fbpx

Appsit ja ohjelmat pyöräretkellä

pyöräilijä hiekkatiellä

Mitä ohjelmia, karttapalveluita, sovelluksia ja appseja käyttää pyörämatkalla?

Pyöräretkeä helpottavia sovelluksia löytyy nykyään runsaasti.

Tässä artikkelissa esittelen ja arvostelen meidän pyöräretkellämme käyttämämme appsit, sovellukset ja ohjelmat.

Listassa eivät ole mukana käyttöjärjestelmät, yleisimmät toimisto-ohjelmistot, pankkipalvelut tai appsit, joita käytämme myös kotimaassa ollessamme, vaan siinä on pyritty keskittymään pyöräilijää auttaviin ohjelmiin.

Meillä on mukana pyöräretken varusteissamme kaksi kännykkää, yksi pieni, mutta tehokas tietokone ja yksi kamera. Tämä mahdollistaa tämän sivuston ylläpidon ja Tuijan lehtiartikkeleiden ja kolumnien kirjoittamisen.

Koska pyöräillessä Euroopan ulkopuolella ei usein matkan varrella ole nettiä, on käyttämissämme ohjelmissa suosittu appseja, joissa on hyvät offline-käyttömahdollisuudet.

Mukana on muutama affiliate-linkki, jota klikkaamalla saamme palvelun avatessasi pienen korvauksen. Nämä kumppanuuslinkit on mainittu artikkelissa erikseen.

Selvyyden vuoksi olemme käyttäneet kännykkään ladattavista ohjelmista sanaa apps ja tietokoneella käytettävistä sanaa ohjelma. Appsit voi ladata kännykkäänsä oman puhelimen sovelluskaupasta.

Pyöräilijän karttapalvelut

Eri maissa kannattaa käyttää eri karttasovelluksia. Esim. Suomessa haastavampien pyöräreittien etsimiseen sopii erinomaisesti kotimainen Trailmap, mutta sillä ei tee Etelä-Amerikassa mitään. Tämä ei ole ko. sinänsä erinomaisen appsin arvostelu vaan maantieteellinen rajaus.

Maps.me

Ilmaiseen Maps.me appsiin saat ladattua tarkkoja offline-karttoja silloin, kun olet langattoman verkon ääressä eli voit käyttää karttoja myös silloin kuin netti ei toimi.

Offline-kartat sisältävät erittäin suuria alueita (esim. Peru on jaettu vain kolmeen osaan) ja ne ovat erittäin pieniä tiedostoja.

Ohjelma on erittäin helppokäyttöinen, mutta joskus kartat ovat hieman epäselviä. Navigaatio-ominaisuus kaipaisi vielä paljon kehitystä ja joskus maps.me:n ehdottamat pyöräreitit ovat täysin käsittämättömiä, joten tarkista reitin järkevyys ennen kuin alat seuraamaan sitä.

On muutenkin erittäin kannatettavaa käyttää paria eri karttasovellusta, sillä karttapalvelut sisältävät runsaasti virheitä varsinkin syrjäisillä alueilla. Pyöräilijälle nämä virheet voivat kostautua kymmenien tai jopa satojen kilometrien hukkataipaleina.

Komoot 

Komootissa parasta on sen selkeästi näyttämät korkeuskäyrät sekä melko hyvin paikkaansa pitävät tienpintojen kuvaukset.

Komootin apps on alussa hieman vaikeakäyttöinen, mutta siihen tottuu nopeasti. Reittien suunnittelun jälkeen reitin voi tallentaa kännykkäänsä, jolloin sitä voi katsella myös ilman internet-yhteyttä. Tämä on äärimmäisen tärkeä ominaisuus.

