fbpx

Pyörän varaosat ja työkalut

Mitä pyörän varaosia ja työkaluja kannattaa kantaa mukana?

Mitä työkaluja ja millaisia varaosia kannattaa kantaa mukana pyörämatkalla?

Tämä riippuu siitä, missä aiot pyöräillä, millaisella pyörällä poljet ja kuinka pitkään olet reissussa. Mitä eksoottisempiin kohteisiin lähdet, sen kauempana on myös lähin pyöräliike, josta saat varaosia tai jolla on työkalut ja varaosat vikasi korjaukseen.

Ei kannata silti liioitella varaosatarpeiden kanssa, sillä nykyään yllättävistäkin kohteista löytyy osaamista pyöräretken pyörien korjaukseen.

Syrjäseuduilla ollaan yllättävän taitavia korjaamaan mitä vain ilman oikeita varaosia ja työkaluja. Lähettiyritykset kuljettavat varaosat lähes mihin tahansa päin maailmaa yllättävänkin edullisesti.

Älä siis ylipakkaa pyörääsi työkaluilla ja nauti keveällä lastilla polkemisesta!

Pyörän varaosat ja työkalut erilaisille retkille

Artikkeli on jaoteltu niin, siitä tulee selväksi yhden viikonlopun pituisen pyöräretken, kolmen viikon pyöräretken ja pitkän useita kuukausia tai vuosia kestävän retken työkalu ja varaosatarpeet.

Varmistathan, että osaat myös käyttää mukana olevia työkaluja ja hallitset ainakin pyörähuollon perustaidot. Moni luottaa, että voi tarpeen tullen katsoa ohjeet YouTubesta, mutta yleensä tarve on juuri silloin, kun internetiä ei ole saatavilla. 

Kokonaisuudessaan tämä lista koostuu niistä työkaluista ja varaosista, mitä meillä on pyöräretken varusteissamme  retkellämme läpi Etelä-Amerikan. Retkipyörinä meillä on ns. gravel-pyörät Kona Sutra Ltd:t. Varaosien ja työkalujen määrä ei siis oikeastaan kasva henkilömäärän kasvaessa, kunhan pyöriin sopivat samanlaiset työkalut ja varaosat. 

pyörän pesu
Tilaa Joutilaita kilometrejä suoraan kirjoittajalta.

Tilaa kirja nyt! Joutilaita kilometrejä - polkupyörällä Etelä-Amerikan halki

Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on viihdyttävä, inspiroiva ja ajatuksia herättävä nojatuoliseikkailu, jonka kautta pääset seuraamaan eteläamerikkalaista elämänmenoa tangon takaa. Elämänmakuista tekstiä täydentävät upeat valokuvat.

Kirja tarjoaa runsaasti hyödyllisiä käytännön vinkkejä pyöräretkeilystä kiinnostuneille. Reittikartta, varusteluettelo, inspiroivat Instagram-tilit ja tilastot reitin varrelta auttavat oman pyöräretkesi suunnittelussa.

Varaosat ja työkalut: päiväretki tai viikonlopun kestävä ensimmäinen pyörämatka kesällä Suomessa

Lyhyelle retkelle vaikka vain päiväksi lähtiessä on hyvä olla mukana edes muutama työkalu.

