Meillä on Ilkan kanssa tapana retkeillä ja matkustaa vain kahdestaan.

Koemme, että mitä enemmän porukkaa on matkassa, sitä enemmän on säätämistä. Mielipiteet päivämatkan pituudesta, tauoista, ruokapaikoista, vauhdista ja ties mistä vaihtelevat. Niiden yhteensovittaminen on sen vaikeampaa, mitä isompi porukka yrittää tehdä matkaa yhdessä.

Meistä on kahdestaan muotoutunut loistava tiimi, jossa molemmat tietävät omat ja toisensa vahvuudet, heikkoudet ja mieliteot.

Lähdimme tälle reissulle polkemaan pyörällä Etelä-Amerikan halki samalla olettamuksella: polkisimme vain kahdestaan. Toisin on käynyt, ja hyvä niin. On ollut erittäin virkistävää tavata muita pyörämatkailijoita ja tutustua joihinkin läheisemmin yhdessä matkaa tehden.

Kolumbiassa pyöräilimme muutaman päivän ajan kuuden hengen porukalla, johon kuului meidän lisäksemme hollantilainen, espanjalainen, ranskalainen ja kolumbialainen pyöräilijä. Porukka ei kuitenkaan pysynyt pitkään yhdessä, sillä pyöräilytahti ja muut pyörämatkailuun liittyvät mieltymykset eivät täysin natsanneet  yhteen.

Hollantialaisen Laran kanssa sen sijaan olemme polkeneet yhtä matkaa useita etappeja. Eräänä iltana, kun olimme taas juuri tohtoriksi väitelleen Laran kanssa kolmistaan, viihdytimme itseämme luokittelemalla pyörämatkailijat eri kategorioihin.

Tämän varsin epätieteellisen ja perstuntumalla laaditun luokittelun tavoitteena on osoittaa, että kaikkia pyörämatkailijoita ei voi tunkea samaan sisärenkaaseen. Samalla halusimme pullahtaa oman pyöräilykuplamme ulkopuolelle.

Huomioithan, että luokittelua tehdessämme meillä oli vielä päivän pyöräilystä räkää poskillamme ja olutlasit edessämme.

cargopyörä
pyörätuoli

Sohvaperuna

Sohvaperuna oli aiemmin todella kova pyöräilijä, mutta viettää nykyisin enemmän aikaa katsoen pyöräilyä telkkarista ja kiillottaen pyöräänsä autotallissa. Sohvaperuna puhuu enemmän pyöräilystä kuin pyöräilee. Varsinaisella pyörämatkalla hän ei ole koskaan ollut. Löydät sohvaperunan parhaiten viisastelemassa sosiaalisen median pyöräilyryhmistä tai katsomassa Tour de Francea televisiosta.

Sähköpyöräilijä

Sähköpyörämatkailija pyöräilee lyhyitä matkoja päällystetyillä teillä. Hänen mielestään sähköpyörä on paras kulkuväline eikä siitä kannata hänen kanssaan kiistellä. Sähköpyörämatkailija osallistuu opastetuille pyöräretkille, jossa kaikki tavarat kulkevat huoltoautossa. Ajaa hiljaa ja tukkii tien. Paras paikka tavata sähköpyöräilijä on Tonava-joen varren valmiilla pyöräilyreiteillä.

Valkoisten lakanoiden soturi

Valkoisten lakanoiden soturi tekee viikonloppuretkiä ja nukkuu valkoisten lakanoiden välissä. Matkassa mukana saattaa olla koko perhe ja enemmän tavaraa pelkästään takatarakalle lastattuna kuin tarvitsee kymmenen vuoden maailmanympärimatkalle.  Hän pysyttelee yleensä kotiseutunsa lähialueiden hyvin merkatuilla reiteillä ja kuluttaa runsaasti rahaa paikallisiin palveluihin. Löydät valkoisten lakanoiden soturin parhaiten perheomisteisesta aamiaismajoituspaikasta Turun saariston rengastieltä.

Kesälomakiituri

Kesälomakiituri viettää kesälomastaan useamman viikon, jopa kokonaisen kuukauden pyörän päällä. Hän suunnittelee kesän retkeä koko talven ajan excelin kanssa. Hän puhuu paljon tulevan kesän matkasta ja kyselee tietoja parhaista varusteista sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Kesälomakiiturin kaikki varusteet ovat upouusia ja viimeisintä huutoa. Hänen mielestään taitettava tuoli ja lasi artesaaniviinille ovat olennainen osa varustusta. Kesälomakiituri matkustaa yleensä puolisonsa kanssa. Löydät hänet parhaiten Toscanasta tai Ruotsista.

