille sopii ohuempi rengas ja hiekalle leveämpi. Suositukseni on 1,9-2,30 tuuman levyiset renkaat ajotyyliisi sopivalla karhennuksella. Sitä ohuemmat alkavat olemaan erittäin haastavat hiekkapätkillä, joita tulee väistämättä jossain vaiheessa eteen.  Leveämmät taas ovat melkoisen hitaat asfaltilla. Toki olemme nähneet pyörämatkailijoita jopa fatbikeillä.

Me suosimme pyörissämme sisäkumittomia eli tubeless-renkaita, joissa sisällä oleva neste eli litku korjaa automaattisesti pienimmät reiät. Mikäli lähdet matkaan sisäkumillisilla renkailla tarkasta, että pyörääsi on mahdollista laittaa myös Schrader- eli autonventtiilin omaava sisäkumi. Näitä on paljon helpompi löytää matkan varrelta kuin Presta-venttiilejä. Toki voit myös hädän tullessa porauttaa venttiiliaukkosi suuremmaksi. Hätätilanteita varten on hyvä muistaa, että voit huoletta ostaa sisäkumiksi hieman liian pienen tai suuren sisärenkaan, muttet ulkorengasta. Pyöräretkellä eivät muutenkaan päde aivan samat säännöt retkipyörän huollossa ja korjauksissa varsinkaan tiukoissa paikoissa. Jos pienen kylän moottoripyörämekaanikko saa pyörän sellaiseen kuntoon, että sillä voi ajaa seuraavaan isompaan kaupunkiin, niin sillä voi silloin ajaa seuraavaan isompaan kaupunkiin, josta löytyy varmemmin oikeita varaosia.

Millainen ohjaustanko pyöräretkelle?

Valittavanasi on kaksi päämallia sekä lukematon määrä niiden variaatioita. Käyrä ja suora ohjaustanko. Suosittelen valitsemaan sen mikä sattuu valmistajan toimesta valitsemaasi pyörään laitettu. Tämä tanko on yleensä paras juuri siihen pyörään. Mikäli pyörän ajoasennossa on ongelmia, voit uuden tangon valinnalla tosin muuttaa ajoasentoa huomattavasti. Pyöräilijöiden keskuudessa suosittuja suorassa tangossa ovat Ergon Gripsit, jotka vähentävät ranteen ja käden kuormitusta. Myös ns. perhostangot ovat monien suosikki niiden mahdollistamien useiden eri kiinnipitomahdollisuuksien takia. Itsellämme on pyörissämme käyrät sarvet, emmekä osaa sanoa, tekeekö perhostangolla yhtään mitään.

Onko täysjoustettu pyörä hyvä pyöräretkelle?

Emme suosittele pitkälle pyörämatkalle etu- tai täysjoustettua pyörää, sillä painon lisäämisen lisäksi se lisää rikkoontuvien osien määrää merkittävästi. Tärinää on vain kestettävä ja hankkimalla hieman paksummat renkaat ja säätämällä niiden ilmanpainetta voit säädellä tärinän määrää. 

Pyöräretken satula

Panosta tähän! Satula on tärkein pyörän väline. Naisten kannattaa valita naisten ergonomialle suunnitellut satulat. Mikäli ostamasi pyörän satula ei miellytä (satulat ovat usein niitä, missä polkupyörien valmistajat säästävät), hanki uusi. Meitä miellyttävät Brooksin nahkaiset satulat. Jos jokin on klassikko, siihen on yleensä jokin syy.

Polkimet pyöräretkelle

Uudet eivätkä käytetyt kalliimmat polkupyörät eivät yleensä sisällä polkimia, sillä jokainen tykkää valita omansa. Me lähdimme matkaan lukkopolkimilla, missä toisella puolella on lukko ja toisella tavalliselle kengälle tehty puoli. Lukkopolkimet tekevät pyöräilystä taloudellisempaa ja auttavat varsinkin ylämäissä. Lukoton polkimen puoli mahdollistaa polkemisen vaikkapa sandaaleilla ja helpottaa vaikkapa iltareissuja kauppaan.

Vaihteiden määrä ja välitys pyörämatkalla

Nykyään useissa pyörissä on vain yksi eturatas. Tällainen ratkaisu kuluttaa rattaita ja ketjuja hieman enemmän, mutta tämä on hyvä ratkaisu, sillä jälleen kerran pyörässä on yksi hajoava osa vähemmän. Jos olet lähdössä polkemaan Andeille tai Himalajalle täydessä varustuksessa, ei mikään vaihde voi olla liian kevyt. Yleensä pyörissä on uusina ennemminkin pyöräretkeilyyn liian raskaat vaihteet kuin liian kevyet.