  • Monitoimilinkkari, jossa pihdit. Meillä matkassa on Leathermanin Juicy. Juicyn pihdit menivät rikki kolmen kuukauden kohdalla, joten meidän piti ostaa lisäksi pienet pihdit. Pihtejä tarvitsee yllättävän usein mm. juuttuneen venttiilin avaamisessa ja ylipäätään kinkkisten pulmien ratkaisemisissa.
  • Kuusiokoloavainsetti. Unohda pienet monitoimityökalut ja hanki laadukas kuusiokoloavainsetti, jossa erilliset kuusiokoloavaimet. Se ei paina yhtään enempää kuin pieni monityökalu, mutta sen käytettävyys on huomattavan paljon parempi. Jos haluat tehdä elosi vieläkin helpommaksi pyöräretkellä, vaihdat kaikki mahdolliset pyörässäsi olevat tavalliset ruuvit ja torxit kuusiokoloiksi, niin et joudu pulaan pyöristäessäsi ruuvisi pilalle. 
  • Yksi sisärengas (pidemmällä pyöräretkellä kaksi). Kun rengas puhkeaa, on nopeinta ottaa rikkoontunut pois ja vaihtaa tilalle uusi. Voit paikata rikkoutuneen renkaan sitten kotona tai hotellin lämmössä. Olen kuullut, että moni Suomessa ei enää paikkaa rikkoontuneita sisärenkaita vaan vaihtaa aina uuden sisärenkaan ja heittää vanhan pois. Tämä on typerää rahojen ja ympäristön tuhlausta ja merkki ihmisen suunnattomasta laiskuudesta.
  • Rengasraudat renkaan poistamiseen vanteelta.
  • Paikkarasia. Muista tarkistaa, että rasiassa on paikkoja ja liima ei ole kuivunutta ennen matkalle lähtöä. 
  • Pumppu. Panosta laadukkaaseen pieneen pumppuun. Laadukasta pumppua on ilo käyttää.  Kun se joskus kaukaisessa tulevaisuudessa rikkoontuu, siihen voi tilata varaosia valmistajalta. Luonto ja kukkaro kiittävät.
ilmaa pyörään

Varaosat ja työkalut: kolmen viikon kesäloman pyöräreissu Keski-Eurooppaan, edellisten lisäksi

Kolmen viikon pyöräretkellä ehtii jo sattua ja tapahtua, mutta toisaalta se on liian lyhyt, että kannattaisi alkaa odottamaan varaosan kahden viikon postitusta. Helpoimmalla pääsee, kun huoltaa pyöränsä huolella ennen matkaa ja vaihtaa lopussa olevat osat jo ennen pyörämatkaa. 

