Retkipyörien päätyypit
1. Perinteiset retkipyörät
Tämän mallin pyörät on suunniteltu valmiiksi retkipyöräilyyn ja niissä saattaa olla valmiina kaikki mitä pyöräretkellesi tarvitset, kuten tarakat ja lokasuojat, ne ovat vakaita ja ajoasento on valmiiksi hyvä pitkiä taipaleita varten. Haittana näissä retkipyörissä on usein se, että ne ovat usein erittäin painavia kaikkine varusteineen ja ne on suunniteltu eniten silmällä pitäen asfalttipätkiä ja perinteistä etulaukut- ja takalaukut pakkaustapaa varten. Kannattaa myös miettiä onko tämä kategorian pyörät parhaita mahdollisia pyöriä reissun jälkeen. Esimerkki tällaisesta pyörästä on Koga World Traveler.
2. Maastopyörät
Pyöräilyreittien saadessa lisää haastetta ja erityisesti muodikas ns. bikepacking-pakkaustapa on johtanut siihen, että pitkiä pyöräreissua tehdään yhä useammin maastopyöränkaltaisilla pyörillä. Usein renkaina käytetään tällöin melko leveitä, jopa 2,35 tuumaisia hyvin rullaavia renkaita, mutta pyöristä puuttuu kuitenkin etu- ja takajousto. Reissun jälkeen voit halutessasi hankkia ratsuusi joustokeulan ja käyttää sitä maastopyöränä. Esimerkkinä tällaisesta pyörästä on Surlyn Karate Monkey
3. Gravel-pyörät
Meidän valintamme pitkälle pyöräretkelle, jossa yhdistyvät retkipyörän ja maastopyörän parhaat edut: vakaa ja kestävä pyörä, jolla on nautittavaa polkea niin tasaisia pinnoitettuja teitä kuin hiekkaisia loputtomia ylämäkiä. Pyöräretken gravel-pyörään kannattaa valita leveämmät renkaat kuin mitä käyttäisit suomalaisia metsäautoteitä kolutessasi, sillä harvassa muussa maassa hiekkatiet ovat yhtä tasaisia kuin Suomessa. Pyöriemme esittelyn löydät hieman alempaa tältä sivulta. Esimerkkinä tällaisesta pyörästä on meidän valitsemamme Kona Sutra Ltd.
Millaiset renkaat pyöräretkelle?
Suurelle osalle paras vannekoko pyörämatkalle on 29 tuumaa sen hyvän rullaavuuden takia. Vauhtiin päästyään rengas puskee hyvin eteenpäin ja ylittää tien pienet töyssyt suuremmitta vaivoitta. Miinuksena on hieman huonompi saatavuus tien päällä 26 tuumaiseen verrattuna. Vaikeinta ainakin Etelä-Amerikassa olisi yrittää hankkia 27,5 tuuman renkaita.
Mikä on sopiva rengasleveys pyöräretkelle? Tämä taas riippuu täysin pyörämatkastasi. Nyrkkisääntönä on, että asfaltille sopii ohuempi rengas ja hiekalle leveämpi. Suositukseni on 1,9-2,30 tuuman levyiset renkaat ajotyyliisi sopivalla karhennuksella. Sitä ohuemmat alkavat olemaan erittäin haastavat hiekkapätkillä, joita tulee väistämättä jossain vaiheessa eteen. Leveämmät taas ovat melkoisen hitaat asfaltilla. Toki olemme nähneet pyörämatkailijoita jopa fatbikeillä.
Me suosimme pyörissämme sisäkumittomia eli tubeless-renkaita, joissa sisällä oleva neste eli litku korjaa automaattisesti pienimmät reiät. Mikäli lähdet matkaan sisäkumillisilla renkailla tarkasta, että pyörääsi on mahdollista laittaa myös Schrader- eli autonventtiilin omaava sisäkumi. Näitä on paljon helpompi löytää matkan varrelta kuin Presta-venttiilejä. Toki voit myös hädän tullessa porauttaa venttiiliaukkosi suuremmaksi. Hätätilanteita varten on hyvä muistaa, että voit huoletta ostaa sisäkumiksi hieman liian pienen tai suuren sisärenkaan, muttet ulkorengasta. Pyöräretkellä eivät muutenkaan päde aivan samat säännöt retkipyörän huollossa ja korjauksissa varsinkaan tiukoissa paikoissa. Jos pienen kylän moottoripyörämekaanikko saa pyörän sellaiseen kuntoon, että sillä voi ajaa seuraavaan isompaan kaupunkiin, niin sillä voi silloin ajaa seuraavaan isompaan kaupunkiin, josta löytyy varmemmin oikeita varaosia.