Markkinoilla on myös ketjuttomia ratkaisuja, joiden hyötynä on erittäin pieni huollon tarve ja haittana kallis hankintahinta. Voit tutustua lisää näihin ystävämme Peymanin Nomadstrails-videoblogista. (Kannattaa samalla muutenkin tutustua Peymanin maailmanympäripyöräilyn viihdyttäviin videoihin!)

Retkipyörän paino ja rungon materiaali

Mitä kevyempi pyörä, sitä mielekkäämpi sillä on polkea. Pyörän painoon tosin yleensä vaikuttaa paljon enemmän pyöräretken varusteiden paino. 

Suosimme teräsrunkoisia pyöriä, sillä ne on mahdollista hitsata kuntoon toisin kuin alumiiniset tai varsinkaan hiilikuituiset. Lisäksi ne joustavat hiukan pyörän täristessä. Pyörän painoa suuremman painon tuovat usein pyörän lisävarusteet. Toki lokasuojat, jalka, peili ja joustava satulantolppa on pyörässä mukavat, mutta tarvitaanko niitä todella? Mikäli pyörä ilman varusteita painaa jo lähes 20 kg, on kokonaispainoa melko vaikeaa saada siedettäväksi. 

Haluatko lukea ilmaisen näytteen kirjasta Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki?

bussipysäkki

Mitkä pyörät valitsimme Lapista Lattareihin pyöräretkelle?

Tässä osiossa esittelemme omat polkupyörämme Etelä-Amerikan läpiajoon Andien vuoristoa seuraten.

Kummallakin meillä on Kona Sutra Ltd:t vuosimallia 2020 eli tummanvihreät versiot. Kona Sutra Ltd:t ovat ns. gravel-pyöriä eli ne siis soveltuvat erittäin hyvin hiekkateille. Lastattuna Konat kulkevat vieläkin paremmin, kunhan lastin pitää kohtuullisen kokoisena.

Ostimme Kona Sutra Ltd:t jo pari vuotta ennen pyörämatkaamme, joten ehdimme ajaa niillä noin 5000 kilometriä. Ethän sinäkään jätä retkipyöräsi tai matkan kannalta tärkeiden osien hankkimista viimetippaan? Muuten voi käydä kuin eräällä tapaamallamme espanjalaiselle pyöräretkeläiselle, joka kirosi kiireessä juuri ennen matkaa ostettua aivan liian pientä pyöräänsä jokaisella kammenpolkaisulla. Hän jättikin matkansa kesken, lieneekö siinä ollut syy? 

Olemme olleet pyöriimme erittäin tyytyväisiä eikä niissä ole (vielä) ollut suurempia ongelmia. Siihen on tietysti vaikuttanut myös ahkera pyörien pesu ja huolto matkan aikana. Pyörät on varustettu alkuperäisosin, alla lueteltuja muutoksia lukuun ottamatta. 

Matkalla ajoimme noin 40% pyörämatkasta hiekkateitä ja loput asfalttia. Tuijan (167cm) Kona Sutra Ltd on kokoa 48,5” ja Ilkan (181cm) pyörä 54” Matkan varrella ajoasentoa on saanut korjata useasti eri säädöillä kropan tottuessa ajoon.


Mitä vaihdoimme pyörissämme ja miksi?

Satulat

Brooks B-17 imperial (nykyinen nimi Brooks B-17 Carved), Tuijalla naisten hieman leveämpi malli. (Kts. kuva alla)

Brooksin satulat ovat olleet ihania! Emme vaihtaisi niitä pois mistään hinnasta. Satulat pitää muistaa suojata sateelta ja rasvata mieluummin hieman liian usein värittömällä kenkälankilla. Ensimmäisen tuhannen kilometrin jälkeen nahkaiset satulat muovautuvat omaan takapuoleen, joten jos testaat jonkun muun Brooks-satulaa et saa nahkasatulasta oikeaa kuvaa.

Ohjaustanko

Vaihdoimme polkupyöriimme hieman leveämmät tangot. Hieman leveämpi ajoasento auttaa haastavilla pätkillä todella paljon.

Tuija: Ritchey WCS VentureMax Road 31.8 46cm
Ilkka: Ritchey Comp Venturemax Road 31.8 46cm

Silikonit ja teipit ohjaustankoon

Ohjaustankoon hankimme mahdollisimman mukavat teipit ja pehmusteet: Lizard Skins DSP V2 Bar Tape – 3.2 mm ja Procraft Gel Pads for Road Bike. Ilkan valinta oranssista teipistä osoittautui huonoksi, sillä kaunis oranssi väri on nyt 6500 km jälkeen likaisen ruskea.