  • Ketjunkatkaisin katkenneita ketjuja varten
  • Pikalinkkuja ketjun korjaamiseen 3 kpl. Tarkista ennen matkaa, että ovat oikean kokoisia.
  • Pikalinkkutyökalu. Pienet pihdit, joilla pikalinkun saa auki. Toki siihen voi käyttää normaaleja pihtejäkin, mutta olemme ihastuneet Clever Original-työkaluun, joita voi ketjujen aukaisupihtien lisäksi käyttää rengasrautana ja venttiilin aukaisijana. Tällä työkalulla pikalinkun saa varmasti auki vahingoittamatta sitä. 
  • Takavaihtajan korvake 2 kpl. Korvakkeen tarkoituksena on taipua, mikäli vaihtajaan kohdistuu iso voima. Tämä estää vaihtajan rikkoutumisen ja selviät paljon edullisemman korvakkeen vaihtamisella. Ongelmana tässä on, että korvakkeet ovat lähes joka pyörään erilaisia eli niiden löytäminen on vaikeaa. Kannattaa siis ottaa muutama takavaihtajan korvake mukaan jo vähänkin pidemmälle reissulle, vaikka pyöräretkeilisit Keski-Euroopassa, missä laadukkaiden pyöräkauppojen löytyminen ei ole ongelma.
  • Jesse- eli ilmastointi- ja muoviteippiä. Jos liität mukaasi vielä pikaliimaa, teräslankaa, muutaman nippusiteen, tarrallisia kangaspaikkoja, lyhyen alumiinisen putkilon teltan kepin korjaukseen sekä erikoisliimaa makuualustan korjaukseen ei ole oikeastaan mitä et voisi pyöräretkelläsi korjata väliaikaisesti. Emme kanna mukana neulaa ja lankaa, sillä ompelijoita löytyy jokaisesta kylästä. Suutarilta oppimani vinkki on, että mikäli haluat liimata jonkin asian myöhemmin paremmin, älä käytä siihen jesaria, sillä sen liima turmelee pinnat niin, että kunnollinen liimaaminen on myöhemmin haastavaa.   
  • Harja ja pesusieni. Pese ja huolla pyöräsi säännöllisesti matkallasi. Puhtaalla ja hyvin rasvatulla pyörällä on ilo ajaa. Ethän rasvaa likaisia ketjuja vaan pese ne, vaikka kuinka väsyttäisi!
  • Pieni pesuainepullo silmä- ja aurinkolasien sekä pyörien pesuun. Voit täyttää siihen astianpesuainetta hotelleista tai ravintoloista.
  • Pieni pullo ketjurasvaa. Tykästyimme tälle matkalle Suomesta mukaamme ottamaamme kotimaiseen Rex Domestique Chain Lubeen. Rasva on hyödyntää nanoteknologiaa, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan, mutta pieni pullo sitä riitti lähes kuudeksi kuukaudeksi kahdelle pyörälle ja toimi oivallisesti! Mikä tahansa ketjuööljy luonnollisesti ajaa asiansa.
  • Vaihdevaijeri ja vaihdevaijerin päätyjä.
  • Kamelinkakkasetti (tubeleksen renkaan korjaamiseen). Sain itse mahdollisuuden käyttää kamelinkakkaa ensimmäisen kerran erittäin erämaisella pätkällä lähes 5000 metrin korkeudessa Perussa. Olisihan se ollut hyvä, jos olisin käyttänyt sitä ennenkin, mutta kuin ihmeen kaupalla sain toimenpiteen onnistumaan kerralla.
  • Rasvaa nahkasatuloihin ja pyörään. Mikäli sinulla on pyörässäsi rasvaamista vaativa nahkasatula, muista rasvata sitä säännöllisesti. Rasvaukseen käy mikä lähes mikä tahansa väritön nahkakenkien rasvaukseen tarkoitettu rasva. Olemme käyttäneet samaa rasvaa myös muttereiden ja ruuvien rasvaukseen sademetsässä, missä ne ruostuisivat muuten lähes välittömästi pesun jälkeen. Pyörän tärkeimmät osat, kuten keskiön ja ohjainlaakerit olemme rasvauttaneet isompien pyörähuoltojen yhteydessä pyörähuollon ammattilaisilla.
pyöräilijä tauolla

Työkalu- ja varaosalista: pitkä pyörämatka läpi mantereiden (useita kuukausia/vuosia), edellisten lisäksi

