fbpx

Pyörän huolto ja pesu

pyörän vanteen suoristus

Pyörän huolto ja pesu pyöräretkellä ja kotona

Retkipyörä kestää sitä pidempään, mitä paremmin pidät siitä huolta. Tämän sivun ohjeilla pidennät kalliin kulkupelisi kestoa, olit sitten pitkällä pyörämatkalla tai valkoisten lakanoiden soturi.

Lisäksi kerron mitkä huoltotaidot jokaisen, tai ainakin pitkälle pyöräretkelle mielivän pitää osata.

Pyöräretkellämme läpi Etelä-Amerikan noudatamme tässä artikkelissa kuvattua huolto-ohjelmaa pyörän pesussa ja huollossa. Suurin piirtein samoja kilometrimääriä voit noudattaa myös kotioloissa, toki moni on sitä mieltä, että huollossa ja osien vaihdossa voi käyttää lyhyempiäkin välejä.

Kuivilla alueilla matkatessani olen alkanut muuten ajattelemaan veden käyttöämme. Suomessa saatoimme käyttää kahden pyörän pesuun kolmekin ämpärillistä lämmintä (juoma)vettä, kun taas matkalla olemme pärjänneet vain viidellä litralla.

Huolla ja pese pyörä aina kun pyörä on likainen tai ainakin ennen rasvausta

Joskus väsyneenä tai jos vettä ei ole saatavilla paljoa pesemme vain ketjut, rattaat ja vaihteiston. Olemme myös silloin tällöin vieneet pyörämme autopesulaan, jossa ovat tottuneet pesemään myös moottoripyöriä. Tällöin olemme varmistaneet, että pyörän pesijä ei kohdista liian suurta vesipainetta keskiöön, eikä napoihin. Pesijät ovat tosin tämän jo yleensä tienneet ennalta.

Pesun jälkeen rasvaamme pyörän ketjut, vaihteiston sekä muut liikkuvat osat. Lisäksi kosteilla alueilla ollessa tungemme vaseliinia jokaiseen mahdolliseen aukkoon ja ruuviin. Ilman tätä osat ruostuvat tunneissa varsinkin sademetsässä Lisäksi rasvaamme samalla nahkaiset satulamme.

Pysähdymme myös aina selvittämään ja tarvittaessa korjaamaan pyöristä lähtevien outojen äänien syyn välittömästi.

pyörä pestävänä

Pyörän huolto jokaisen 1000 km jälkeen

  • Pyörän normaalia huolellisempi pesu ja rasvaus.
  • Nahkasatuloiden huolellinen rasvaus
  • Satulatolpan rasvaus
  • Jokaisen ruuvin ja mutterin kiristys. Jokaisella kiristyskerralla noin 20% ruuveista ja muttereista on löystynyt. Sinänsä mielenkiintoista, että nämä ovat joka kerta eri kohdissa. Tämä on toimenpide, joka jää tekemättä suurelta osaa pyöräilijöitä niin pyöräretken aikana kuin kotona.
  • Ohjainlaakerin tarkastus ja kiristys
  • Ketjujen vaihto, kannamme mukana yhtä ylimääräistä ketjua. Kierrätämme ketjuja kahdessa pyörässä niin, että vaihdamme tuhannen kilometrin välein toiseen pyörään ”lepäämässä” olleen ketjun ja toiseen vapautuneen. Tämä kuluttaa voimansiirtoa tasaisemmin kuin samaa ketjua koko ajan käyttäen ja lisää käyttökilometrejä huomattavasti.
  • Jarrut: jarrupalojon tarkastus ja vaihto tarvittaessa, jarrujen keskittäminen tarvittaessa. Jarrupalat kuluvat Andien vuoristoisilla teillä noin 2000 kilometrin aikana.

5000 kilometrin jälkeen tehtävä pyörän huolto

Koska olimme ajaneet pyörillämme ennen pitkälle pyöräretkelle lähtöämme jo 5000 km käytimme polkupyörämme täyshuollossa Hi5Bikesissä Helsingissä ennen lähtöämme. Olemme käyttäneet pyörämme ammattilaisella huollossa myös matkan aikana 5000 kilometrin välein. Huollossa on avattu, puhdistettu, rasvattu ja tarkastettu kaikki pyörän osat. 

10 000 kilometrin jälkeen tehtävä pyörän huolto

  • Sama täyshuolto kuin 5000 km
  • Koko voimansiirron vaihto: etu- ja takarattaat, uudet ketjut ja takavaihtajan vaihtaminen
  • Jarrulevyjen vaihto
  • Etu- ja takanavan vaihto
  • Jarrunesteiden vaihto
  • Keskiön vaihto
pyöräkorjaamo

Tien päällä tehtävät huolto eli opettele edes nämä

Kuinka paljon sitten pyöräretkellä on osattava ja pystyttävä korjaamaan pyörää? Se riippuu siitä, millainen pyöräretkeilijä olet, kuinka kaukana olet ja siitä, kuinka paljon olet valmis odottelemaan uusia osia tai matkustamaan bussilla seuraavaan isoon kaupunkiin. 

Olemme varautuneet tekemään alla mainitut huollot matkan jatkuessa. Eli näihin meillä on mukana myös tarvittavat työkalut ja varaosat. Pystymme siis tekemään suuren osan pyörän huolloista tien päällä. Huomaa, että esim. pakan tai keskiön huoltamiseen meillä ei ole työkaluja vaan niiden huoltamiseen tai vaihtamiseen vien pyörän ammattilaisen huollettavaksi. Emme myöskään kanna mukana työkaluja jarrujen ilmaamiseen vaan teetämme myös sen tarvittaessa pyörähuollossa.

