fbpx

Pyörälaukut pyöräretkelle

Millaiset pyörälaukut pitkälle pyöräretkelle?

Kaikki mitä tarvitset, on mukanasi. Siinä pyöräretken kaunein asia. Pyöräretkellä tarvitsee paljon varusteita, mutta niiden kantamiseen on monta eri mahdollisuutta. Toiset valitsevat perinteisen pyörälaukut eteen ja taakse, toiset matkaavat pelkillä bikepacking-laukuilla ja kolmannet lähtevät matkaan cargo- eli laatikkopyörällä. 

Pyörämatkaan useiksi kuukausiksi tai vuosiksi lähtiessä tavaroiden pakkaamisella ei ole oikeaa tai väärää tapaa, mutta yleisohjeemme on Timo Ropen klassikkosegmentointiopasta mukaillen: ota niin vähän tavaraa, että hirvittää ja sitten siitä vielä puolet pois. On toki mukavaa, että mukana on ne kaikki viimeaikojen puhutuimmat kilkkeet ja kalkkeet, mutta kannattaa kysyä itseltään ennen matkaan lähtöä tai mieluummin jo ennen tavaran ostamista: tarvitsenko todellakin tuotakin mukaani? Yleensä et. Pyöräretkellä lopulta kuitenkin mukavinta on pyöräily ja se on paljon mukavampaa, mikäli alla on kevyt pyörä, millä on ilo polkea.

Pyörä kannattaa pakata niin, että edessä ja takana on suurin piirtein saman verran painoa. Tarkasta painon suhteesta on monia eri mielipiteitä, mutta meidän suosituksemme on, että älä tee pyörästä liian etu- tai takapainoista laittamalla suurinta osaa tavaroista jommallekummalle puolelle.

pyörälaukut
cargopyörä

Miksi emme valinneet pelkästään bikepacking-pyörälaukkuja pyöräretkellemme?

Meinasimme ensin lähteä pelkillä bikepacking-laukuilla, mutta sitten tulimme onneksi toisiin ajatuksiin. Runkoon kiinnitettävät bikepacking-laukut ovat kevyet, niillä pyörän saa sopivan etupainoiseksi, eivätkä ne tärise ja pompi niin paljon kuin perinteiset pyörälaukut hiekkateillä. Bikepacking pyörälaukut sulkevat sisäänsä usein myös vähemmän tavaraa, niinpä kiusaus ottaa mukaan liikaa tavaraa on pienempi. 

Pitkän pyörämatkan aikana tavaraa kertyy usein lisää: saat pieniä lahjoja, joista et raaski luopua, joudut ostamaan lisää lämmintä vaatetta tai hankkimaan rikkoutuneen makuualustan tilalle paikan päältä paljon entistä enemmän tilaa vievän makuualustan. Lisäksi pitkillä pyöräretkillä on hyvä olla tilaa usean päivän ruoille ja vedelle. Matkan varrella ostetut eväät myös vievät huomattavan paljon enemmän tilaa, kuin Suomessa on tottunut, sillä länsimaisen tyylisiä pakastekuivattuja ruoka-annoksia ei ole tarjolla, vaan eväät tuovat mieleen 80-luvun: säilykepurkkeja ja tuoretarvikkeita. 

Tämä johtaa usein siihen, että bikepacking-laukuilla pitkillä pyöräretkillä olevat joutuvat kiinnittelemään tavaroitaan mitä ihmeellisimmillä virityksillä laukkujensa päälle tai ottamaan selkäänsä repun, jonka kantaminen pitkillä pyöräretkillä on epämiellyttävää.

Halusimme myös lähteä matkaan niillä mitä meillä jo on, emmekä lähteä ostamaan uutta. Lopulta päädyimme ns. hybridimalliin, jossa meillä on takana perinteiset Ortliebin pyörälaukut ja muut tavarat rungossa kiinni. Alla esittelen millaisilla pyörälaukuilla ja kiinnikkeillä lähdimme meidän pyöräretkellemme halki Etelä-Amerikan, kerron lyhyesti miksi ne valitsimme ja mitä niissä säilytämme

Käyttämämme pyörälaukut pyöräretkellämme

Pyörälaukut takana

 
Ortliebin High Roller Classic. Nimensä mukaisesti klassikko, joka kestää ja kantaa painavankin lastin. Laukuissa meillä on vaatteemme, ruoanlaittovälineet, tietokone mahdollisimman hyvin pakattuna suojaavassa kotelossa ja erilaista sälää, kuten pyöränpesuvehkeet ja jumppakuminauhat. Lähtiessä laukut olivat noin 3/5 täynnä, joten niihin mahtuu runsaasti eväitä ja 12 litraa vettä kahdessa vesipussissa.
Laukut olivat olleet meillä jo yli kymmenen vuotta, joten tiesimme niiden toimivan erinomaisesti, vaikka yksi laukku meinasikin hävitä sen tippuessa kaaduttuani Ecuadorissa. Tämän jälkeen olemme varmistaneet pyörälaukkujen mukana pysymisen remmeillä. Laukuista on oikeastaan yllättäen jokaisesta lähtenyt irti yksi pieni osanen, joka säätää kiinnityksen eri paksuisiin tarakoihin. Nämä osat ovat osoittautuneet hankalaksi liimata takaisin, joten olemme tulleet toimeen vain yhdellä per laukku.
 