  • Jarrupalat levyjarruihin, 4 kpl. Mukaan otettavien jarrupalojen määrä riippuu siitä, kuinka mäkisessä maastossa suunnittelet pyöräileväsi. Meillä Andeilla pyöräillessämme jarrupalat ovat kuluneet noin 2000 kilometrin välein. Etelä-Amerikassa on haastavampaa löytää meidän SRAM-jarruihimme jarrupaloja kuin Shimanon jarruihin, joten olemme pyrkineet pitämään koko ajan mukanamme neljät varajarrupalat. Perun toiseksi suurimmassa kaupungissa Arequipassa piti käydä noin kahdessakymmenessä pyöräkaupassa ennen kuin saimme tarvittavan määrän jarrupaloja ostettuja. Jarrupalat ovat olleet ns. tarvikepalat, jotka ovat olleet mielestämme lähes yhtä kestäviä kuin alkuperäiset. Meille myös ehdotettiin sopivien jarrupalojen tekemistä malliamme lähellä olevista jarrupaloista tai vanhoista jarrupaloistamme. Tämä keino kannattaa pitää mielessä, mikäli hätä yllättää!
  • Varaketjut. Kierrätämme pyöräretken aikana ketjujamme pyörästä toiseen ja laukkuun lepäämään jokaisen tuhannen kilometrin välein. Meillä on mukana siis yhteensä kolmet ketjut, joista kahdet pyörissä. Tämä kuluttaa voimansiirtoa epätasaisesti ja pidentää vaihtoväliä huomattavasti. Tätä varten on hyvä olla mukana hyvät pikalinkkupihdit. Suosittelemme tätä Mikko ”Hösö” Nevalaisen mahtavaa ideaa kaikille pitkille pyöräretkille ketjuvetoisilla pyörillä lähteville!
  • Venttiili ja venttiilin henkiä, 2 kpl. 
  • Pinna-avain. Pinna-avain on työkalu millä kirennetään pinnoja, mikäli vanteesi on vääntynyt pahasti. Emme itsekään osaa suoristaa vääntynyttä pinnaa kovinkaan hyvin, mutta tilanteessa, missä on ollut pakko vanteen suoristaminen osata, olemme siinä onnistuneet ilman, että olemme katkoneet pinnoja. Koska moottoripyörien ja polkupyörien vanteiden suoristaminen toimii samalla tekniikalla ja osin samoilla työkaluilla, olemme onnistuneet löytämään osaavia tekijöitä erittäin pienistä kylistäkin. Samalla olemme saaneet arvokasta oppia vanteen suoristamisesta sen todellisilta asiantuntijoilta. Työkalun avulla myös pystyy vaihtamaan suuren osan katkenneista pinnoista (pl. takarenkaan pakas puoleiset), mutta koska se vaatisi samalla renkaiden uudelleen teippaamisen ja litkuttamisen, emme ole varautuneet tekemään sitä eli emme kanna mukanamme pakan aukaisijaa, vanneteippiä tai vaihtopinnoja. Tähän mennessä 6500 km ajettuamme ei meillä ole mennyt yhtään pinnaa poikki. Siihen on vaikuttanut laadukkaiden kiekkojemme lisäksi varmasti se, että mukana kantamamme tavaramäärä on varsin kohtuullinen ja se on jaettu eri puolille pyörää.
  • Muutama yleisin ruuvi ja mutteri pyörään. Ruuvien ja muttereiden saanti on maailmassa helppoa, mutta olen kantanut muutamaa yleisintä ja helpoiten löystyvää mukana varalta. Tähän mennessä olen tarvinnut näitä vain korjatakseni matkalla tapaamani pyöräilijän etutarakan. Hän ei ollut nimittäin noudattanut ohjetta, jonka mukaan kaikki pyörän mutterin ja ruuvit kannattaa kiristää jokaisen 1000 kilometrin välein.
  • Pieni pala paksumpaa kumia (moottoripyörän renkaan sisärengasta) ulkorenkaan isoa reikää väliaikaisesti paikkaamaan (onnistuu kuulemma myös 100 USD-setelillä;)
  • 1 dl tubeleksen litkua. Muista myös ottaa mukaan pieni ruisku, jolla saat litkun sisään renkaaseen, ellei pullossa ole sopivaa nokkaa. Pillimehun pillillä voit myös hätätilassa koittaa puhaltaa litkun sisään. 
  • Pienten varaosien ja työkalujen pakkaukseen 3 tyhjää paikkarasiaa. Rasioista saa vähemmän äänekkäitä, kun täyttää tyhjän tilan vessapaperilla. Näin eivät varaosat ja työkalut rahise rasiassa. 

Pyöräretken pyörät, huolto, pesu, työkalut, appsit pyöräilyvarusteet, pyörälaukut, ja varaosat

ilkka kauppinen
Artikkelin kirjoittaja

Ilkka Kauppinen

Ilkka on utelias löytöretkeilijä, joka valitsee yleensä pusikoituneen polun viitoitetun tien sijasta. Ilkassa elää yhä se kuusivuotias pikkupoika, jonka päivät täyttyivät leikkimisestä ja seikkailuista.