Retosteletko detoxilla?

 

Detox on yksi kevään mediaseksikkäimmistä asioista. Naistenlehdet tarjoavat kilpaa detox-vinkkejä, luontaistuotekauppojen detox-paketit tekevät kauppansa ja detox-luennot täyttyvät kuulijoista. Itsekin olin vastikään puhumassa kuinka detoxilla saa kauneutta ja energiaa.

Eräs kuulija totesi luentoni päätteeksi: ”En ollut tajunnutkaan, kuinka kokonaisvaltainen asia detox on”. Se oli parasta palautetta mitä voin saada. Viestini oli mennyt perille.

Laitatko itse kapuloita rattaisiin?

Detox (tulee sanasta detoxification = vähemmän toksiineja eli myrkkyjä) tarkoittaa yksinkertaisesti puhdistumista. Se kehon täysin luonnollinen prosessi. Aineenvaihdunnan sivutuotteena muodostuu haitallisia aineita, jotka elimistö, maksa etunenässä, käsittelee sellaiseen muotoon, että niistä tulee vaarattomia ja poistaa ne elimistöstä. Tähän prosessiin tarvitaan ravinteita: aminohappoja, vitamiineja, kivennäisaineita.

Ongelma syntyy siinä, että elimistön puhdistuskoneisto joutuu nykyisin paiskimaan hommia uuvuksiin asti. Saamme valtavan määrän haitallisia vierasaineita ruuan lisäaineina, kosmetiikasta, ilmansaasteista. Myös kännyköistä ja läppäreistä saatava sähkömagneettinen säteily kuormittaa kroppaamme.

Samanaikaisesti kun kroppamme on ylikuormittunut, syömme huonolaatuista, ravinneköyhää ruokaa, jolloin puhdistuskoneistomme ei saa ravinteita toimiakseen oikein. Laitamme itse kapuloita rattaisiin. Tilanne on sama kuin että tekisit suursiivouksen, mutta jättäisit roskapussit ovenpieleen haisemaan.

Pikakuureista elämäntapamuutoksiin

Detoxia ajatellaan usein kuurina. Itse vierastan sitä yhtä paljon kuin laihdutuskuureja. Kuuri on epänormaali ja väliaikainen tila, jonka aikana usein vain lasketaan päiviä, että päästäisiin taas syömään normaalisti. Niillä molemmilla yritetään hakea nopeaa ja helppoa ratkaisua ongelmaan, jonka syvemmät syyt ovat ihan muualla.

Detox-kuuri voi toki toimia hyvänä lähtölaukauksena elämäntapamuutokselle. Kun keho puhdistuu ja sen toiminnot tasapainottuvat, on esimerkiksi painonpudottaminen helpompaa. Itse asiassa se alkaa putoamaan kuin itsestään. Myös vatsaongelmien hoidossa detox-kuuri voi olla hyvästä. Sen avulla suolisto saa hengähdystauon ja aikaa palautua.

Jos detox-kuurin jälkeen kuitenkin jatketaan entistä pakko-saada-pannullinen-kahvia-aamulla-ja-pitsaa-päivittäin –menoa, olisi kalliiseen detox-kuuriin laitetut rahat kannattanut antaa vaikka pelastusarmeijalle.

Peräänkuulutan siis sitä, että koska puhdistuminen on kehon luonnollinen prosessi, miksi emme tukisi sitä sen sijaan, että estämme sitä kuin piikkimatto poliisia pakenevaa hurjastelijaa?

Kun teet päivittäin hyviä valintoja, tippuu huonoja tapoja pikku hiljaa pois. Ajattelumallisi muuttuu: se mitä ennen et muka voinut, et enää edes halua. Detox toimii ilman kuureja.

Mieli kylpyyn

Detoxista puhuttaessa keskitytään usein vain ruokaan. Yhtä tärkeää on mielestäni korvien välin puhdistus. Kolmen päivän detox-kuuri kännykkää räpläten ja menneistä tai tulevista murehtien ei puhdista kuin kukkaron.

Uskalla tarttua hetkeen ja naura niin, että suupieliä pakottaa ja vatsalihaksia hapottaa. Nuku riittävästi ja ota myös päiväunia. Hengitä syvään, rauhoitu ja tehdä matka mielimaisemaasi.

Nämä kaikki voit tehdä joka päivä ja mikä parasta: ilmaiseksi.

Jos tykkäsit, jaa myös kavereillesi!

    Ei vielä kommentteja

    Jätä kommenttisi

    Viesti