Makoisin asia isoja takalaukkuja pakatessa aamuisin on se, että ne ovat nopea ja helppoa pakata ja laittaa kiinni pyöriin verrattuna bikepacking-laukkuihin tavaran tunkemiseen ja laukkujen kiinnittelyyn runkoon.
 

 

Runkolaukut

Runkolaukkuina meillä on Rockbrosin edulliset, mutta yllättävän laadukkaat laukut. Tuijalla pieni putkilo, jossa hänellä aurinko- tai silmälasit ja nahkasatuloiden sadesuojat. Ilkalla on isompi runkolaukku, missä hänellä on sadehousut ja -takki nopeasti esille otettavissa sateen tai kylmän hiipiessä esiin.

Ilkalla on pyörässään myös pieni Rockbrosin ylärunkolaukku, jossa pyörien varaosia ja harvemmin käytettyjä työkaluja kuten ketjunkatkaisin.
 

Tankolaukut

Tuijalla on ohjaustangossaan noin 25 vuotta vanhan Bellin etulaukku, jossa hänellä on kamera, kännykkä, huulirasvaa ja vessapaperia. Lisäksi siinä on aurinkopaneelimme, joka toimii myös varavirtalähteenä. Painava kamera ja varavirtalähde tasapainottavat pyörän takapainoa mukavasti. Turha lienee mainita, että Bellin etulaukku on ollut kestävä.

Ilkalla on Rockbrosin pikkaisen isompi ohjaustankolaukku, jossa on sisällä kaikkea päivän aikana usein tarvittua kuten useimmiten käytetyt työkalut: kuusiokoloavaimet, pienet pihdit ja multityökalulinkkari, ensiapupakkaus, pientä evästä, kuten suklaata, hunajaa tai pähkinöitä ja koirienkarkoituskeppi. Laukusta löytyy myös aurinkorasva, käsidesi, maskeja ja pieni geelimuna, mitä on mukava puristella taukojen aikana.

 

Etutarakka

Racktimen Topit Evo, joka on pieni tarakka eteen. Yksinkertainen on kaunista myös tarakoissa. Tarakka on myös kevyt, mikä oli tärkeä valintakriteeri.
 

Etulaukku

Etutarakan päälle olemme kiinnittäneet merkittömät Ilkan äidiltä saadut kuivapussit eli ns. melontasäkit, joissa on kantoviilekkeet, joten niitä voidaan käyttää myös iltaisin kauppakassina tai reppuna pienillä vaelluksilla. Kuivapusseissa on sisällä makuualustat, makuupussit, silkkilakanat, pienet retkipyyhkeet ja Ilkalla lukko ja vaijeri.

Lukko ja vaijeri pyöräretkelle

Kevyttä ja kestävää lukkoa ei ole. Vaikka emme ikinä jätä pyöriämme ilman valvontaa, lukitsemme ne silti aina, mikäli olemme niistä vähänkin kauempana tai teltassa. Mukana meillä on laadukas U-lukko ja noin 1,5 metriä pitkä vaijeri, jolla pyörät saa kiinni johonkin kiinteään vaikkapa hotellin autotalliin ne jättäessämme.

Takatarakka

Old Man Mountain Sherpa Rear for Disk. Tämä Old Man Mountainin lähes mihin tahansa pyörään sopiva tarakka on palvellut meitä jo 15 vuotta eri pyörissä, mihin olisi ollut muuten vaikea saada kiinni takatarakkaa.. Tätä mallia ei enää löydy, mutta heidän uusin Divide-mallinsa pitäisi olla yhtä hyvä. Olemme vaihtaneet Old Man Mountainin pääkiinnitysruuvit kertaalleen pyöräretken aikana, sillä niihin kohdistuu melkoinen rasitus matkan aikana.

 
Takatarakan päällä meillä on pieni makuualusta, eli plöijä, leirissä istumiseen, venyttelyyn ja vara-alustaksi ja Ilkalla myös pieni telttamme.
 