Komootista on tarjolla maksullinen ja ilmainen versio. Tähän mennessä meille on riittänyt sen ilmainen versio erinomaisesti. Muista määritellä oma pyöräilytyyppisi reittiä suunnitellessasi. Tällöin saat parhaat reittiehdotukset ja aika-arvion reitin kestosta.

iOverlander

iOverlander on autolla, moottoripyörällä ja polkupyörällä matkustavien oma infokanava. Appsilla löytää tietoa mm. parhaista telttapaikoista, hotelleista, teiden kunnosta, ravintoloista, nähtävyyksistä, vaarapaikoista ja ruokakaupoista.

iOverlander on maksuton ja vapaaehtoisten ylläpitämä, joten voit auttaa kanssamatkustajiasi lisäämällä appsiin uusimmat tiedot kohteesta tai löytämästäsi ihanasta ravintolasta, minkä omistajalle teet samalla palveluksen. Varsinkin nyt 2022 koronan luoman matkustuskatkon jälkeen ovat uusimmat tiedot muutaman vuoden vanhoja.

Täällä Etelä-Amerikassa iOverlanderissa pistää joskus naurattamaan matkustajien piheys. Useat palvelun käyttäjät ovat matkalla kymmeniä tuhansia maksavilla maastoasuntoautoilla tai moottoripyörillä, mutta silti tärkein asia raportoinnissa on usein se, maksaako majoitus neljä vai viisi euroa yöltä.

Wikiloc 

Wikilocisin appsista löytyy runsaasti tekemistä lepopäivien varalle, kuten vaellusreittejä ja MTB-reittejä, joita on mukava kammeta tyhjällä pyörällä ilman pyörälaukkuja. No, oikeasti lepopäivät on melkein parasta viettää hotellissa tai kuumassa lähteessä maaten.

Google Maps, satelliitti ja Earth, vesi ja tien pinta

Kaikki osannevat etsiä Google Mapsista hotelleja ja ravintoloita. Pyörämatkalla kannattaa muistaa, että tiedot eivät todellakaan pidä aina paikkaansa. Lisäksi yleensä kaikkein halvimmat hotellit puuttuvat palvelusta.

Google Mapsista on hyvä myös tarkistaa kohteen saamat arviot. Ne on nykyään konekäännetty yllättävän hyvällä suomen kielellä. Mikäli haluat palkita jonkun yrityksen todella hyvästä palvelusta, on Google Mapsiin positiivisen palautteen jättäminen yksi parhaista keinoista!

Käytämme Google Mapsin satelliittikuvaa ja Googlen Earth palvelua myös tulevan reitin tarkistamiseen. Onko matkalla mahdollisesti paikkoja mistä saada vettä eli puroja tai jokia, onko matkalla pieniä kyliä mistä saada täydennystä ruokatarvikkeisiin tai mistä voisi etsiä parhaita telttapaikkoja. Käytämme myös Google Street Viewiä ja MyBusineksen tietoja esim. etsiässämme parhaan näköistä pyöräkauppaa, mistä saada varaosia pyöriimme.

Google Earth on paras palvelu tarkistaessa, onko edessä oleva pyörätaipale Komootin esityksen mukaan todellakin asfalttia. Suurimmalla mahdollisella suurennoksella tien väristä näkee melko suurella todennäköisyydellä tien pinnan.

Windy

Windy on erinomaisen helppokäyttöinen verkkosivu tai apps, josta näet nimen mukaisesti pyöräilijälle tärkeät tuulen suunnat, kovuudet ja niiden ennusteet kauniin visuaalisesti. Sisältää myös muista säähän liittyviä ennusteita. Muistathan, että pidemmälle pyörämatkalle lähtiessä kannattaa ottaa selvään alueen vallitsevien tuulien suunnat reittiä suunniteltaessa!


Sun Position demo

Sun position appsilla optimoit leirisi paikan ja telttasi suunnan, mikäli haluat herätä aamuaurinkoon. Kokeile ja ihastu!

 

Ilkka Kaupppinen pyöräretkellä

Rahan nostaminen ja raha-asioiden hoitaminen pyörämatkalla

Pankki- ja sijoituspalveluiden lisäksi käytämme monia eri palveluita matkallamme. Ylipäätään emme suosittele rahan nostamista automaatista tai edes credit- tai debit-kortilla maksamista euroalueen ulkopuolella, sillä se on erittäin kallista. Kalliiksi sen tekee nostopalkkioiden lisäksi huono vaihtokurssi, mitä maksukorttiyhtiöt käyttävät. Useissa maissa suurin mahdollinen kertanosto automaatista on erittäin pieni, jolloin maksat nostopalkkion moneen kertaan.