Olemme olleet yllättyneitä, kuinka pienellä pyöränkorjaamisosaamisella monet pyöräretkeläisistä ovat matkaan lähteneet. Monilta on puuttunut taito tehdä perussäätöjä, kuten esimerkiksi keskittää jarrut tai säätää vaihteet. Yleisin kommentti on ollut, että katson sitten tarvittaessa videon aiheesta YouTubesta. Se onkin hyvä tapa oppia pyöränhuoltoa kotona, mutta valitettavasti usein taitoa tarvitaan juuri silloin, kuin nettiyhteyttä ei ole saatavilla. 

Alla mainittuna pyörän korjaukset ja huollot, mitkä meistä olisi jokaisen pidemmälle pyöräretkelle lähtevän hyvä osata. Esimerkissä on käytetty gravel-pyöräämme Kona Sutra Ltd 2020, missä on hydrauliset levyjarrut, ei iskunvaimennusta, vaihtaja vain takana ja sisäkumittomat renkaat. Mikäli et osaa näitä tehdä, etsi opetusvideoita YouTubesta jo ennen pyörämatkaasi tai osta omalta pyörähuolloltasi yksityistunti näiden taitojen opettamiseen.

  • Jarrujen keskittäminen
  • Jarrupalojen tarkastaminen ja vaihto
  • Ohjainlaakerin tarkastaminen ja kiristäminen
  • Renkaan oikean ilmanpaineen arviointi ilman mittaria ja pumppaus
  • Kamelinkakan käyttäminen sisäkumittoman renkaan korjaukseen
  • Renkaan ja venttiilin irrottaminen ja sisäkumin sisään laittaminen, silloin kun reikä ei paikkaanne litkulla tai kamelinkakalla
  • Litkun lisääminen venttiilin kautta pyörään
  • Sisärenkaan paikkaaminen
  • Vaihteiden säätäminen, ymmärräthän mitä eri säätöruuvit tekevät?
  • Vaihdevaijerin vaihtaminen
  • Yleiset huoltotoimenpiteet, kuten ruuvien kiristys, irronneiden vaijerinsuojien kiinnittäminen, käyrän tangon tankoteippien uudelleenkiinnittäminen ja ketjujen takaisin paikalleen laittaminen.
  • Ketjujen korjaaminen ketjunkatkaisimella ja pikalinkulla
  • Ketjun vaihtaminen
  • Takavaihtajan korvakkeen vaihtaminen
  • Vanteen suoristaminen. Tätä toimenpidettä emme itsekään osaa kunnolla, mutta hätätilassa voimme sen tehdä. Pelkona on aina pinnan katkeaminen. Yleensä olemme vieneet vääntyneen vanteen ammattilaisen suoristettavaksi. Vanteen suoristajia on löytynyt pienemmistäkin kylistä, sillä tekniikka ja työkalut ovat samat kuin moottoripyörien vanteita suoristettaessa.
  • Kannattaa myös varautua siihen, että ylettömästä rasvauksesta huolimatta joku mutteri tai ruuvi ruostuu kiinni pyörään. Usein onnistut myös itse sössimään tilanteen kiristämällä ruuvin liian kireällä tai työkalullasi sen kolon pyöreäksi. Onneksi matkan varrelta olevat moottori- ja tai pyöräkorjaamot ovat olleet erittäin taitavia jumiutuneiden ruuvien avaamisessa ja opettaneet siitä myös meille paljon. Olemme koittaneet minimoida tämän riskin käyttämällä laadukkaita työkaluja ja vaihtamalla pyöräämme kaikkiin mahdollisiin koloihin kuusiokulmalliset kiinnikkeet. 

Pyörän geometrian muuttaminen ja säätäminen

Pitkällä pyörämatkalla keho tottuu pyöräilyyn tai sitten puutuu ja pyöräilyasentoon on hyvä tehdä tällöin muutoksia. Seuraavat säädöt voivat auttaa myös, mikäli kärsit selkä- tai polvikivuista tai puutuneista käsistä. Nämä säädöt on siis hyvä myös osata ja ymmärtää niiden vaikutus pyöräilyasentoon.

  • Satulan korkeuden, etäisyyden ja kallistuksen säätäminen
  • Ohjaintangon kulman ja korkeuden muuttaminen. Uuden stemmin hankkiminen voi myös usein auttaa yllättävän paljon. Stemmejä on helppo löytää matkan varrelta isoimmista kaupungeista.
  • Jarrujen (ja vaihteiden) paikan ja jarrukahvojen etäisyyden säätäminen
Tilaa Joutilaita kilometrejä suoraan kirjoittajalta.

Tilaa kirja nyt! Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki

Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on viihdyttävä, inspiroiva ja ajatuksia herättävä nojatuoliseikkailu, jonka kautta pääset seuraamaan eteläamerikkalaista elämänmenoa tangon takaa. Elämänmakuista tekstiä täydentävät upeat valokuvat.

Kirja tarjoaa runsaasti hyödyllisiä käytännön vinkkejä pyöräretkeilystä kiinnostuneille. Reittikartta, varusteluettelo, inspiroivat Instagram-tilit ja tilastot reitin varrelta auttavat oman pyöräretkesi suunnittelussa.

ilkka kauppinen
Artikkelin kirjoittaja

Ilkka Kauppinen

Ilkka on utelias löytöretkeilijä, joka valitsee yleensä pusikoituneen polun viitoitetun tien sijasta. Ilkassa elää yhä se kuusivuotias pikkupoika, jonka päivät täyttyivät leikkimisestä ja seikkailuista.