Seikkailujen metsästäjä

Seikkailija lähtee yleensä matkaan sydän särkyneenä tai burnoutissa ja viipyy pyörämatkalla pidemmän aikaa, jotta ehtii toipua. Hän on tyypillisesti matkalla yksin. Seikkailija on wannabe-pummi, jolla on kuitenkin käytössään mukavasti rahaa tai ainakin äidin Visa-kortti. Hän on kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja uusien ihmisten tapaamisesta. Seikkailija luulee olevansa yksilöllinen, mutta hänellä on sama MRS:n Hubba Hubba-teltta ja muut varusteet kuin muillakin seikkailijoilla. Seikkailija tuo innokkaasti esiin itseään somessa ja löydätkin hänet parhaiten Instagramista.

Ei paluulippua -pyöräilijä

Ei paluulippua -pyöräilijä on lopettanut hyväpalkkaisen työnsä, myynyt asuntonsa ja/tai yrityksensä, pitänyt isot läksiäiset ja lähtenyt matkaan saadakseen vaihtelua mukavaan, mutta vähän tylsään elämäänsä. Usein hän on akateemisen taustan omaava diginomadi, joka työskentelee tien päällä ja pyrkii minimalistiseen elämäntapaan. Saattaa olla myös hyväkuntoinen eläkeläinen. Ei paluulippua -pyöräilijä tekee matkaa valtameren takana toisessa maaosassa ja pitää välillä taukoja pyöräilystä vapaaehtoistyötä tmv. tehden. Ei paluulippua -pyöräilijäpariskunnilla on suuri avioeroriski, yksin ilman paluulippua pyöräilevillä on vaarana rakastua. Parhaiten ei paluulippua -pyöräilijän löytää Duolingosta tai kaupungin parhaasta kahvilasta.

Riippumattoreppana

Riippumattoreppanalla on pitkä parta ja hän haisee kuselle, paskalle ja kuolemalle. Hän ajaa itselleen viimeisen päälle tuunatulla klassikkopyörällä, jonka päälle hän on kerännyt matkan varrella miljoona asiaa kitarasta ja jongleerauskeiloista kissoihin ja koiriin. Riippumattoreppana on länsimaalainen, joka haluaa elää tien päällä, mutta jolla on kuitenkin varasuunnitelma. Hän menee mitä oudoimpiin paikkoihin, tietää mistä kaiken saa halvimmalla ja elättää itsensä myymällä omatekemillään hippikoruilla. Riippumattoreppana nukkuu yleensä metsässä riippukeinussa. Löydät hänet kuitenkin parhaiten omasta suihkustasi ja omalta jääkaapiltasi. Jos päästät riippukeinureppanan kotiisi yöksi, hänestä on vaikea päästä eroon.

Superselviytyjä

Superselviytyjä on täysin omavarainen pyörämatkailja. Hän ei muista kuinka kauan hän on ollut matkalla tai miltä muut ihmiset näyttävät. Superselviytyjällä on luotettava pyörä, jossa hän ei kanna grammaakaan ylimääräistä. Hän löytää vettä juodakseen ja yrttejä syödäkseen pelkällä nenällään. Superselviytyjää et löydä somesta ja hänestä tuleekin usein legenda muiden pyörämatkailijoiden keskuudessa. Parhaiten superselviytyjän löytää aavikolta, erämaasta tai muiden pyörämatkalijoiden tarinoista.

Pyörätuolimatkaaja

Fyysinen vamma ei hidasta pyörätuolimatkajaa. Hän työntää menemään ylämäkeä sentti kerrallaan leveä hymy kasvoillaan ja jopa nukkuu pyörätuolissaan. Pyörätuolimatkaajalle annetaan usein rahaa ja ruokaa, vaikka hän ei edes sitä pyydä. Hän on suuressa vaarassa tulla ryöstetyksi. Löydät pyörätuolimatkaajan parhaiten jyrkistä ja pitkistä ylämäistä.

Puuttuuko jotain?

Pyörämatkaaja, löysitkö itsesi jostain näistä kategorioista vai unohdimmeko jotain? Anna palautetta! Täydennämme mielellämme luokittelua.

HUOM! Tämän luokittelun käyttäminen EU-rahoitetussa pyörämatkaprojektissa ilman lähteen mainitsemista on kiellettyä.

PS. Tämän bloggauksen pääkuvan kuvasin Trujillossa aiemmin pyöräilijöiden hostellina toimineen talon seinästä. Taiteilijaa en valitettavasti tiedä.