Ei kannata myöskään luottaa siihen, että jokaisesta kylästätai edes kaupungista löytyy pankkiautomaatti. Tai jos löytyy se ei toimi ulkomaisella kortilla. Hyvä vaihtoehto on kantaa mukana riittävä määrä käteistä turvallisesti vyölaukkuun piilotettuna. Lisäksi on hyvä olla vähintään muutaman päivän verran käteistä mukana esim. Yhdysvaltain dollareina hätätilanteita varten.

WorldRemit

Tammikuussa 2022 tekemäni vertailun perusteella WorldRemit-palvelu on edullisin eurojen lähettämiseen muille tai itselle. Eli voit siis käyttää sitä rahan lähettämiseen suomalaisesta pankista itsellesi maailmalle! WorldRemitillä on tuhansia nostopaikkoja ympäri maailmaa, jopa pienissä kylissä pankkien tai kauppojen yhteydessä. Tarkista ennen lähetystä lähimmän nostopaikan sijainti.

WorldRemitin käyttäminen on joskus hieman hankalaa. Jossain nostopaikoissa vaaditaan paikallista henkilöllisyystodistusta. Tämän voi kiertää käyttämällä paikallista luotettavaa välimiestä, kuten ko. nostopisteen omistajaa. Jossain maissa, kuten Perussa voi WolrdRemitillä nostaa vain dollareita. Tarkista nostopisteestä, että rahan nostaminen onnistuu ennen rahan lähettämistä. Mikäli kohtaat ongelmia rahan lähettämisessä, on lähetyksen peruminen melko helppoa appsin chatin kautta.

Kirjaudu WorldRemit -palveluun tästä.

Linkki on affiliate- eli kumppanuuslinkki. Mikäli kirjaudut palveluun linkkiä käyttäen saat 25€ ensimmäisen rahansiirtosi jälkeen ja me saamme samalla 25€.

Western Union

Western Unionilla on jopa enemmän rahan nostopaikkoja ja sen käyttö on varmempaa kuin WorldRemitin. Se on myös hiukan kalliimpi sen käyttämien huonojen valuuttakurssien takia. Ongelmat mitkä olemme kohdanneet ovat:

  • Muista kirjautua ulkomailla ollessasi palveluun ensimmäisen kerran Western Unionin Suomen sivuilta muuten palvelu määrittelee sinut väärän maalaiseksi, eikä sitä voi muuttaa kuin perumalla tilin ja avaamalla uuden. Mikäli lataat Western Unionin appsin puhelimeesi jos Suomessa ei tätä ongelmaa ole.
  • Muista kirjoittaa vastaanottajan nimi juuri niin kuin vastaanottajan passissa lukee. Me jätimme vaimoni toisen nimen kirjoittamatta (palvelussa kysytään vain ”Name” yksikössä) emmekä meinanneet saada rahojamme.

Linkki on affiliate- eli kumppanuuslinkki, mutta Western Union ei juuri nyt artikkelin kirjoitushetkellä tarjoa mitään hyötyä sinulle tai minulle sen käytöstä. Voit käyttää linkkiä silti, viepä se ainakin suoraan oikealle sivulle.

Western Unioniin on pyörämatkailijan helppo löytää alennuskoodeja pienellä googlauksella, joilla säästää rahansiirrossa muutaman euron. 

Kirjaudu palveluun tästä.

Penno 

Takuusäätiön maksuttomalla Penno-appsilla seuraat helposti pyörämatkan budjettisi kuluja. Palvelu on erinomainen myös arkesi kustannuksien seurantaan ja taloutesi suunnitteluun.

OmaPosti 

Pitkälle matkalle lähtiessä kaikki mahdolliset laskut kannattaa siirtää omassa verkkopankissasi verkkolaskuiksi. Mikäli tämä ei jostain syystä onnistu voit ohjata Postin OmaPostiin ainakin osan laskuistasi. Lisäksi voit ohjata palveluun osan virallisista posteistasi.

Muista asettaa niin, että saat palveluun tulleista posteista itsellesi ilmoituksen esim. sähköpostiin, jolloin sinun ei tarvitse käydä palvelussa, kuin tarvittaessa.

