Ruoka ei ole vain vatsantäytettä

Laitoin viime viikonloppuna poron kuivalihaa tulemaan. Eli viipaloin paistin sopiviksi palasiksi, suolasin ja ripustin parvekkeelle kuivumaan. Samalla jostain, joka oli vielä muutama vuosi sitten junantuomalle jotain aivan uutta ja eksoottista, on tullut jokavuotinen tapa. Kuivaliha on varma kevään merkki!

Kuivalihaprojektin keskellä jäin miettimään ruoan syvempää olemusta. Tulin siihen lopputulemaan, että se ei ole vain vatsantäytettä vaan paljon, paljon muuta. Mielestäni ruoka on ainakin seuraavaa:

 

1. Energiaa

Ruoka on polttoainettamme. Jokainen tietää tunteen, kun polttoaine alkaa loppua. Meno hyytyy ja tulee nälkäkiukku. Siitä, kuinka paljon mitäkin energiaravintoainetta – hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa – tulisi saada, voidaan väitellä maailman tappiin saakka. Kalorien ja prosenttimäärien laskennan tohinassa unohdetaan usein laatu eli millaista bensaa moottoriimme lapamme.

2. Ravintoa

No höh, kuulen jonkun sanovan. Eikös se ole sama kuin äskeinen kohta? Ei ole. Edellä mainitut ns. makroravintoaineet ovat mielestäni energiaa, ravintoon tarvitaan myös mikroravintoaineita, vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, joita suojaravintoaineiksikin kutsutaan. Vehnäpullassa niitä ei ole, vaikka energiaa siinä onkin.

3. Status(symboli)

Siitä, millaisia valintoja kaupassa teemme ja mitä suuhumme laitamme, on tullut yhä useammalle tapa erottua, ilmaista omaa identiteettiään ja erottua muista. Vanha vitsi kuuluu: mistä tietää, että pöydässä on kasvissyöjä? Ei sitä tarvitse tietää, hän tekee sen tiettäväksi. Ja onhan Stockmanin Herkussa on aivan erilainen klangi kuin lähiön Siwassa.

4. Valintoja

Ostanko luomukanaa vai marinoituja broilerin suikaleita, einesmaksalaatikon vai tuoretta maksaa, tonnikalapurkin vai muikkuja? Panostanko omaan hyvinvointiini vai täytänkö vatsani halvimmalla mahdollisella? Nämä kaikki ovat valintoja ja vaihtoehtojahan nykymaailmassa riittää. Valinnat peilaavat myös arvomaailmaasi.

5. Terveysterrorismia

Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta sanon nytkin. Elintarviketeollisuutta ei kiinnosta ihmisten hyvinvointi vaan raha. Eikö terveysterrorismia ole ennemminkin se, että meille syötetään terveystuotteena sokerilla ja lisäaineilla kyllästettyä kevytlightrasvatonkaloriton-höttöä kuin se, että tehdään omatekoista jäätelöä banaanista tai suklaamoussea avokadosta ja raakasuklaasta?

6. Lääkettä

Lääketieteen isä Hippocrates sanoi sen, minkä moni lääkärikin tähän päivänä unohtanut: Ruoka olkoon lääkkeesi. Nykyajan vitsauksena olevien elämäntapasairauksien taustalla on nimensä mukaisesti elämäntavat, ruoka etunenässä. Eikö siis ennemmin kannta hakea itselleen lääkettä ruokakaupasta kuin apteekista?

7. Sosiaalisia suhteita

Emme elä kuplassa vaan ihmisten keskellä. Tai niin no voihan sitä erakoksikin alkaa. Mutta siis pointti on se, että vaikka itse noudattaisi jotain tiettyä ruokavaliota tai periaatteita ruokailun suhteen, elämässä tulee eteen tilanteita, jolloin omista periaatteista kannattaa joustaa. Vaikkei Martta-tädin tekemiä kampanisuja tai anopin vehnäpullaa tekisikään mieli, yksi kylävierailu ei kenenkään ruokavaliota kaada, mutta liika nipotus saattaa aiheuttaa vakaviakin säröjä ihmissuhteisiin.

Olin kerran pienessä kuubalaisessa kylässä, jossa päädyin mieheni kanssa yöksi erään pariskunnan vaatimattomaan majaan. Rouva oli vierailustamme niin tohkeissaan, että hän teki iltaruuan eräästä pihalla juoksevista kanoista, jotka ovat siis sikäläisittäin hyvinkin arvokasta omaisuutta. Olisi ollut loukkaus olla syömättä mitä tarjotaan.

Ruoka-aineallergiat, keliakia yms. ovat toki asia erikseen.

8. Kulttuuria ja perinteitä

Rakastan matkustamista ja ehkä parasta matkailussa on tutustuminen muiden maiden ruokakulttuureihin. Miksi ihmeessä kävisin McDonaldsissa, jota voin syödä kotonakin, jos tarjolla on jotain, mitä kotona tuskin kaupasta tai ravintolasta löydän? Eikä aina tarvitse edes lähteä oman maan rajojen ulkopuolelle. Meillä Suomessa on aivan valtavan rikas ruokakulttuuri ja siihen liittyviä perinteitä, niin kuin juuri tuo mainitsemani kuivalihan teko. Vai oletko joskus maistanut mykyrokkaa tai koparakeittoa?

9. Syvempiä merkityksiä

Kahvi on erinomainen esimerkki siitä, kuinka ruualla – tai siis tässä tapauksessa – juomalla on paljon syvempiä merkityksiä kuin vain sen suuhun kippaaminen. ”Juopasemma ensin kahavit” auttaa monen ongelman ratkaisemisessa ja voi olla jopa myötätunnon osoitus suomalaiselta, joka ei osaa muuten sanoittaa tunteitaan.

10. Nautintoa

Viimeisempänä ja ehkä tärkeimpänä on nautinto. Vaikka ruokavaliosi olisi kuinka terveellinen tahansa, mutta jos sen noudattamisesta tulee stressi, niin hyvä tarkoitus kääntyy kehoasi vastaan. Ja jos joskus sorrut munkkipossuun, niin nauti joka hetkestä. Nautinnosta jää muistijälki. Hotkaisemalla menee hyvä pahe hukkaan.

Tämä lista ei varmasti ole täydellinen. Mitä muuta ruoka on?

***

On ruoka muutakin kuin täytettä vatsan, siinä on oltava ravintoo, että pitkän päivän jaksan.

Vaikka kotona unohdan hötön hiilihydraattisen, mummon luona nautin pullan kanelisen.

Matkoilla mulle maistuvat paikalliset herkut, oppinut oon tekemään myös hölkytyskurkut.

Kun kummityttö tekee itse pitsan rasvaisen, nautiskelen hartaudella jokaisen suupalasen.

 

Jos tykkäsit, jaa myös kavereillesi!

  Yksi kommentti to “Ruoka ei ole vain vatsantäytettä”

  1. Kaija sanoo:

   Moi,
   mykyrokkaa oon syönyt ja hyvää se on aina ollut.!
   Ainakin Vieremällä se on perinneruokaa.

  Jätä kommenttisi

  Viesti