Juomapullot ja pullotelineet

Tuijalla on pyörässään kaksi pullotelinettä, joissa kummassakin puolen litran vesipullo ja Ilkalla kolme vesipullotelinettä, joista kahdessa litran pullo vettä ja kolmannessa puolen litran pullo 96 prosenttista alkoholia retkikeitintämme (risukeitin, jossa sisällä Trangian poltin kiven päällä) varten. Korkealla ja kylmillä Andien vuorilla puolella litraa alkoholia pärjää kolme vuorokautta eli sillä tekee kolme illallista ja aamiaista säästeliäästi käytettynä. Matalammalla (alle 3000 m) käytämme keittimen polttoaineena risuja, mikäli vaaraa maastopalosta ei ole ja kuivia risuja on saatavilla.

Yhteensä meillä on siis päivittäin mukana 3 litraa vettä, joka riittää silloin kuin ei ole erittäin kuuma juomavedeksi päiväksi. Leirivedet otamme mahdollisimman läheltä leiriytymispaikkaa mukana oleviin kahteen 6 litran vesipussin tai pyrimme leiriytymään vesilähteen kuten vesikanavan viereen
pyörälaukku

Mitä muuta kiinnittää pyörään pyöräretkelle?

Pyörämittari / nopeusmittari

Sigma 5.16 on mahdollisimman yksinkertainen ja helppokäyttöinen pyörämittari, joka toimii! Toimintoina siinä on kello, matka-, trippimittari, nopeus ja ajettu aika. Mikäli haluamme tietää keskinopeutemme, laskemme sen. 

Pumppu ja pumpputeline

Pyöräretkellä meillä on menossa kolmas pumppu, joka on kiinnitetty Ilkan pyörän runkoon telineeseen. Ensimmäinen Suomesta mukana tuomani menetti tehonsa viiden kuukauden jälkeen tiivisteen murtuessa. Mukana olisi kannattanut olla vähän tilaa vievä ja edullinen pumpun varaosasetti. Jouduimme olemaan lähes 400 km erittäin erämaista, kivistä ja kaktusrikasta seutua ilman pumppua. Tänä aikana Ilkan pyörän takarengas, missä oli poikkeuksellisesti sisäkumillinen rengas, puhkesi kolme kertaa. Onneksi kaksi näistä oli juuri pienien kylien läheisyydessä, josta saimme lainattua moottoripyörien pumppuja. Kolmatta kertaa renkaan puhjetessa olimme 30 kilometriä seuraavasta kylästä autiolla tiepätkällä, mutta juuri silloin ohitsemme ajoi päivän ainoa bussi, jonka kyytiin hyppäsimme pyörinemme.

Vihdoin löysimme pienestä kaupungista uuden pumpun, joka oli erinomainen pumppaamaan renkaan noin 25 psi:n paineeseen, mutta sitä kovempia sillä ei saanut eli renkaat jäivät liian löysiksi. 

Kolmannen ja tähän mennessä käyttämämme pumpun saimme lahjaksi perulaiselta Alejandrolta, jonka kanssa poljimme pari päivää yhdessä Arequipan kaupunkiin.

Remmit tavaroiden pyörään kiinnittämiseen

Pyörälaukkujen, tavaroiden ja runkolaukkujen kiinnittämiseen meillä on mukana kymmenisen remmiä ja kolme varalla: muutama tarrallinen, muutama pitkä – ja lyhyt kangasremmi ja yksi uudenaikainen Voile Strap. Parhaiten meistä toimivat perinteiset kangasremmit, jotka ovat helppoja kiinnittää ja kevyitä. Pitkät remmit toimivat samalla teltan lisävarmisteina tuulisella kelillä ja pyykkinaruna.

Tilaa Joutilaita kilometrejä suoraan kirjoittajalta.

Tilaa kirja nyt! Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki

Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on viihdyttävä, inspiroiva ja ajatuksia herättävä nojatuoliseikkailu, jonka kautta pääset seuraamaan eteläamerikkalaista elämänmenoa tangon takaa. Elämänmakuista tekstiä täydentävät upeat valokuvat.

Kirja tarjoaa runsaasti hyödyllisiä käytännön vinkkejä pyöräretkeilystä kiinnostuneille. Reittikartta, varusteluettelo, inspiroivat Instagram-tilit ja tilastot reitin varrelta auttavat oman pyöräretkesi suunnittelussa.

ilkka kauppinen
Tämän jutun kirjoittaja

Ilkka Kauppinen

Ilkka on utelias löytöretkeilijä, joka valitsee yleensä pusikoituneen polun viitoitetun tien sijasta. Ilkassa elää yhä se kuusivuotias pikkupoika, jonka päivät täyttyivät leikkimisestä ja seikkailuista.