Polkimet

Shimano PD-EH500 lukkopoljin. Kestävät ja kevyet polkimet, joissa on klipsi vain toisella puolella. Tasapainotus asettaa polkimen aina samaan asentoon, joten se on helppo klipsauttaa kiinni milloin vain ja toisen puolen kuviointi helpottaa polkemista ilman lukkokenkiä. Suuri osa tapaamistamme pyöräretkeilijöistä polkee ilman lukkopolkimia, emme ymmärrä miksi, sillä niiden tuoma etu varsinkin ylämäissä on huomattava.

Stemmi eli ohjainkannatin

Tuija vaihtoi ennen matkaan lähtöä stemmikseen hieman alkuperäistä lyhyemmän ja pystymmän: XR2.0 Stem. Tämä nosti hänen pyöräilyasentoansa juuri riittävästi, jotta matkanteko on mukavaa.

pyörän satula

Renkaat pyöräretkelle

Vaihdoimme retkipyöräämme lähtiessämme renkaiksi Maxxis Rambler Silkshield TR 700X50C, 60tpi fold tubeless ready, jotka rullasivat todella hyvin, mutta täristyttivät melko paljon hiekkateillä. Lisäksi ne kuluivat yllättävän nopeasti. Vaihdoimme ne päittäin edestä taakse ensimmäisen 4000 kilometrin jälkeen, jotta saisimme muutaman tuhatta lisäkilometriä. Samalla osaamaton asentaja (en minä tällä kertaa) onnistui räjäyttämään yhden renkaan, jonka tilalle hankimme Maxxiksen Ikonin sisärenkaallisen version, jolla ajoin seuraavat 2500 km. Sinä aikana sain paikata renkaan kolme kertaa. Tubeless-renkaita olen korjannut matkan aikana tähän mennessä kerran.

6500 km jälkeen hankimme retkipyöriimme hieman Ramblereita leveämmät ja ilmavammat Maxxis Ikonit 2,20” 60tpi tubeleksina. Suurin syy juuri näiden renkaiden valintaan oli se, että niitä oli saatavilla Arequipassa. Maxxis Ikon rullaa asfaltilla hieman huonommin kuin Rambler, mutta on hiekkatiellä todella paljon mukavampi ajaa.

Ohjainlaakeri

Ennen lähtöä tehdyssä retkipyörän täyshuollossa Kona Sutriimme vaihdettiin Cane Creek 40-series erittäin laadukas ohjauslaakeri, jonka toivomme kestävän koko matkan ajan.

Eturatas

Vaihdoimme pyöriimme 30 piikkisen Race Face Cinch Oval Direct Mount, jotta saisimme pienimmän vaihteen riittävän kevyeksi. Emme ole katuneet tätä valintaa Andien pitkissä, hiekkaisissa ja jyrkissä ylämäissä hitaasti edetessämme. Vain pari kertaa olisimme kaivannut suurempaa vaihdetta, mutta hyvin usein olemme etsineet niistä vielä napsun verran pienempää vaihdetta. Rattaan ovaali muoto antaa vielä pikkaisen kovemman voiman pahimmissa paikoissa.

Etulokasuoja

Mucky Nutz Face Fender Reflective, joka suojaa hieman pahimpia mutia lentämästä naamaan. Takatarakka ja siinä oleva plöijä eli pieni makuualusta suojaa rapoja lentämästä selkään, joten lokasuojat kumpaankin pyörään olisivat turhaa ylimääräistä painoa. Tosin ne pitäisivät pyörät hieman puhtaampina, mutta tuleepahan pestyä polkupyöriä riittävän usein.

Retkipyörän takatarakka

Old Man Mountain Sherpa Rear for Disk. Tämä Old Man Mountainin lähes mihin tahansa retkipyörään sopiva tarakka on palvellut meitä jo 15 vuotta eri pyörissä. Tätä mallia ei enää löydy, mutta heidän uusin Divide-mallinsa pitäisi olla yhtä hyvä.

Etutarakka

Racktimen Topit Evo, joka on kevyt ja pieni tarakka eteen. Tuijalla oli Topit Evo -tarakka jo muutaman vuoden ja kun Ilkka tilasi ennen matkaa puuttui paketista kokonaan asennusruuvit. Onneksi ruuvit lähetettiin nopeasti suoraan valmistajalta, mutta tämä oli jälleen hyvä muistutus, että pyörämatkan varusteet ja retkipyörä kannattaa hankkia ja testata hyvissä ajoin ennen matkaa.

Pyöräretken pyörät, pyöräilyvarusteet, retkipyörän pyörälaukut, varaosat, mukaan pakattavat varusteet , appsit, retkipyörän huolto ja varaosat.

ilkka kauppinen
Tämän jutun kirjoittaja

Ilkka Kauppinen

Ilkka on utelias löytöretkeilijä, joka valitsee yleensä pusikoituneen polun viitoitetun tien sijasta. Ilkassa elää yhä se kuusivuotias pikkupoika, jonka päivät täyttyivät leikkimisestä ja seikkailuista.