Pitäisiköhän kirjoittaa kirja pyörämatkastamme Etelä-Amerikan halki? Sitä mietin, kun pidimme taukoa pyöräilystä Perussa Ilkan kimppuun sitkeästi käyneen viheliäisen viruksen vuoksi.

Vastaus pohdiskeluun tuli yllättävältä taholta. Somekommentissa joku totesi, että polkupyörällä polkeminen Etelä-Amerikan halki on joutilaampien hommaa. Joutilaita kilometrejä, täydellinen nimi kirjalle!

Kirja tarvitsee kustantajan

Kaivoin läppärin esiin ja näpyttelin idean kirjasta, jossa kerrotaan eteläamerikkalaisesta elämänmenosta polkupyöräilijän vinkkelistä. Lähetin kirjaidean muutamiin suomalaisiin kustantamoihin syyskuussa 2022. Vuoden loppuun mennessä en ollut saanut kuin yhden ”kiitos mutta ei kiitos” -tyyppisen vastauksen.

Kaivoin idean esiin koneeltani ja kirjoitin sen uusiksi. Lähetin helmikuussa 2023 uuden version parille terävälle ystävälleni kommenttien toivossa. Heidän palautteensa ansiosta teksti terävöityi. Kaksi kustantajaa vastasi lähes heti ja ilmaisi kiinnostuksensa yhteistyöhön.

Keskustelin kustantajien kanssa aikaeron vuoksi aamukuudelta videopuheluissa, joiden pelkäsin koko ajan katkeavan huonon yhteyden vuoksi. Huhtikuun lopussa allekirjoitin kustannussopimuksen Kirjapajan kanssa. Heti seuraavalla viikolla vielä yksi kustantamo oli minuun yhteydessä, mutta silloin en minä voinut sanoa muuta kuin kiittää kiinnostuksesta. Se vahvisti käsitystäni siitä, että tämä kirja on kirjoitettava!

Apuna blogi, kartta ja päiväkirjamerkinnät

Älä pelkää astua lehmänpaskaan! Tämä tarinankerronnan mestarin, toimittaja Tapani Niemen neuvo mielessäni kävin kesäkuussa hommiin. Luin läpi kaikki blogikirjoitukseni, katsoin valokuvat ja tutkin Ilkan tekemän reittikartan.

Sain käyttööni myös Ilkan päiväkirjan merkinnät, jotka hän tuhersi kynällä ruutuvihkoon päivittäin reissumme aikana. Ilman näitä apuvälineitä olisi ollut mahdotonta muistaa yksityiskohtia viisitoista kuukautta kestäneestä matkasta, jonka aikana koimme yhdessä viikossa yhtä paljon kuin kotioloissa vuodessa. Vaikeinta oli päättää, mitä ottaa mukaan ja mitä jättää pois.

Lähetin käsikirjoituksen ensimmäisen version kustannustoimittajalleni Maarialle elokuun alussa. Kun sain hänen palautteensa, hykertelin tyytyväisyyttä. En siksi, että käsikseni olisi saanut ylitsevuotavaa hehkutusta, vaan siksi, että sain Maarialta, joka muuten itsekin harrastaa pyöräilyä erittäin rakentavaa ja kannustavaa palautetta. Ensimmäinen versio ei ollut huono vaan pirstaleinen.

Uskalsin astua lehmänpaskaan

Kirjoitin uuden version. Ensimmäinen oli omasta mielestäni liian kädenlämmin. Olin kirjoittanut sen käsijarru päällä. Nyt päätin olla avoin ja kertoa rehellisesti miltä pyöräily Etelä-Amerikan halki minusta tuntui kaikkine tuskine ja hurmioineen senkin uhalla, että kirjan ilmestyttyä hävettää niin, että tekee mieli hautautua rakkakivikkoon.

En ollut matkalla yksin, vaan Ilkan kanssa. Ja kyllä, välillä riitelimme. Senkin kirjoitin uuteen käsikirjoitusversioon.

Kun mietin, miten kirjan aloitan, että lukija ei pitkästyisi kuoliaaksi jo ensimmäisellä sivulla, muistin Tapanin neuvon.

Älä pelkää, että pilaan lukukokemuksesi. En tallannut lehmänpaskaan. Mutta voin taata, että kirja alkaa kohtauksella, joka on niin kaukana kädenlämpöisestä arjesta Suomessa kuin mahdollista.

Mitä joutilaita kilometrejä?

Kirjan nimi – Joutilaita kilometrejä – ei ollut aivan itsestäänselvyys. Kustantaja haastoi minut miettimään myös muita vaihtoehtoja ja tarjosi niitä itsekin.

Minulla oli kutina, että alkuperäinen nimi-ideani oli paras. Hain ajatukselleni vahvistusta kysymällä muutamalta ystävältäni mitä heille tulee mieleen joutilaista kilometreistä. Vastaukset olivat jokseenkin ristiriitaisia. Hyvä! Se antoi minulle aineksia pohtia asiaa syvemmin.

Mitä ihmeen joutilaita kilometrejä? Se selviää, kun luet esikoiskirjani Joutilaita kilometrejä – pyörällä Etelä-Amerikan halki. Kirja ilmestyy helmikuussa 2024. Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon, kun kirja tulee ennakkomyyntiin verkkokauppaan joulukuussa.

Hyödynnä ennakkotilaajan edut ja tilaa kirja nyt!

Vink, vink! Joutilaita kilometrejä – polkupyörällä Etelä-Amerikan halki on erinomainen joululahja intohimoiselle pyöräilijälle, pitkästä pyörämatkasta haaveilevalle, nojatuolimatkailijalle ja elämänmuutoksesta haaveilevalle. Toivon todella, se innostaa jokaista löytämään oman eteläamerikkansa, mitä se ikinä sitten onkin.

Ennakkotilaajan etuna saat ennakkomateriaalina sisältöä, jota ei ole kirjassa. Painolämpöisen kirjan postitan sinulle tai lahjan saajalle helmikuussa kirjanmerkin ja signeerauksen kera. Lisäksi saat kortin minkä voit ladata ostoksen jälkeen ja lähettää tai joululahjaksi.

Osta kirja verkkokaupastani. Näin tuet minua kaikkein parhaiten.

Siirry verkkokauppaani tilaamaan kirja Joutilaita kilometrejä