Suomi.fi

Pitkälle matkalle lähtijän (ja muidenkin) kannattaa lisäksi ottaa käyttöön digi- ja väestötietoviraston toteuttaman virallisen Suomi.fi-appsin, jolla suuren osan valtion ja kuntien virastojen kirjeistä ja viesteistä saa ohjattua ja asetettua sähköposti-ilmoituksen uusien viestien saapumisesta. Kätevää! 

Somettaminen pyörämatkalla

Pyöräretkeämme voi seurata tämän pyörämatkablogin  lisäksi monista eri somekanavista.

TikTok

TikTokissa Ilkka hassuttelee videoilla omalla ralliespanjallaan.

Seuraa TikTokissa 

Instagram x 2

Tuijan Instagram -tilillä @arctickick voit seurata pyöräretkeämme satulan selässä englannin kielellä. Tuijan tililtä löydät parhaat maisemat ja kauniimmat herkut matkan varrelta.

Ilkan Instagramista löydät lähes samat sisällöt kuin TikTokissa, mutta englanninkieliselle yleisölle sorvattuna.

Facebook

Uusimmat bloggaukset ja parhaat tunnelmakuvat löydät ArcticKickin Facebook-sivulta.

Uutiskirje

Uutiskirjeessäämme muistutamme uusista jutuista sivuillamme sekä paljastemme aina uuden sisäpiirin tiedon, mitä et löydä mistään muualta. Uutiskirjeen teemme MailChimp-ohjelmalla sillä se on meille tuttu yrityksistämme.

Linkki on affiliate- eli kumppanuuslinkki. Mikäli kirjaudut palveluun linkkiä käyttäen saat 30USD ensimmäisen ostoksesi jälkeen ja me saamme samalla 30USD käytettäväksi MailChimpissä.

Kirjaudu palveluun tästä.

 

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi

 

Kuvien ja videoiden käsittely tietokoneella ja kännykällä

Snapseed

Mielestämme paras ja jopa ammattilaisten käyttämä kuvien editointiapps. Maksuton.

CapCut

Mielestämme (näin kun sanoo, on aina oikeassa) paras videoiden maksuton editointiapps. CapCut appsilla Ilkka taikoo TikTok-kanavansa sisällön. 

Luminar AI

Kuvien käsittelyyn tarkoitettu ohjelma tietokoneeseen. Luminarin tekoäly muokkaa kuvista onnistuneita, silloinkin kun ne eivät ole. Helppokäyttöin

Kuvien ja matkajuttujen varmuuskopiointi

Matkakuvien ja juttujen varmuuskopiointi

Teemme tärkeimmistä pyöräretken kuvistamme ja dokumenteistamme varmuuskopiot Googlen Drive-palveluun. Maksuton 15 gigaan asti, jonka jälkeen maksullinen.

Kielen opiskelu

Pyörämatka antaa paljon enemmän kuin osaa kohdemaansa kieltä edes vähän.

Duolingo

Ilkka on innokas Duolingon ”pelaaja”. TJEU!  

Podcastit

Tuija on huomattavasti edistyneempi espanjan opiskelija, kuuntelee ahkerasti espanjankielisiä podcasteja.

Löysimme hänelle maksuttoman (saatavilla myös maksullinen versio) Player FM -palvelun, josta voit ladata podcasteja kännykkääsi kuunneltavaksi myös silloin kuin nettiä ei ole saatavilla. Kuulokkeet korvaan ja päiväunille! 

Lisäksi kuuntelemme yhdessä podcasteja niillä kaikkein tylsimmillä ja hiljaisimmilla ylämäkipätkillä langattomista kuulokkeista niin, että kummallakin on yksi bluetooth-kuuloke korvassa.

 

Musiikin kuuntelu

Ilkka pitää elektronisesta musiikista ja onko mitään parempaa kuin jumpata pyörämatkan välipäivinä hotellin katolla ilman paitaa ja kuunnella SoundCloudia

pyöräilyä ecuadorilaisessa kylässä

Majoituksen varaaminen

Emme yleensä varaa majoitusta etukäteen, mutta tässä pari vinkkiä siihenkin.