Millainen ohjaustanko pyöräretkelle?
Valittavanasi on kaksi päämallia sekä lukematon määrä niiden variaatioita. Käyrä ja suora ohjaustanko. Suosittelen valitsemaan sen mikä sattuu valmistajan toimesta valitsemaasi pyörään laitettu. Tämä tanko on yleensä paras juuri siihen pyörään. Mikäli pyörän ajoasennossa on ongelmia, voit uuden tangon valinnalla tosin muuttaa ajoasentoa huomattavasti. Pyöräilijöiden keskuudessa suosittuja suorassa tangossa ovat Ergon Gripsit, jotka vähentävät ranteen ja käden kuormitusta. Myös ns. perhostangot ovat monien suosikki niiden mahdollistamien useiden eri kiinnipitomahdollisuuksien takia. Itsellämme on pyörissämme käyrät sarvet, emmekä osaa sanoa, tekeekö perhostangolla yhtään mitään.
Onko täysjoustettu pyörä hyvä pyöräretkelle?
Emme suosittele pitkälle pyörämatkalle etu- tai täysjoustettua pyörää, sillä painon lisäämisen lisäksi se lisää rikkoontuvien osien määrää merkittävästi. Tärinää on vain kestettävä ja hankkimalla hieman paksummat renkaat ja säätämällä niiden ilmanpainetta voit säädellä tärinän määrää.
Pyöräretken satula
Panosta tähän! Satula on tärkein pyörän väline. Naisten kannattaa valita naisten ergonomialle suunnitellut satulat. Mikäli ostamasi pyörän satula ei miellytä (satulat ovat usein niitä, missä polkupyörien valmistajat säästävät), hanki uusi. Meitä miellyttävät Brooksin nahkaiset satulat. Jos jokin on klassikko, siihen on yleensä jokin syy.
Polkimet pyöräretkelle
Uudet eivätkä käytetyt kalliimmat polkupyörät eivät yleensä sisällä polkimia, sillä jokainen tykkää valita omansa. Me lähdimme matkaan lukkopolkimilla, missä toisella puolella on lukko ja toisella tavalliselle kengälle tehty puoli. Lukkopolkimet tekevät pyöräilystä taloudellisempaa ja auttavat varsinkin ylämäissä. Lukoton polkimen puoli mahdollistaa polkemisen vaikkapa sandaaleilla ja helpottaa vaikkapa iltareissuja kauppaan.
Vaihteiden määrä ja välitys pyörämatkalla
Nykyään useissa pyörissä on vain yksi eturatas. Tällainen ratkaisu kuluttaa rattaita ja ketjuja hieman enemmän, mutta tämä on hyvä ratkaisu, sillä jälleen kerran pyörässä on yksi hajoava osa vähemmän. Jos olet lähdössä polkemaan Andeille tai Himalajalle täydessä varustuksessa, ei mikään vaihde voi olla liian kevyt. Yleensä pyörissä on uusina ennemminkin pyöräretkeilyyn liian raskaat vaihteet kuin liian kevyet.
Markkinoilla on myös ketjuttomia ratkaisuja, joiden hyötynä on erittäin pieni huollon tarve ja haittana kallis hankintahinta. Voit tutustua lisää näihin ystävämme Peymanin Nomadstrails-videoblogista. (Kannattaa samalla muutenkin tutustua Peymanin maailmanympäripyöräilyn viihdyttäviin videoihin!)
Retkipyörän paino ja rungon materiaali
Mitä kevyempi pyörä, sitä mielekkäämpi sillä on polkea. Pyörän painoon tosin yleensä vaikuttaa paljon enemmän pyöräretken varusteiden paino.
Suosimme teräsrunkoisia pyöriä, sillä ne on mahdollista hitsata kuntoon toisin kuin alumiiniset tai varsinkaan hiilikuituiset. Lisäksi ne joustavat hiukan pyörän täristessä. Pyörän painoa suuremman painon tuovat usein pyörän lisävarusteet. Toki lokasuojat, jalka, peili ja joustava satulantolppa on pyörässä mukavat, mutta tarvitaanko niitä todella? Mikäli pyörä ilman varusteita painaa jo lähes 20 kg, on kokonaispainoa melko vaikeaa saada siedettäväksi.