Booking.com

Koska Ilkka matkusti internetmarkkinoinnin konsulttina toimiessaan ylettömän määrän ja käytti helppouteen vedoten paljon Booking.com palvelua on hän edelleen palvelussa korkealla Genius-tasolla, jolla majoituksesta voi saada isonkin alennuksen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen Booking.com palvelusta tilattu yö vie majoituskohteen omistajalta booking.comin komission, joka on yleensä 15%

Käytämme palvelua silloin kun haluamme olla täysin varmoja, että majoitus on kohteessa valmiina esim. suurissa kaupungeissa tai mikäli kaupungissa on samaan aikaan menossa jotain tapahtumia, jotka täyttävät majoituskapasiteetin.

Bonusway 

Mikäli käytät palvelua vielä kotimaisen ostohyvityspalevlun Bonuswayn kautta saat booking.com hinnoista vielä jopa 4% prosenttia hyvitystä.

Linkki on affiliate- eli kumppanuuslinkki. Mikäli kirjaudut palveluun linkkiä käyttäen saat 5€ ensimmäisen ostoksesi jälkeen ja me saamme samalla 5€.

Kirjaudu palveluun tästä.

Muita pyöräilijöiden suosimia appseja

Pyöräilijöille on olemassa oma Couchsurfing, mistä voi etsiä pyöräilijöitä ilmaiseksi isännöiviä henkilöitä. Tämä on oiva tapa säästää majoituskustannuksissa ja tavata paikallisia. Palvelun nimi on Warmshowers.org. Se on nykyään maksullinen sekä isännille ja pyöräilijöille. Maksu (30 €) on kertaluonteinen, jolla yllöpidetään palvelua. Siihen voi myös anoa alennusta.

Myös Airbnb on majoituksen etsijöille oivallinen työkalu, mutta koska emme pidä mitä sen ylenmääräinen ja alkuperäisestä ideasta poikkeava käyttö on aiheuttanut monessa kaupungissa, kuten mm. kotikaupungissamme Rovaniemellä, emme halua sitä käyttää.

Yhteydenpito kotiin matkan aikana

Pyöräretkeltä ja kaikilta muilta pitkiltä matkoilta kannattaa pitää yhteyttä kotiin sukulaisiin ja kavereihin.

WhatsApp

Helpoiten ja ilmaiseksi yhteydenpito hoituu käyttämällä WhatAppia. Hyvä vinkki on luoda ryhmä, jolloin voit lähettää terveiset kerralla vaikkapa videoviestin kera isommalle joukolle. Muista kuitenkin myös henkilökohtaisen yhteydenpidon tärkein.

WhatsAppilla voit olla yhteydessä myös useisiin eri yrityksiin. Perussa jopa poliisiautoissa on WhatsApp-numeron.

Pyöräilijöiden keskuudessa on myös omat ”salaiset” WhatsApp-ryhmänsä. Niitä on olemassa muutamia per maanosa sekä useita koko maailman ympäri pyöräileville. Niistä saa parhaat vinkit teiden kunnosta, rajan ylityksistä ja vaikkapa siitä mistä löytää uudet renkaat pyöräänsä. Kysy niitä muilta pyörämatkailijoilta Verrattuna vaikkapa Facebookin pyöräretkiryhmiin niissä on yleensä vain asiaa ja vain matkalla parhaillaan olevia, joten keskustelu pysyy asiallisena ja erittäin hyödyllisenä.

Viber Out 

Kaikilla, kuten Tuijan 80-vuotiaalla isällä, ei vielä ole älypuhelimia, jolloin soitto puhelimeen on ainoa vaihtoehto. Edullinen ja erittäin helppokäyttöinen on Viber Out. Voit käyttää Viberin appsia myös esim. viranomaisille soittaessasi, muttet yrityksillä usein käytössä oleviin 0800-numeroihin.

ilkka kauppinen
Tämän jutun kirjoittaja

Ilkka Kauppinen

Ilkka on utelias löytöretkeilijä, joka valitsee yleensä pusikoituneen polun viitoitetun tien sijasta. Ilkassa elää yhä se kuusivuotias pikkupoika, jonka päivät täyttyivät leikkimisestä ja seikkailuista.